BLOG

Életmódváltás lépésről lépésre: Az 5 alapelv, és ami utána jön

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

Ismerd meg az életmódváltás alapjait, étrendjét, receptjeit – és alakíts ki segítségükkel egy kiegyensúlyozott, egészséges életmódot!

Amikor az ember súlyproblémákkal küzd, jellemzően egy diétát, gyors fogyókúra programot keres megoldásnak. Jobb esetben kiegyensúlyozott, életmód szerűen is folytatható fogyókúrába kezd, de sajnos sokan elcsábulnak az azonnali eredményt ígérő, minden tudományos hátteret nélkülöző diéták felé. A különböző egyhangú, koplalós diéták azért ilyen csábítóak sokak számára, mert rövid idő alatt hihetetlenül látványos átalakuláson lehet keresztülmenni általuk.

De aki fogyókúrázott már korábban, az meg tudja erősíteni, hogy ennek a rövid, intenzív átalakulásnak bizony van egy hatalmas csapdája – a jojó-effektus.

Amikor a szervezetet ilyen gyors és radikális változtatásra kényszerítjük, akkor beindul a védelmi mechanizmus, ami nemhogy nem segít a plusz kilók leadásában, hanem inkább akadályozza azt. A koplalás alatt a szervezetünk vészüzemmódba kapcsol, lelassítja az anyagcserét, és a fölösleges zsírpárnák mellett az izmokat is elkezdi leépíteni.

Amikor végeztünk a diétázással, és visszatérünk a megszokott táplálkozásunkhoz, újra péksüteményt reggelizünk és pizzával zárjuk a napot, akkor a lelassult anyagcserénk már nem tud mit kezdeni ezzel a rengeteg kalóriával, így elraktározza a következő éhezéses időszakra

Ezt nevezzük jojó effektusnak.

De akkor mi a megoldás?

Az egészséges életmód kialakítása, tehát a teljes életmódváltás!

Az alábbi cikkben bemutatjuk, hogy melyek azok a sarkalatos pontok, amelyeket betartva a diéta sokkal könnyebb, hosszantartóbb és egészségesebb lesz.

életmódváltás alapjai lépésről lépésre

Az életmódváltás alapjai

Ahhoz, hogy egy kiegyensúlyozott, egészséges életmódot alakíthassunk ki, szükség van néhány tévhit korrigálására, és az életmódváltás alapjainak megértésére.

Az sajnos nem elég, hogy “egyél sok gyümölcsöt”, mert bár valóban sok bennük a vitamin, de sajnos a gyümölcscukor is, így a fogyást egyértelműen gátolják. Ilyen és ehhez hasonló tévhitekkel pedig Dunát lehet rekeszteni.

Íme, a legfontosabb alapelvek – életmódváltás lépésről lépésre.

1. alapelv: Kisebb mennyiségű étkezések – de gyakrabban!

Bizony, a napi 1-2 étkezés nem segíti az egészséges életmód kialakítását, hiszen a szervezetnek folyamatosan szüksége van a tápanyagokra. A legegészségesebb megoldás az, ha a tápanyagok mindig rendelkezésre állnak a szerveink, sejtjeink számára. Ez legalább napi 3 étkezést jelent, de ha teheted, napi 4-5 kisebb étkezést is kialakíthatsz. 

Ha túl kevésszer eszünk naponta, akkor egyrészről túl sok időt töltünk étkezés nélkül, másrészről a kevés étkezés miatt túl nagy adagokat fogunk magunkhoz venni– ezzel pedig megterheljük a szervezetünket.

Érdemes tehát legalább 4-5 étkezésre osztani a napunkat, és kisebb mennyiségeket enni egyszerre.

Az átállás először lehet hogy nehéz lesz, de néhány hét alatt teljesen hozzászokik a szervezet, és egyáltalán nem leszünk éhesek a kisebb fejadagok miatt.

2. alapelv: Mozogj!

egészséges életmód

Nincs új a nap alatt– a mozgás nagyon fontos. Bár a testsúly 80%-ban a táplálkozástól függ, a sportolástól lesz formás az alakunk.

Mindenkinek van olyan sport az életében, amit szeret, lehet az a futás, sétálás, testépítés, táncolás, futball vagy bármi más. A lényeg a mozgás. Legalább heti háromszor érdemes 1 órát folyamatosan, egyhuzamban mozogni.

De nem csak akkor mozoghatunk, amikor sportolunk!

Érdemes a lift helyett sétálni, az autó helyett biciklivel közlekedni és a családdal is olyan programokat szervezni, ami kimozdít a négy fal közül.

3. alapelv: Ne figyelj arra, hogy mikor eszel – inkább arra, hogy mit!

egészséges étrend receptek

Az egyik legnépszerűbb tévhit, hogy este 6 után már nem szabad enni. Pedig a testnek ekkor is szüksége van táplálékra, különösen, ha későn fekvő típus vagy.

A trükk nem csak abban van, hogy mikor eszünk, hanem abban is, hogy mit.

Este például minél kevesebb szénhidrátot érdemes (hiszen egyre kevesebb energiára van szükségünk), viszont fehérjéket és zsírokat nyugodtan ehetünk, mert ezekre továbbra is szüksége van a szervezetnek.

Reggelire sem érdemes sok szénhidrátot (főleg cukrot) enni, hiszen ekkor magas az inzulin érzékenységünk. Célszerű tehát a délelőtti, kora délutáni órákra időzíteni a rizst, burgonyát, gabonákat. Ezek fogyasztását leginkább ebédre ajánljuk, persze ekkor is csak mértékkel.

A szénhidrátokból érdemes a teljes kiőrlésű, lassan felszívódóakat keresni, mint például a különböző gabonák, rizs, bulgur, quinoa, édesburgonya.
A zsíroknál is a “jó” zsírokat érdemes keresni, tehát az egyszeresen telítetlen zsírsavakat és a többszörösen telítetleneket, így például a halakat, a mandulát, mogyorót, diót, lenmagolajat és az extra szűz olívaolajat.

4. alapelv: Életmódváltás lépésről lépésre!

Ha eddig nem sportoltál, sosem diétáztál még, és az étkezésed sem mondható túl egészségesnek, akkor érdemes először az életednek csak egy területét megváltoztatni, mert ha mindet egyszerre kezded el, az túl sok lehet egyszerre.

Érdemes először a táplálkozásodon változtatni: a diétás étkezéseknek köszönhetően hamar elkezdenek olvadni a kilók, így pedig a mozgás is könnyebb lesz a későbbiekben. Ha kisebb testúllyal, fokozatosan vágsz bele a sportba, akkor nem terheled meg sem az ízületeidet, sem a szívedet.

A fokozatosság a fogyásnál is nagyon fontos, törekedni kell arra, hogy heti 1 kilónál semmiképpen se fogyj többet, hiszen ekkor már az izmaidat is el fogod égetni, vagy vizet veszítesz, és nem a zsírt.

A zsírból történő fogyás elősegítéséhez a  legjobb megoldást a magas fehérjetartalmú diéta nyújtja, mint amilyen a IdealBody® is. Ezek a magas fehérjetartalmú étkezéshelyettesítő turmixok ellátnak a szükséges energiával, segítik a fogyást, közben pedig a fehérjetartalomnak köszönhetően megvédik az izmaidat.

A hosszú távú cél mindig, minden esetben az egészség kell legyen! Sajnos a modern kori étkezési szokások és az ülő életmód ennek a szöges ellentéte. Pedig a legtöbb ember igényelné, hogy egészségesebben éljen, csak éppen nem tudják, hogy ez pontosan mit is foglal magában. Erre a problémára nyújt tökéletes megoldást a IdealBody® Egészséges Életmód online tanfolyama, amely tizenhat éves szakmai múltat és tapasztalatot tartalmaz, ráadásul teljesen ingyenesen. 

5. alapelv: Vedd körül magad hasonló emberekkel

Nagyon nehéz úgy egészséges életmódot folytatni, ha az ember csak azt látja maga körül, hogy a többiek tucatszámra eszik a hamburgert és a chipseket.

Érdemes olyan közösségekhez csatlakoznod, akiknek hasonló céljaik vannak, és akikkel nem visszahúzzátok egymást, hanem inkább motiváljátok a másikat.

Ma, a közösségi média korában ez már nagyon egyszerűen kivitelezhető, még személyes kapcsolatra sincs szükség, hiszen online is meg tudjátok osztani egymással a hét történéseit, nehézségeit, sikereit különböző fogyókúrás csoportokban.

Ráadásul erős kötelékek, életre szóló barátságok is kialakulhatnak a közös érdeklődésből.

Segítség az egészséges életmód kialakításához

Ahhoz, hogy a legnagyobb eséllyel járjon sikerrel az életmódváltásod, szükséged lesz az alapelveken kívül néhány gyakorlati lépésre is.

Első lépésként találd meg a megfelelő diétát, amely a leginkább illeszkedik a céljaidhoz. Ehhez óriási segítséget nyújt a diétaválasztó, ahol a nemed, súlyod és magasságod megadásával személyre szabott diétás programot ajánl a rendszer.

Második lépésként keress magadnak egy sportot. Ez lehet bármi, a lényeg, hogy heti háromszor, minimum 1 órát csináld. A diéta enélkül is működőképes, de a csinos alakhoz fontos a mozgás is.

Harmadik lépésként pedig szükséged lesz egy életmódváltás étrendre is. Ehhez rengeteg életmódváltás receptet tudunk ajánlani, amelyeket a diétád közben is fogyaszthatsz, így nem kell semmiben hiányt szenvedned. Amennyiben pedig még több információt szeretnél gyűjteni az egészséges életmódról, és szeretnéd megkapni 16 év szakmai tudását és tapasztalatát, akkor az Egészséges Életmód online tanfolyamot neked találták ki.

Mit tanultunk ebből?

A diéta egy nagyon hasznos dolog – de ha nem megfelelő módszert választasz és nem társul hozzá teljes életmódváltás, akkor bizony kérészéletű lesz, és hamarosan megtapasztalhatod a jojó-effektust a saját bőrödön.

Ahhoz, hogy életmódot válthass, csupán néhány alapelvet kell követned, illetve néhány konkrét, gyakorlati lépést kell tenned.

Ha meghoztad a döntést, akkor egyből bele is vághatsz, hiszen a IdealBody® hű társad lesz az egész folyamat alatt!

BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség