BLOG

Mennyi fehérje kell az erősítéshez, diétához?

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

A fehérje a legfontosabb makrotápanyag, amivel kalkulálni kell az izomnövekedés/súlyvesztés eléréséhez. De vajon mit kell róla tudni?

A fehérjebevitel fontossága az egészség szempontjából elvitathatatlan. A fehérje testünk legnagyobb arányban előforduló szárazanyaga, amely az izomzat, a csontok és a bőr felépítésében játszik fontos szerepet. A fehérje elengedhetetlen az izomépítéshez és a fogyáshoz is. A fehérjebevitelre vonatkozó ajánlások változóak attól függően, hogy az illetőnek mi a célja. Az izomnöveléshez kevesebb, míg diétához több fehérjére van szükség.

A makrotápanyagok közül a fehérje a legfontosabb az izomépítéshez és a súlyvesztéshez is. A fehérjebevitel fontossága az egészség szempontjából elvitathatatlan, mivel testünk legnagyobb arányban előforduló szárazanyaga, amely az izomzat, a csontok és a bőr felépítésében játszik fontos szerepet. A fehérje elengedhetetlen az izomépítéshez és a fogyáshoz is.

A fehérjebevitel fontossága

A fehérje testünk legnagyobb arányban előforduló szárazanyaga, amely az izomzat, a csontok és a bőr felépítésében játszik fontos szerepet. Az izomzatot alkotó fehérjék szerepet játszanak az anyagcserében, az immunrendszer működésében és a hormonok szabályozásában is. A megfelelő mennyiségű fehérjebevitel elengedhetetlen az egészséghez.

Az izomépítéshez és a fogyáshoz is fontos a megfelelő mennyiségű fehérjebevitel. Az izomépítés során az izomzatban lévő fehérjék szintéziséhez több fehérjére van szükség. Az izomépítéshez kevesebb, míg diétához több fehérjére van szükség. A megfelelő mennyiségű fehérjebevitel hozzájárul a zsírégetéshez is, mivel az izomzat fenntartása és építése növeli a kalóriafelhasználást.

A fehérjebevitel fontossága miatt sokan azt gondolják, hogy a mozgás a fogyás kulcsa. Azonban, bár a mozgásnak számos előnye van, a megfelelő mennyiségű fehérjebevitel sokkal fontosabb szerepet játszik a fogyásban és az egészséges testsúly fenntartásában.
A fehérjék építőkövei az izmoknak és számos más szövetnek a szervezetben. Ezért, ha nem biztosítjuk elegendő mennyiségű fehérjebevitelt az étrendünkben, az izmaink és más fontos szöveteink gyengülhetnek, ami nem csak a testi teljesítményünket csökkentheti, hanem a fogyásunkat is nehezítheti.
Míg a mozgás és az aktív életmód hozzájárulhat a kalóriák égetéséhez és az izomtömeg növeléséhez, a megfelelő mennyiségű fehérjebevitel biztosítása az étrendünkben az igazi kulcsfontosságú tényező a fogyás és az egészséges testösszetétel eléréséhez. A szakértők általában azt javasolják, hogy a felnőttek napi étrendjében legalább 0,8-1 gramm fehérje legyen testsúlykilogrammonként, de a sportolóknak vagy azoknak, akik nagyobb izomtömeget szeretnének elérni, ennél többet is fogyaszthatnak. 

Mennyi fehérje kell?

Ahhoz, hogy megfelelően ki tudjuk számolni a szükséges napi fehérjebevitelt, néhány tényezőt figyelembe kell vennünk, például testtömeg, nem, kor, aktivitási szint és cél (például izomnövelés vagy fogyás). Általánosságban elmondható, hogy az izomépítéshez szükséges fehérjemennyiség kevesebb, mint a fogyáshoz szükséges mennyiség.

Az izomnöveléshez ajánlott napi fehérjebevitel az egyén testsúlykilogrammonként 1,6-2 gramm, míg a diétához (fogyáshoz) ajánlott napi fehérjebevitel a testsúlykilogrammonként 2-3 gramm. Azonban fontos megjegyezni, hogy az egyéni szükségletek eltérőek lehetnek, és szükség esetén érdemes konzultálni egy táplálkozási szakértővel vagy orvossal.

IdealBody®

Miben található sok fehérje?

A fehérje beviteléhez számos egészséges és tápláló élelmiszer közül lehet válogatni. Az alábbiakban felsorolunk néhányat a legjobb fehérjeforrások közül:

  • Sovány húsok: A szárnyasok, mint például a csirke és a pulyka, kiváló fehérjeforrások, amelyek emellett alacsony zsírtartalmuk miatt is nagyon népszerűek az egészséges életmódot folytatók körében.
  • Halak: A halak, különösen a lazac és a tonhal, magas fehérjetartalmuk mellett omega-3 zsírsavakat is tartalmaznak, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak, mint például az egészséges szív és az agy funkcióinak támogatása.
  • Szója: A szójabab és a szója alapú ételek, mint például a tofu, gazdag forrásai a növényi fehérjéknek. A szója kiváló alternatíva a húsok és a tejtermékek helyettesítésére, ha valaki vegetáriánus vagy vegán étrendet követ.
  • Hüvelyesek: A bab, a borsó és a lencse is kitűnő forrásai a növényi fehérjéknek. Emellett rostban és szénhidrátban gazdagok is, amelyek segíthetnek fenntartani a jó emésztést és az egészséges vér cukorszintet.
  • Tejtermékek: A tejtermékek, mint például a túró és a sajt, kitűnő fehérjeforrások, amelyek mellett magas kalciumtartalmuk miatt fontosak az egészséges csontok és fogak fenntartásához is.
  • Tojás: A tojás magas minőségű fehérjéket tartalmaz, és kiváló forrása az esszenciális aminosavaknak, amelyeket a testünk nem tud előállítani, és ezért fontos, hogy táplálékunkból biztosítsuk őket.
  • Táplálékkiegészítők: A fehérjeporok, mint például a whey protein vagy a kazein, könnyen felszívódó formában tartalmazzák a fehérjét, és ezért kényelmes alternatívát jelenthetnek, ha valaki nehézkesnek találja az ételek fogyasztását.

A fehérje az egyik legfontosabb makrotápanyag, ami elengedhetetlen az egészséges test számára, valamint az izomtömeg növelésében és a súlyvesztésben is fontos szerepet játszik. Az IdealBody étkezéshelyettesítő fehérjeturmixai például kiváló választás lehetnek mindazok számára, akik az egészséges életmódra törekednek, és szeretnék támogatni a súlyvesztésüket vagy izomnövekedésüket. Ezek olyan jó minőségű és finom ízű fehérjeturmixok, amelyek segítségével könnyedén be tudjuk vinni a szervezetünkbe a szükséges tápanyagokat, sőt a fogyasztásuk által akár sport nélkül is lefogyhatunk.

Az IdealBody fehérjeturmixok széles választékban kaphatóak, 9 féle alapízben és évente megúguló limitált ízekben, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelőt. A turmixokat könnyen elkészíthetjük, mindössze annyit kell tennünk, hogy elkeverjük a fehérjepor alapanyagot 250 ml folyadékkal, például vízzel, tejtermékkel vagy akár mandulatejjel. A turmixok kiváló alternatívát jelentenek az étkezések helyettesítésére, így a fogyókúrázók számára is nagyon ajánlottak. Segítségével akár sport nélkül is eredményesen megszabadulhatunk a súlyfeleslegtől. 

Ha szívesen kipróbálnád az IdealBody étkezéshelyettesítő fehérjeturmixait, akkor próbáld ki az egyik népszerű kezdőcsomagunkat: 

Ajánlatunk

BASIC S - 14 napos fogyókúrás alapcsomag

3 turmix

Fogyj eredményesen, akár sport és életmódváltás nélkül is, az IdealBody 14 napos turmix diétával! Étkezéshelyettesítő turmix fogyókúránkkal végre éhezés nélkül is leadhatod a plusz kilókat. Ez a több mint 19 éve működő diétás módszer több százezer embernek segített már lefogyni, egyedi összetételének hála a jojó effektustól sem kell tartanod. 

Ezt lehet bőrfeszesítő csomagban is venni: KOMPLEX S - 14 napos fogyókúrás prémium csomag

27 570 Ft 18 Ft/g

Törlés

BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség