BLOG

A legjobb fehérjeturmix receptek és jótékony hatása a szervezetre

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

Mi a protein hatása a szervezetre, miért nyújt remek megoldást mind a tömegnöveléshez, mind a diétához a fehérjeturmix, és hogyan érdemes elkészíteni? íme 3 kedvenc fehérjeturmix fogyáshoz.

A modern diéták között rengeteget félét találunk, ám egy közös alapja mindegyiknek van: a megemelt fehérjebevitel. Ezt a rengeteg fehérjét nehéz pusztán hússal, tojással, szójával bevinni, ezért a fehérjeporok népszerűsége a fehérjén alapuló diéták népszerűségével együtt folyamatosan növekszik. 

Ez nem meglepő: a fehérjeturmix az egyik legjobb módja annak, hogy gyorsan, egyszerűen és hatékonyan juttassuk proteinhez a szervezetünket. Mindezt úgy, hogy közben az ízlelőbimbókat is megjutalmazzuk.

Ehhez azonban szükség van néhány jól bevált, finom, természetes, könnyen beszerezhető alapanyagra – illetve néhány fehérjeturmix receptre.

Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy mi a fehérje hatása a szervezetre, miért nyújt remek megoldást a fehérjeturmix  a tömegnövelés mellett  a diétához is, és néhány tippet is adunk az elkészítéshez.

Protein hatása a szervezetre

fehérje turmix

A fehérje az egyik legfontosabb tápanyag az emberi szervezet számára: ebből épülnek fel a sejtjeink, ez izmaink fő építőanyaga, és több hormon szintén fehérjéből áll. Fogyasztása nem csak az izmokat növeli, de a zsírégetést is elősegíti, és mivel az emésztése nem könnyű, így jóval kevesebb kalóriát ad, mint a szénhidrát vagy a zsír. 

Ami a pontos számokat illeti: 1 gramm fehérje 4 kalóriát jelent, hasonlóan a szénhidráthoz. A zsír 9 kalória. De mivel a fehérjét a legnehezebb megemésztenie a szervezetnek, ezért jóval több kalóriára van szüksége a folyamathoz, mint a szénhidrát vagy zsír energiává alakításához. Tehát a szervezetünknek jobban meg kell dolgoznia vele, hogy a fehérjéből nyerjen energiát! Pontosan ezért érdemes fogyókúra során minél többet fogyasztani belőle.

Ráadásul a szénhidráttal vagy zsírral ellentétben a proteint nem képes elraktározni a szervezet – de nagy arányban megtalálhatóak például az izmokban.

Amikor a szervezetnek energiára van szüksége (például a létfontosságú szervek működtetéséhez), akkor először a könnyen elérhető tartalékok után nyúl: ilyen a nemrég elfogyasztott ételben lévő kalória, vagy ennek hiányában a zsírszövet és bizony az izmok! Ezért nagyon fontos, hogy legyen elegendő tápanyag amiből energiát nyerhet, különben a szervezet nekiáll lebontani az izmokat a bennük található fehérje miatt. Ezt a folyamatot megemelt fehérjepótlással lehet ellensúlyozni - és itt el is érkeztünk a fehérjeporok szerepéhez a diétában.

Emiatt ilyen fontos a fehérjeturmix fogyáshoz!

Nem hiába a fehérje az alapja a IdealBody® programjainak!

A legfontosabb időpontok, amikor különösen fontos a protein pótlás:

  • Edzés előtt és után
  • Reggel, felkelés után
  • Este, lefekvés előtt

Mivel az emésztése megterhelő, ezért 25-30 grammnál több fehérjét nem érdemes fogyasztani egyszerre.

A fehérjeporok adagolási javaslata általában 24-28 gramm, de ennek csak egy része a tiszta protein (50-90%), a többi alapanyag az ízesítésért, oldódásért és állagért felel. A IdealBody® protein készítményében például 24 gramm fehérje van minden egyes adagban, ami tökéletesen megfelel az étkezésenként ajánlott protein mennyiségnek.