BLOG

5+1 természetes kollagénforrás a konyhában

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

Miben van kollagén? Melyek azok a természetes kollagénforrások, amelyek fokozzák a test kollagén termelődését?

Az egészséges bőr, a haj és az ízületek kulcsa a megfelelő kollagénszint. De vajon miért csökken a szervezetünkben? Miért van az, hogy egyeseken nem fog az idő, míg másokon már fiatalon megjelennek a kollagénhiány tünetei? Mi a legjobb kollagénforrás, amit a konyhánkban is megtalálhatunk?

Ebben az írásunkban minden kiderül. Ráadásul megtudod, melyek azok a legfontosabb kollagén tartalmú ételek, amiket valószínűleg már eddig is fogyasztottál.

Miért csökken drasztikusan a kollagénszint?

A kollagén egy a testben természetesen előforduló fehérje, aminek a termelődése 25 éves kor felett évente 1 %-kal csökken. Sajnos a lebontásáért felelős enzimek mennyisége viszont megnő. Ez a folyamat aztán drámaian felgyorsul. A harmadik X után megjelenő ráncok eltüntetését célzó kutatásaink során gyorsan megtanuljuk a kollagén nevét. Azt is, hogy nem csak a bőrünk sínyli meg a hiányát, de az ízületeink is. Nem csoda tehát, hogy mindenki tudni szeretné, mibe van kollagén!

A kollagént csak akkor tudja a szervezetünk előállítani, ha megvan hozzá a megfelelő „alapanyag”. A kollagénfehérjék esetében ezek az építőkövek az aminosavak: különösen a hydroxyproline, a prolin és a glicin. Emellett a kollagén hatékony beépüléséhez olyan vitaminokra és ásványi anyagokra is szükség van, mint a C-vitamin vagy a cink.

A kollagénszint csökkenését azonban számos más tényező is felgyorsíthatja. Ilyen hatások:

  • a tápanyagokban szegény étrend
  • a kollagén károsító ételek (pl. cukor, glutén, tej, alkohol)
  • a nap UV sugárzása
  • a dohányzás
  • az állandó stressz
  • a kialvatlanság
  • a testmozgás hiánya
  • a különféle vegyszerek
  • a genetika

Az öregedés, a környezeti hatások és a helytelen életmód tehát mind hozzájárulnak a kollagénszint csökkenéséhez. Bőrünk elveszti rugalmasságát, arcunkon szarkalábak jelennek meg, hajunk és körmünk törékenyebbé válik. Ízületeink egyre jobban bemerevednek, és ha a menünkből hiányoznak a kollagénben gazdag ételek, idővel fájdalmassá válhat minden mozdulat.

Magas kollagén tartalmú ételek

Szóval mi tartalmaz kollagént? Milyen ételben van kollagén? A kollagén számos élelmiszerben megtalálható, és néhány természetes forrás különösen gazdag kollagénben. Íme néhány közülük!

A csontleves magas kollagéntartalmának köszönhetően támogatja a porcok egészségét.

Csontleves, kollagén leves: A hosszan főzött csontlevesek (pl. orja, velőscsont, csirkeláb) gazdag forrásai a kollagénnek. Minél tovább főzzük, annál nagyobb lesz a kollagéntartalma. A terápiás jellegű kollagén levest akár 48 órán át is főzhetjük!

Zselatin: A zselatin állati eredetű szövetekből, például bőr és csontok feldolgozásával készül. Tartalmazza mindazokat a kollagénből származó aminosavakat, amelyek segítenek támogatni a természetes kollagén termelést a testben. A zselatin széles körben felhasználható például édességekben, pudingokban és zselékben.

Nagymamád kocsonyája: A hagyományos kocsonyák, amelyeket nagymamáink készítenek, szintén kiváló forrásai a természetes kollagénnek. Amikor legközelebb ezzel kínálnak, gondolj arra, hogy ez az igazi kollagén pótlás természetesen, ízletesen!

Pacal: A pacal hallatán sokaknak feláll a szőr is a hátán. Pedig a pacal is jelentős kollagénforrás. Ha marha patával főzzük, a hatása sokszorozódik.

Aszpikos ételek: Az olyan aszpikos ételek, mint a sültek, a sonkák vagy a füstölt húsok gyakran tartalmaznak nagyobb mennyiségű természetes kollagént. A hosszú főzési vagy sütési idő során ugyanis a porcokból és bőrökből felszabadul a kollagén.

Tojás: Bár a tojás kollagén tartalma nem jelentős, fogyasztása mégis hasznos a kollagén termelődés serkentéséhez. A benne lévő aminosav, a glicin, ugyanis nélkülözhetetlen a kollagén beépüléséhez.

Kollagéntermelést fokozó hatóanyagok és élelmiszerek

Gondolkodtál már azon, hogy miért csepegtetnek olyan sokan friss citromlevet a kocsonyára? Igen, így sokkal finomabb, de van egy gyakorlatiasabb magyarázata is. A kollagén termeléshez ugyanis nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű C-vitamin-bevitel. Emellett a kollagén szintézist a cinkben gazdag ételek is támogatják. A cink segít a kollagén szerkezetének stabilizálásában és a sejtek regenerálódásában. Íme tehát néhány finomság, amelyek segítik a kollagén termelődését, illetve beépülését.

C-vitaminban gazdag ételek

Citrusfélék: Narancs, grapefruit, citrom és lime, mind gazdag C-vitaminforrások. Fogyassz belőlük frissen facsart gyümölcsleveket vagy használd fel őket salátákhoz és desszertekhez.

Friss nyári paradicsom: A nyári paradicsomok nemcsak ízletesek, hanem jelentős mennyiségű C-vitamint is tartalmaznak. Használj friss paradicsomot salátákhoz, szendvicsekhez, vagy készíts belőlük friss szószt.

Bogyós gyümölcsök: Az eper, a málna, az áfonya és a szeder szintén gazdag C-vitamin források. Fogyaszd őket magukban, smoothie-ban vagy joghurttal.

Zöld leveles zöldségek: A spenót, a kelkáposzta, a káposztafélék és más zöld leveles zöldségek szintén bővelkednek C-vitaminban. Érdemes rendszeresen beépíteni ezeket az ételeket az étrendedbe saláták, levesek vagy párolt köretek formájában.

Avokádó: Az avokádó jó zsírokat, antioxidánsokat és C-vitamint is tartalmaz. Kombináld más C-vitaminban gazdag ételekkel, például citromlével vagy salátalevelekkel.

Cinkben gazdag ételek

Tenger gyümölcsei: A kagylók és rákok cinkben gazdag források. Fogyassz tenger gyümölcseit frissen főzve vagy grillezve.

Diófélék: A mandula, a dió és a mogyoró szintén nagyszerű cinkforrások. Tegyél néhány szem diófélét a reggeli müzlidbe, vagy snackként rágcsálj belőlük.

Húsok: A marhahús, a csirke és a sertéshús is tartalmaz cinket.

Teljes kiőrlésű gabonák: A teljes kiőrlésű gabonák, mint a zab, a rozs, a barna rizs és a teljes kiőrlésű kenyerek fogyasztásával is gondoskodhatsz a mindennapi cinkbeviteledről.

A feszes bőr és a lendületes forma fenntartásához tehát nélkülözhetetlen a kollagén folyamatos pótlása. Ezt megteheted természetes kollagénforrások, vagy kollagén tartalmú étrend-kiegészítők fogyasztásával. A kettő kombinációjával mindenképp jobban jársz! De ne feledkezz meg emellett a hidratálásról és a bőrápolásról sem!

Nem kedveled annyira a zselatinos és kocsonyás ételeket? Vagy nem tudsz mindennap elegendő mennyiségben enni belőlük? Próbáld ki az IdealBody COLLAGEN COCKTAIL komplex folyékony kollagénjét, melyet kifejezetten szépségmegőrzésre fejlesztettünk ki. Magas (9600 mg) hidrolizált kollagén, elasztin és hialuronsav tartalmának köszönhetően egyedülálló a szépségápolási étrend-kiegészítők között.

BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség