BLOG

A kollagén hatása a szervezetre

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

A kollagén hatása az emberi szervezetre kifejezetten pozitív: feszesebbé varázsolja a bőrt, építi az izomszövetet és még számos jótékony hatása van. Lássuk, mit érdemes tudni róla!

A kollagén hatása segíti a szervezet megfelelő működését

Az egészséges életmód kialakításakor több fronton is oda kell figyelnünk a szervezetünkre. Fontos, hogy a testünk számára biztosítani tudjuk a megfelelő tápanyagokat, az optimális mozgást, és egy olyan eszköztárat, ami minden módon kielégíti az igényeit. Ehhez szükség van arra a tudatos hozzáállásra és információforrásra, ami pontosan meghatározza és körbe határolja mit kell megadni a testünknek.

A kor előrehaladtával elengedhetetlen például a kollagén fogyasztása. Annak a fehérjének a pótlása, ami a szervezetünkben a legnagyobb mennyiségben található meg. A kollagén mennyisége ugyanis idővel csökkenni kezd, annak ellenére, hogy gyakorlatilag minden sejt és szerv működésében fontos szerepet tölt be. Napjainkban több termék is a rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy pótolni tudjuk: kollagénporok, kollagén tabletták, kollagén kapszulák és kollagén italok formájában.

A kollagén, mint a szervezet legfontosabb fehérjéje

A kollagén hatása a szervezetre megkérdőjelezhetetlen. A szervezetünk napról napra előállítja a számára szükséges kollagén mennyiséget, mert egyszerűen nélkülözhetetlen az egészséges működéséhez. Ez az esszenciális protein ugyanis egyaránt kiemelkedő alkotóeleme a(z):

  • bőrnek
  • fogaknak
  • ízületeknek
  • kötőszöveteknek
  • csontoknak

Összesen 28 fajta kollagént különböztetnek meg, de jó, ha tudod, hogy ennek legnagyobb százalékát az 1-es, a 2-es és a 3-as típusú kollagén teszi ki. A kollagén szerkezete egy spirálra hasonlít, ami több száz aminosavat láncol össze. A kollagén úgy működik, mint egy “természetes összetartó erő”. Nem véletlen, hogy elnevezése a görög eredetű kólla (=ragasztó) és a francia ‘gène’ (=szükség) szóból ered. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy a kollagén feladata nem más, mint összetartani a sejteket a megfelelő működésük érdekében.

A kollagén pótlására miért van szükség?

Ha egy csecsemő bőrét összehasonlítjuk egy időskorú ember bőrével, akkor érthetjük meg a legjobban a kollagén csökkenés jelentőségét. A kollagén, az elszatin és a hialuronsav termelésének csökkenése a bőrünkön látható a legszembetűnőbben. A bőr egyre ráncosabb, szárazabb, fakóbb lesz és fokozatosan veszít a rugalmasságából. Ez mind a bőr öregedés folyamatának tudható be. Ez sajnos egy elkerülhetetlen folyamat, azonban nem mindenkinél egyforma tempóban történik. Vannak, akinek már negyven évesen ráncok tarkítják az arcukat, míg sokan még hatvanéves korban is csak néhány nevető ránccal és szarkalábbal rendelkeznek.

Mit tehetek a bőröregedés ellen?

Ellene semmit sem tudsz tenni, hiszen ez egy természetes folyamat. Az ütemét azonban befolyásolni tudod. Sokat számít az életmódod, hogy dohányzol-e, hogy mennyire óvod a bőröd a káros napsugaraktól. Az is fontos, mennyi folyadékot iszol, szoktál-e rendszeresen mozogni és helyesen táplálkozol-e. Ám az életmóddal csak lassítani tudod a folyamatot. A kollagéntermelést folyamatos kollagénpótlással tudod érezhetően stimulálni.

3 ok, amiért a kollagén hatása nélkülözhetetlen

1/ A kollagén hatása a bőrön már 4 hét után látható

A bőr feszességének megőrzése, a körmök és a haj egészsége mindenki számára fontos szempontok. A szépségipari termékek összetevőit pásztázva bizonyára te is találkoztál már a kollagén nevével. Még szép, hiszen ez a fehérje gondoskodik a bőr feszességéről és rugalmasságáról! A kollagén segít csökkenteni a ráncokat, felveszi a harcot a narancsbőrrel, és védelmet nyújt a nap káros UV sugárzásával szemben. A kollagén a bőrre kifejtett látványos hatását a korábban említett spirál szerkezetének köszönhetjük.

kollagén mire jó

Klinikai teszteléseken azt találták, hogy a kollagén-peptidek szájon át történő fogyasztása már néhány hét után látványos változást hozhat a bőr állagában és rugalmasságában. A folyamatos kollagén fogyasztása már 4 hét után érezhető. Ennyi idő szükséges, hogy a bőrünk rugalmasabb legyen. 8 hét után hidratáltabb lesz a bőr, 12 hét után pedig megnő a kollagén sűrűsége a dermiszben, azaz a bőr középső részében.

Általános tény, hogy ami jó a bőrnek, az a haj és a körmök számára is tökéletes! A kollagén esetében ez kifejezetten igaz, mivel megakadályozza a körmök és a hajszálak töredezését is. Ennek köszönhetően hajunk és körmünk egészségesebb és ragyogóbb lesz.

A kutatási eredmények ismeretében a kollagén ital hatása akkor a leglátványosabb, ha a kollagén-peptidek mellett más hatékony bőrszépítő összetevőket is tartalmaz. A Collagen Cocktail Komplex megalkotásakor csupa olyan bőrszépítő összetevőt válogattunk össze, amelyek a bőr feszességének megőrzését szolgálják. Ilyenek a kollagén-peptid, az elasztin-peptid, a hialuronsav, a biotin, a cink, az A-vitamin és a C-vitamin. Ezek mindegyike külön-külön is jót tesz a bőrnek. De képzeld el milyen lehet, ha ezek heten együtt összefognak!

2/ A kollagén jótékony hatása a csontokra, az ízületekre és az izmokra

A kollagén nagyon fontos szerepet játszik a csontok és az ízületek egészségének fenntartásában is, hiszen mindkettő egyik legfontosabb alkotóeleme. Ahogyan a bőrnek, úgy ezeknek is szükségük van az aminosavak optimális mértékére. Ha ezt képesek vagyunk biztosítani a kötőszövetek (inak, szalagok) számára, akkor nemcsak az öregedési folyamatokkal tudunk szembeszállni. A mozgásból adódó terhelés negatív hatását is el lehet kerülni. Lassítható vagy visszaállítható az ízületi kopás, és az ízületi fájdalmak is csökkenthetők. Ennek köszönhetően a sporttevékenység okozta örömet mindvégig meg tudjuk őrizni, komoly fájdalmak nélkül.

A kollagén ezen felül az izomszövetekben is nagy mennyiségben megtalálható, ami azt jelenti, hogy az izomzat növekedésére is jelentős hatást gyakorol. De miért is? A kollagén egyharmadát a glicin nevű aminosav alkotja, ami a glükózból energiát termel az izomszövet számára. Emellett jelentős mennyiségű arginint is tartalmaz, ami értágító hatásának köszönhetően elősegíti a vér, a tápanyagok és az oxigén szállítását. Talán így nem is olyan meglepő, hogy a teljesítménynövelés tökéletes eszköztárában jelen kell lennie a kollagénnek.

kollagén hatása

3/ A kollagén hatása az emésztésre

A kollagén tartalmú élelmiszerek és étrend-kiegészítők a bennük lévő glicin és prolin nevű aminosavakkal támogatják a gyomorfal gyógyulási folyamatait, így jótékony hatást gyakorolnak az emésztésre. Pozitív hatása úgy érvényesül, hogy megkönnyíti más olyan aminosavak felszívódását, amik egyébként irritálhatják a bélműködést. Az említett helyzet akkor állhat fenn, amikor a szervezet számára próbálunk minél több és jobb tápanyagot biztosítani. Például igyekszünk egy változatos és tudatos étrendet kialakítani, elhagyni a korábban megszokott élelmiszer típusokat (pl. cukor, finomliszt). Ám a váltás következtében az emésztőrendszer túlterhelődik és kellemetlen panaszokat okoz.

Emellett a kollagén hatásai közül kiemelkedik a vízmegtartó képessége is a belekben. Ennek köszönhetően az étel áthaladása a tápcsatornán jelentősen könnyebbé válik. Ezzel elősegíti az optimális testsúly elérést is.

Étrend-kiegészítés kollagén termékek segítségével

Ahogy láthatod, a kollagén a szervezet működésének majdnem minden színterén felbukkan. Ezért nélkülözhetetlen, hogy a testünk folyamatosan megkapja a megfelelő utánpótlást belőle. Ezt legtöbbször étrend-kiegészítő termékekkel tudjuk biztosítani, még annak ellenére is, hogy számos kollagénben gazdag étel (például velőscsont, pacal, zselatin) létezik. Ezekből az ételekből ugyanis olyan mennyiségben kellene napi szinten ennünk, ami nem csak kivitelezhetetlen, de valószínűleg örömünket sem lelnénk bennük.

kollagén

Mi lehet akkor a megoldás?

A prémium minőségű IdealBody® kollagén készítmények napi fogyasztásával biztosíthatod a szervezeted számára szükséges kollagén pótlást. A különböző ízben kapható Collagen Coctail Komplex italokkal, a kollagénes instant arabica kávéval és a málnás Kollagén Komplex italporral nem lesz egyhangú és unalmas a bőröd és a tested fitten tartása! Bátran kérdezz tőlünk vagy nézz körbe a saját fejlesztésű készítményeink között! Garantáljuk, hogy nem fogod megbánni!

BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség