BLOG

Miért nem működnek a divatdiéták?

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

Miért nem működnek a divatdiéták?


Bár a divatdiéták villámgyors súlycsökkenést ígérnek, a szakértők óva intenek a csábítóan hangzó fogyókúrák követésétől, amelyek könnyedén nagy fogyáshoz vezetnek, mivel épp az ellenkező hatást válthatják ki. Mik azok a divatdiéták, és miért nem szabad bedőlni nekik?

Mik azok a divatdiéták?


A divatdiéták olyan étrendek, amelyek rövid ideig roppant népszerűek, akárcsak a divathóbortok. Gyakran indokolatlanul gyors fogyást vagy egészségjavulást ígérnek, kevés energiabefektetéssel és  "méregtelenítéssel". A legtöbb divatdiéta biztonságosságát, illetve hatékonyságát nem támasztják alá minőségi klinikai vizsgálatok. 

Néhány felkapott fogyókúra viszont tudományosan alátámasztott terápiás módszerként is alkalmazható, mint például a ketogén diéta az epilepszia, vagy a kalóriamegvonás és a mediterrán diéta az elhízás és a cukorbetegség esetén, amelyek viszont csak orvosi felügyelet mellett végezhetők.

A divatdiéták típusai


A fogyókúrás trendek java részét az alábbi csoportokba sorolhatjuk:

  • Fizikai vagy fiziológiai vizsgálatok alapján meghatározott módszerek, mint például a vércsoport-diéta.
  • Extrém alacsony kalóriabevitelen alapuló, “koplalásos” diéták, amik a szervezet szükségleténél jóval kevesebb bevitt tápanyaggal dolgoznak, gyors sikert ígérve.
  • Élelmiszerspecifikus diéták, amelyek egyetlen élelmiszerfajta nagy mennyiségű fogyasztását írják elő, mint például a káposztaleves-diéta.
  • Magas fehérjetartalmú, alacsony szénhidráttartalmú diéták, mint például az Atkins-diéta.
  • Magas rosttartalmú, alacsony kalóriatartalmú étrendek, amelyek gyakran a normál élelmi rostmennyiség kétszeresét írják elő.
  • Hírességek, celebek által kifejlesztett csodadiéták, akik nem ritkán extrém módszereket is bevetnek egy esemény vagy egy szerep kedvéért.
     

Miért nem egészségesek a felkapott diéták?

Íme néhány magyarázat, hogy miért nem jelentenek hosszú távú megoldást a divatdiéták

Megvonás


A kalóriadeficit elősegíti a fogyást, de ha megvonod magadtól azokat az ételeket, amelyeket szeretsz, az valószínűleg visszafelé sül el. Bár a divatdiéták rövid távon segíthetnek a fogyásban, korlátozó jellegük miatt hosszú távon nehéz betartani őket, ráadásul növelhetik az étkezési zavar kialakulásának kockázatát.

A kutatók még mindig próbálják megérteni a sóvárgás mechanizmusát, de a csokoládé, a chips vagy a fagylalt teljes elhagyása ahhoz vezethet, hogy jobban fogod kívánni ezeket az ételeket, mint valaha. A teljes megvonás nem életképes hosszú távú megoldás, mert nem fenntartható.

Tápanyaghiány

Gyakran előfordul, hogy bizonyos élelmiszerek vagy makrotápanyagok a fogyókúrák célkeresztjébe kerülnek. Ha azonban egy egész élelmiszercsoportot kell elhagynod, a diéta valószínűleg nem lesz tartós, mivel így sokkal nehezebbé válik a szervezeted számára a szükséges tápanyagok bevitele. A szigorú vegán étrendet követők például ki vannak téve a B12-vitamin-hiány kockázatának, mivel ez a tápanyag elsősorban állati eredetű élelmiszerekben található meg.

Bizonyos élelmiszerfajták démonizálása


Az IdealBody-nál azt valljuk, hogy a diétának nem kell mindent vagy semmit alapon működnie. Természetesen a nagy mennyiségű finomított szénhidrát vércukorszint-emelkedést okozhat, ami cukorbetegséghez vezethet, a szénhidrátok azonban korántsem ellenségek. Azonban csökkentheted a finomított szénhidrátok és a cukor bevitelét végletek nélkül is. A teljes kiőrlésű gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek és hüvelyesek rengeteg tápanyagot tartalmaznak, beleértve a rostokat is, amelyek elengedhetetlenek a bélrendszer egészségéhez.

Lehet valami ízletes, egészséges és diétás is egyben? De még mennyire! Az első IdealBody szakácskönyvben mutatunk 60 csodás receptet, és bebizonyítjuk, hogy egy igazán jó diéta nem egyenlő a koplalással!
Divatdiéták

Az egészséges táplálkozás alapjai 

  • Fogyassz sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonaféléket és dióféléket.
  • Korlátozd az édességek és a cukor fogyasztását.
  • Fogd vissza a sót, használj jódozott változatot.
  • A telített zsírokat helyettesítsd telítetlen zsírokkal, amennyire csak lehetséges, és iktasd ki a transzzsírsavakat.
  • Válassz hosszú távon is tartható diétát (mint amilyen például az IdealBody 30 napos diéta) vagy étrendet a kúraszerűen alkalmazható szerek helyett.

Ha hetente legalább 150 perc mérsékelt intenzitású mozgást végzel, jelentősen csökkentheted a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a stroke kockázatát. A rendszeres sport a csontoknak is jót tesz, és javíthatja az alvás minőségét, ráadásul a mentális egészségre is pozitív hatással lehet.

Az IdealBody® Programok kidolgozásánál nagy hangsúlyt fektettünk a rendszerességre és a szükséges vitaminok, ásványi anyagok bevitelére, amelyek segítenek abban, hogy energiád az egész napra kitartson, és szervezeted ne szenvedjen hiányt a szükséges tápanyagokból. Amennyiben nincs időd sportolni, akkor se aggódj! Az IdealBody turmixdiéta segítségével akár sport nélkül is lefogyhatsz! 
 

Mi minden jót tartalmaznak az IdealBody® komplex étkezéshelyettesítő turmixporai?

  • 40% egyedi összetételű, három különböző forrásból származó fehérjét, amelyek remekül felszívódnak, és támogatják az izomzatod megtartását.
  • Természetes szénhidrátokat, rostot és zsírsavat, hogy kiegyensúlyozott, fejfájásmentes és lendületes maradj a diétád során.
  • 23 féle vitamint és ásványi anyagot, hogy semmilyen tápanyagból ne szenvedj hiányt.

Fontos, hogy ne maradj egyedül a folyamatban, legyen aki támogat fogyás közben. Várunk sok szeretettel Facebook közösségünkben is, ahol a diéta alatt végig kérdezhetsz a tanácsadóktól és a többi tapasztalt diétázó is segít eligazodni az ideális formádhoz vezető úton.

BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség