BLOG

Mennyi fehérje kell az erősítéshez, diétához?

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

A fehérje a legfontosabb makrotápanyag, amivel kalkulálni kell az izomnövekedés/súlyvesztés eléréséhez. De vajon mit kell róla tudni?

A fehérjebevitel fontossága az egészség szempontjából elvitathatatlan. A fehérje testünk legnagyobb arányban előforduló szárazanyaga, amely az izomzat, a csontok és a bőr felépítésében játszik fontos szerepet. A fehérje elengedhetetlen az izomépítéshez és a fogyáshoz is. A fehérjebevitelre vonatkozó ajánlások változóak attól függően, hogy az illetőnek mi a célja. Az izomnöveléshez kevesebb, míg diétához több fehérjére van szükség.

A makrotápanyagok közül a fehérje a legfontosabb az izomépítéshez és a súlyvesztéshez is. A fehérjebevitel fontossága az egészség szempontjából elvitathatatlan, mivel testünk legnagyobb arányban előforduló szárazanyaga, amely az izomzat, a csontok és a bőr felépítésében játszik fontos szerepet. A fehérje elengedhetetlen az izomépítéshez és a fogyáshoz is.

A fehérjebevitel fontossága

A fehérje testünk legnagyobb arányban előforduló szárazanyaga, amely az izomzat, a csontok és a bőr felépítésében játszik fontos szerepet. Az izomzatot alkotó fehérjék szerepet játszanak az anyagcserében, az immunrendszer működésében és a hormonok szabályozásában is. A megfelelő mennyiségű fehérjebevitel elengedhetetlen az egészséghez.

Az izomépítéshez és a fogyáshoz is fontos a megfelelő mennyiségű fehérjebevitel. Az izomépítés során az izomzatban lévő fehérjék szintéziséhez több fehérjére van szükség. Az izomépítéshez kevesebb, míg diétához több fehérjére van szükség. A megfelelő mennyiségű fehérjebevitel hozzájárul a zsírégetéshez is, mivel az izomzat fenntartása és építése növeli a kalóriafelhasználást.

A fehérjebevitel fontossága miatt sokan azt gondolják, hogy a mozgás a fogyás kulcsa. Azonban, bár a mozgásnak számos előnye van, a megfelelő mennyiségű fehérjebevitel sokkal fontosabb szerepet játszik a fogyásban és az egészséges testsúly fenntartásában.
A fehérjék építőkövei az izmoknak és számos más szövetnek a szervezetben. Ezért, ha nem biztosítjuk elegendő mennyiségű fehérjebevitelt az étrendünkben, az izmaink és más fontos szöveteink gyengülhetnek, ami nem csak a testi teljesítményünket csökkentheti, hanem a fogyásunkat is nehezítheti.
Míg a mozgás és az aktív életmód hozzájárulhat a kalóriák égetéséhez és az izomtömeg növeléséhez, a megfelelő mennyiségű fehérjebevitel biztosítása az étrendünkben az igazi kulcsfontosságú tényező a fogyás és az egészséges testösszetétel eléréséhez. A szakértők általában azt javasolják, hogy a felnőttek napi étrendjében legalább 0,8-1 gramm fehérje legyen testsúlykilogrammonként, de a sportolóknak vagy azoknak, akik nagyobb izomtömeget szeretnének elérni, ennél többet is fogyaszthatnak. 

Mennyi fehérje kell?

Ahhoz, hogy megfelelően ki tudjuk számolni a szükséges napi fehérjebevitelt, néhány tényezőt figyelembe kell vennünk, például testtömeg, nem, kor, aktivitási szint és cél (például izomnövelés vagy fogyás). Általánosságban elmondható, hogy az izomépítéshez szükséges fehérjemennyiség kevesebb, mint a fogyáshoz szükséges mennyiség.

Az izomnöveléshez ajánlott napi fehérjebevitel az egyén testsúlykilogrammonként 1,6-2 gramm, míg a diétához (fogyáshoz) ajánlott napi fehérjebevitel a testsúlykilogrammonként 2-3 gramm. Azonban fontos megjegyezni, hogy az egyéni szükségletek eltérőek lehetnek, és szükség esetén érdemes konzultálni egy táplálkozási szakértővel vagy orvossal.

IdealBody®

Miben található sok fehérje?

A fehérje beviteléhez számos egészséges és tápláló élelmiszer közül lehet válogatni. Az alábbiakban felsorolunk néhányat a legjobb fehérjeforrások közül:

  • Sovány húsok: A szárnyasok, mint például a csirke és a pulyka, kiváló fehérjeforrások, amelyek emellett alacsony zsírtartalmuk miatt is nagyon népszerűek az egészséges életmódot folytatók körében.
  • Halak: A halak, különösen a lazac és a tonhal, magas fehérjetartalmuk mellett omega-3 zsírsavakat is tartalmaznak, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak, mint például az egészséges szív és az agy funkcióinak támogatása.
  • Szója: A szójabab és a szója alapú ételek, mint például a tofu, gazdag forrásai a növényi fehérjéknek. A szója kiváló alternatíva a húsok és a tejtermékek helyettesítésére, ha valaki vegetáriánus vagy vegán étrendet követ.
  • Hüvelyesek: A bab, a borsó és a lencse is kitűnő forrásai a növényi fehérjéknek. Emellett rostban és szénhidrátban gazdagok is, amelyek segíthetnek fenntartani a jó emésztést és az egészséges vér cukorszintet.
  • Tejtermékek: A tejtermékek, mint például a túró és a sajt, kitűnő fehérjeforrások, amelyek mellett magas kalciumtartalmuk miatt fontosak az egészséges csontok és fogak fenntartásához is.
  • Tojás: A tojás magas minőségű fehérjéket tartalmaz, és kiváló forrása az esszenciális aminosavaknak, amelyeket a testünk nem tud előállítani, és ezért fontos, hogy táplálékunkból biztosítsuk őket.
  • Táplálékkiegészítők: A fehérjeporok, mint például a whey protein vagy a kazein, könnyen felszívódó formában tartalmazzák a fehérjét, és ezért kényelmes alternatívát jelenthetnek, ha valaki nehézkesnek találja az ételek fogyasztását.

A fehérje az egyik legfontosabb makrotápanyag, ami elengedhetetlen az egészséges test számára, valamint az izomtömeg növelésében és a súlyvesztésben is fontos szerepet játszik. Az IdealBody étkezéshelyettesítő fehérjeturmixai például kiváló választás lehetnek mindazok számára, akik az egészséges életmódra törekednek, és szeretnék támogatni a súlyvesztésüket vagy izomnövekedésüket. Ezek olyan jó minőségű és finom ízű fehérjeturmixok, amelyek segítségével könnyedén be tudjuk vinni a szervezetünkbe a szükséges tápanyagokat, sőt a fogyasztásuk által akár sport nélkül is lefogyhatunk.

Az IdealBody fehérjeturmixok széles választékban kaphatóak, 9 féle alapízben és évente megúguló limitált ízekben, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelőt. A turmixokat könnyen elkészíthetjük, mindössze annyit kell tennünk, hogy elkeverjük a fehérjepor alapanyagot 250 ml folyadékkal, például vízzel, tejtermékkel vagy akár mandulatejjel. A turmixok kiváló alternatívát jelentenek az étkezések helyettesítésére, így a fogyókúrázók számára is nagyon ajánlottak. Segítségével akár sport nélkül is eredményesen megszabadulhatunk a súlyfeleslegtől. 

Tudtad, hogy az IdealBody fehérjeturmix más fehérjeturmixokkal ellentétben mindent tartalmaz, amire a szervezetednek szüksége van?  A diétázok 89 százaléka elégedett a termékekkel, és 10/9 vásárlónk másoknak is ajánlja a fogyókúrás fehérjeturmixokat.  
Az IdealBody-nak hála nem kell folyamatosan azon agyalnod mit főzz, mi legyen a napi menü.  A termék egy teljes főétkezést helyettesít, így egy teljes étkezést kiválthatsz vele.
Elakadni sem tudsz, mert diéta tervezőnkkel teljes útmutatást és támogatást kapsz, diétás receptekkel karöltve.

Ha szívesen kipróbálnád az IdealBody étkezéshelyettesítő fehérjeturmixait, akkor próbáld ki az egyik népszerű kezdőcsomagunkat: 

Ajánlatunk

BASIC S - 14 napos fogyókúrás alapcsomag

3 turmix

Fogyj eredményesen, akár sport és életmódváltás nélkül is, az IdealBody 14 napos turmix diétával! Étkezéshelyettesítő turmix fogyókúránkkal végre éhezés nélkül is leadhatod a plusz kilókat. Ez a több mint 19 éve működő diétás módszer több százezer embernek segített már lefogyni, egyedi összetételének hála a jojó effektustól sem kell tartanod. 

Ezt lehet bőrfeszesítő csomagban is venni: KOMPLEX S - 14 napos fogyókúrás prémium csomag

27 570 Ft 18 Ft/g

Törlés

BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség