BLOG

Hidratálj a szebb és egészségesebb bőrért

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

Nem mondunk újdonságot azzal, hogy minél hidratáltabb a bőr, annál egészségesebb és szebb. Ez általános igazság, és nem véletlenül keressük mindig a tökéletes hidratálót. Voltál már úgy vele, hogy a sokadik test- és arcápolót, kézkrémet próbáltad ki, drágábbnál drágább kozmetikumokat vásároltál meg, de egyik sem segített? Ebben a cikkben elmondjuk, miért is probléma a száraz bőr, megmutatunk egy tényezőt, amiről gyakorta elfeledkeznek azok, akiknek kiszárad a bőrük, és azt is eláruljuk, hogy milyen egyéb, extra praktikák állnak rendelkezésünkre megoldásként.

Tény: a bőrünk meghatároz minket, ápoltsága tökéletes tükröt tart arról, hogy mennyire törődünk magunkkal. A szép, egészséges, hidratált bőr gazdájának általános közérzete gyakorta sokkal jobb, sőt, akár boldogabb is lehet az illető pusztán attól, hogy jól érzi magát a bőrében. A száraz, húzódó bőr viszont rettenetes diszkomfort érzetet képes adni, ami a hangulatunkra is kihatással lehet.

Mondják, hogy a külső nem számít – de, egy bizonyos mértékben igenis számít. Ugyanis vannak olyan adottságaink, amiken nem tudunk változtatni, vagy maximum csak fájdalmas, műtéti úton. Ilyenek a magasságunk, az orrunk formája, a szemünk színe és formája vagy a hajszálaink vastagsága. Ezeket a kiegyensúlyozottságunk és boldogságunk érdekében érdemes elfogadni úgy, ahogy vannak.

Vannak azonban olyan külső tulajdonságaink, amiken tudunk változtatni, és érdemes is mindent elkövetnünk ezért, hogy a lehető legjobb formánkban ragyoghassunk.

Ezért probléma, ha száraz a bőröd

Az első és legfontosabb, amit tudnod kell, hogy a bőröd a legnagyobb szerved és ez tested elsőszámú védőrétege is. Csak az egészséges, sérülésmentes bőr képes megvédeni a szervezetedet a kórokozóktól, baktériumoktól, vírusoktól és egyéb szennyeződésektől. Védőbástyaként elsődlegesen ez tartóztatja fel szervezeted ellenségeit, ugyanakkor törékeny – ezen okok miatt pedig vigyáznod kell rá.

A bőröd külső és belső tényezőkre egyaránt érzékeny: ilyenek a táplálkozás, stressz, az alváshiány, a káros UV sugarak és a szennyezett levegő is.

A bőrödnek van egy természetes védekezőképessége, ami azt jelenti, hogy önmagát is védeni tudja bizonyos tényezőkkel szemben, de csak egy bizonyos fokig. Ezen túl viszont önmagában védtelen a környezeti hatásokkal szemben. 

Ugyanígy, ha hagyod a bőrödet kiszáradni, akkor csökken a védekezőképessége – azaz a bőrsejtek védtelenek lesznek a fertőzések és egyéb külső tényezők ellen. És mit okoz a száraz bőr hosszú távon? Bőrkirepedést, striákat és ráncokat.

Tudományos bizonyíték arra, hogy a vízivás szebbé teheti a bőrödet

Egy 2015-ös tanulmány, ami a Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology folyóiratban jelent meg, bemutatta a kapcsolatot a hidratáció és az egészséges bőr között. A kutatásban résztvevők között fény derült arra, hogy akik sokszor ittak kevesebb vizet, hidratáltabb bőrrel büszkélkedhettek a kísérlet végére.

A kutatásban arra is fény derült, hogy van egy pont, amikor már nem tud hidratáltabb lenni a bőrünk. Ha a bőrünk kellően hidratált, bármennyit iszunk, nem lesz hidratáltabb.

Miért van ez? Hova vándorol a víz a testünkben?

Ha úgy érzed, mást se csinálsz, csak egész nap vizet iszol, mégis száraz a bőröd, akkor nyugodj meg: nem vagy ezzel egyedül. Azért történhet ez, mert a szervezeted egy rendkívül intelligens gépezet: pontosan tudja, hogy melyik ásványi anyagnak, vitaminnak és persze a folyadéknak is hol van a legfontosabb feladata. Ez az oka annak, hogy az elfogyasztott tiszta víz mennyiség elsősorban a létfontosságú szervekhez vándorol, azokat látja el éltető energiával, és csak utolsó sorban hidratálja a bőrt is.

Ezt támasztja alá Kathleen C. Suozzi bőrgyógyász és a Yale School of Medicine adjunktusa is, aki azt állítja, hogy a víz a bőrt belülről kifelé „hidratálja”, a bőr állapota pedig az egész test hidratáltságáról árulkodik.

Mik az egyéb bőrszárító tényezők?

Röviden tehát, ha ki van száradva a bőröd, egyáltalán nem biztos, hogy azért van, mert túl kevés vizet iszol.

A kutatók arra is felhívják a figyelmünket, hogy nem csak a vízivás számít, hanem az, hogy mennyi cukros üdítőt iszunk. Ugyanis a bőr egyik legnagyobb ellensége a cukor, mert száríthatja és ráncossá teheti azt. De ugyanez igaz a gluténra, tejre és alkoholra is.

Egészséges bőr

Mennyi vizet érdemes fogyasztani naponta?

Suozzi  javaslata alapján férfiként napi 13 pohár, nőként pedig napi 9 pohár vizet kellene innunk ahhoz, hogy feszes legyen a bőrünk. Nyáron, nagy melegben azonban ennél érdemes jóval többet inni, már csak egészségügyi okok miatt is. 

Sőt, azt tudtad, hogy vannak olyan helyek a világban, ahol vízkúrával gyógyítanak? Számos híresség is gyakran említi a vízivás hasznosságát. Eva Longoria bőrápolási rutinja is vízfogyasztással ezzel kezdődik.

Viszont jó, ha tudod a bikiniszezon idején, hogy:

a vízfogyasztás a narancsbőrre is hatással van.

A vízfogyasztás segíti a méregtelenítési folyamatokat, így csökkenti a narancsbőr mértékét is. Fontos, hogy ez mindig tiszta víz legyen, de ha szeretnéd, pár szelet citrommal ízesítheted.  Ugyanis a citrom az egyik legjobb C-vitamin forrás. 

A C-vitamin ráadásul a kollagéntermelést is serkenti, így a bőr fiatalításához is hozzájárul. Kezdd a napot egy nagy pohár langyos, citromos vízzel, ami az emésztésed is segíteni fogja. 

Mi történik, ha dehidratált a bőröd?

Ha a bőrünk nem kap elég folyadékot, akkor fakó és száraz lesz, és az öregedés jelei is láthatóbbak lesznek. Viszont, ha megfelelően hidratáltjuk a bőrünket, akkor rugalmasabbá és feszesebbé válhat.

De mitől lesz még rugalmas a bőrünk?

A vízivást felturbózhatjuk kollagén peptid fogyasztásával.

A kollagén a bőr fő fehérjéje, számos helyen megtalálható a testedben. A kollagén adja például a bőr száraz tömegének (ha kizárjuk a vizet) 80–90% -át; rugalmasságot és feszességet ad neki.

25 éves korig a tested saját maga is termel kollagént, viszont ez a termelés ekkor elkezd lelassulni, majd végül teljesen le is áll. Évente 1%-os veszítesz a saját kollagénraktáraidból. Ezért érdemes ezt az igen értékes anyagot kívülről is pótolni.  

Külföldi kutatások már számtalanszor bizonyították, hogy a kollagénfogyasztás csökkentheti a ráncokat, valamint az UV-károsodás ellen is hasznos lehet. Ezért nyáron különösen javasolt a fogyasztása.

A Collagen Cocktail Komplex a kollagén mellett hialuronsavat, C-vitamint, cinket, és sok más vitamint is tartalmaz, így talán ez az egyetlen bőrspecifikus kollagén a piacon. Biztonságos, hatékony és európai kollagénből gyártjuk. Imádni fogod, ha iszod, mert lelassíthatja az öregedést, feszesebbé teheti az arcbőrödet, és a narancsbőrödre is jótékony hatással lehet!

Collagén Cocktail komplex:

BARACK ízű COLLAGEN COCKTAIL komplex folyékony kollagén

500 ml, 9.600 mg kollagén/adag

Feszes bőr, fiatalos kinézet bármilyen életkorban? Próbáld ki a barack ízű kollagén-hialuronsav-elasztin komplexet, és élvezd a mesterhármas hatást. DÍJNYERTES FORMULA!

8 490 Ft 17 Ft/ml

Törlés

LIME ízű COLLAGEN COCKTAIL komplex folyékony kollagén

500 ml, 9.600 mg kollagén/adag

Kollagén-hialuronsav-elasztin mesterhármas a feszes, fiatalos bőrért. Lime ízű folyékony kollagén 9600 mg kollagénnel. DÍJNYERTES FORMULA!

8 490 Ft 17 Ft/ml

Törlés

GYÜMÖLCS ízű COLLAGEN COCKTAIL komplex folyékony kollagén

500 ml, 9.600 mg kollagén/adag

Tegyél a feszes, fiatalos bőrért minden életkorban! Támogasd kollagén-hialuronsav-elasztin komplexszel bőrödet, és élvezd a mesterhármas hatást. DÍJNYERTES FORMULA!

8 490 Ft 17 Ft/ml

Törlés

Mennyi kollagén kell naponta?

Kutatások szerint 10 gramm kollagénpeptidet  8-12 héten keresztül kell szedni, ahhoz, hogy feszes és rugalmas legyen a bőr. Inkább kúrákban gondolkodj, mert az lesz igazán hatásos. Ha csak néha iszod, nem fog látszódni a hatása.

BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség