BLOG

A Te 600 kalóriás ebéded is így néz ki?

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

Akkor azonnal beszélnünk kell! Te is abba a hiába estél, amibe a legtöbb diétázónk. De ne aggódj, összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, amit ha betartasz sokkal eredményesebb lesz a diétád!

Sok diétázónk esik abba a hibába, hogy nem veszi elég komolyan a 600 kalóriás ételekre vonatkozó előírást az IdealBody® programban. Azt gondolják, hogy ezt a legkönnyebb betartani, sőt még jót is tesznek azzal, ha az előírtnál kevesebb energiát visznek be. Sőt, olyanról is hallottunk már, hogy valaki napi 600 kalória elfogyasztásában gondolkozott, ám ettől mindenkit óva intenénk. A tévhitek eloszlatására összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot a 600 kalóriás ételekkel kapcsolatban. Ha megfogadod őket, tutira könnyebben csinálod végig a diétát.

Az IdealBody® programokban 600 kalóriás ételeket írunk elő ebédre, ha nem turmix fogyasztásáról van szó. Ez az, amit elsőre nem tűnhet bonyolultnak elkészíteni, mégis sokan itt rontják el. Ha nem követed pontosan a 600 kalóriás előírást és több vagy kevesebb energiát viszel be, azzal csökkented a diéta hatékonyságát. Ha alacsonyabb energiatartalmú ételt eszel, akkor hamarabb éhes leszel és az esti turmix sem telít el eléggé, ráadásul az anyagcseréd lelassul. Ha kiadósabb ételt fogyasztasz, akkor több energiát viszel be a fogyáshoz szükségesnél, ezzel lassítod a fogyókúrát, vagy akár teljesen eredménytelen leszel. 

A tipikus választás

Nagyon sokan a csirke+saláta kombóra esküsznek, ha 600 kalóriás ételről van szó, ők azonban tévednek, mivel mennyiségtől függően ez az étel 3-400 kalóriát tartalmaz, ami messze elmarad az előírt energiatartalomtól. A másik probléma vele, hogy hosszú távon nem fogod tudni tartani a diétát, mert megunod az ízét.

IdealBody®

Van úgy, hogy nincs időd vagy kedved kalóriákat számolgatni, de erre is van megoldási javaslatunk. Ha a lehető leghatékonyabban szeretnél diétázni a 600 kalória betartása mellett, akkor azt javasoljuk, hogy turbózd fel a menüt a következőképpen:

600 kalória = 1 tenyérnyi sovány hús + 1 ökölnyi zöld köret + 1 ökölnyi gabonaköret
Utóbbi lehet rizs, barna rizs, köles, quinoa, bulgur, hajdina, vagy amaránt. Lehet, hogy ezekről még nem is hallottál, pedig ma már könnyű beszerezni őket, és ugyanúgy kell elkészíteni, mint a rizst. Ezeket a tápláló gabonaféléket ízesítheted zöldfűszerekkel, hogy változatosabb legyen az ízük.
 
Változatosabbá teheted az étrendedet úgy, hogy variálod a sovány húsokat és a halakat, illetve vihetsz egy-egy csavart a fűszerezésbe és az elkészítés módjába is. Sütheted a húst/halat sütőben, készíthetsz belőle ragut, sütheted roston és az egytálétel is jó megoldás lehet. A sűrítésre azonban figyelj, mert ha fehérlisztes habarást készítesz, az finoman szólva sem tesz jót a fogyókúrádnak.

Mi a helyzet a szénhidrátokkal?

Általános tévhit, hogy a szénhidrátokat teljesen el kell hagyni a diéta alatt.
Ellenkezőleg, a szénhidrát hasznos tápanyaga a szervezetnek, de nem mindegy, hogy milyen formában viszed be. A szénhidrátokat illetően megkülönböztetünk lassú és gyors felszívódású szénhidrátokat. Előbbi típus a fogyókúrázók barátja, utóbbiakat viszont ajánlott hanyagolni, mivel ingadozóvá teszik a vércukorszintet és gyors éhségérzet alakul ki utánuk.

Lassú felszívódású szénhidrátokra néhány példa:
- liszt és kenyérfélékből: teljes kiőrlésű búza, rozs, tönkölybúzaliszt, Graham liszt, durumbúzaliszt, mandulaliszt, kókuszliszt, csicseriborsóliszt, durumtészta, teljes kiőrlésű pékáru
- gabonákból: köles, hajdina, barnarizs, vadrizs, fekete rizs, vörös rizs, gersli, köles, zab

A zöldségeknél inkább a cukor / szénhidráttartalmat kell nézni, ezek közül ajánlottak: cékla, zöldbab, sárgarépa, édesburgonya, saláták, káposztafélék, tökfélék, karalábé, karfiol, paprika, paradicsom, uborka, retek, sóska, spenót.

Természetes állapotában a burgonya kivételével minden zöldség lassú felszívódású, ám a felszívódás sebessége változik annak függvényében, hogy hogyan készíted el a zöldséget. A zöldségek turmixolása esetén a szénhidrát gyorsabban felszívódik, emiatt a pürésített zöldségek fogyasztása ritkán javasolt.

Gyors felszívódású szénhidrátok tiltólistásak a diétában
példák: gyümölcsök, gyümölcskészítmények, finomított lisztek, fehér lisztből készült ételek, pékáruk, cukrozott ételek és italok, tej, tejtermékek, joghurt, kefir.

Mire figyelj még a 600 kalóriás étrend kialakításánál?

Főzésnél a legtöbb alapanyag szerkezete megváltozik, ezáltal a felszívódása is felgyorsulhat a szervezetünkben – így lesz a természetes formájában lassú felszívódású zöldségből gyors felszívódású, ha pürésíted vagy túlfőzöd. Ugyanez történik a teljes egészében lassú felszívódású alapanyagokból készült kenyérrel, ha megpirítod, vagyis óvatosan a pirítóssal!

Vannak hozzávalók, amelyek valamennyire lassítják a felszívódást, ilyenek például a citrom, az ecet, az olaj és általánosságban minden zsiradék. De azért ezzel is csínján bánjunk, hiszen magas a kalóriatartalmuk!

Kalóriaszámolásra használd erre szakosodott profi weboldalakat: www.kaloriabazis.hu , www.kaloriaguru.hu

BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség