BLOG

A testalkattípusok szerepe a diétában és az öltözködésben

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

Bár mindannyian egyedi testalkattal rendelkezünk, bizonyos kritériumok alapján meg lehet különböztetni alapvető testalkattípusokat. Miben segíthet ez az információ? Mutatjuk!

A testalkattípusok szerepe a diétában és az öltözködésben

Mindannyian egyedi testalkattal rendelkezünk, így nem létezik sem átlagos, sem tipikus test. Bizonyos kritériumok alapján azonban meg lehet különböztetni alapvető testalkattípusokat. Kíváncsi vagy, te melyik csoportba tartozol? Blogposztunkból kiderül!

A 3 fő testalkat jellemzői

A testalkat az izomtömeg és a zsír eloszlásától függ. Egyesek magasak és soványak, míg mások gömbölydedebbek. Ugyanígy bizonyos emberek számára kihívást jelent a hízás, mások viszont minden egyes kiló lefaragásáért keményen megküzdenek.

Az 1940-es években William H. Sheldon pszichológus vezette be a különböző testtípusok, illetve szomatotípusok fogalmát, amely az egyén fizikuma és vérmérséklete között vont párhuzamot. Elmélete szerint az endomorf, azaz a piknikus alkatúak kedves, szívélyes emberek, akik hízásra hajlamosak. A mezomorf alkatúak energikusak, kockázatvállalók, az ektomorfok pedig zárkózottak. Lássuk, mi jellemzi az egyes testalkattípusokat fizikai szinten!

Ektomorf testalkat

 • Vékony alak, sovány és karcsú test többnyire kevesebb testzsírral és izomzattal.
 • Gyors anyagcsere: ektomorf alkattal kihívást jelenthet a súlygyarapodás izom vagy zsír formájában.
 • Hajlamosak az állóképességi sportokban jeleskedni.

Ha ebbe a csoportba tartozol, érdemes napi többször étkezni, amelynek java része álljon egészséges szénhidrátokból, rostban gazdag gyümölcsökkel, zöldségekkel és teljes kiőrlésű gabonákkal. Egészséged megőrzéséért fogyassz sok fehérjét, beleértve a sovány állati eredetűeket és a növényi eredetűeket, mint például a diófélék és magvak, amelyek ráadásul egészséges zsírokat is tartalmaznak.


Endomorf testalkat

 • Lassabb anyagcsere a többi testtípushoz képest.
 • Könnyebben hízik és nehezebben fogy, így nagyobb a valószínűsége a túlsúlynak. Képes viszonylag könnyen izmot építeni.
 • Kiválóan teljesít az erőt igénylő sportokban, valamint a közepes intenzitású mozgásformákban.

Ha ebbe a csoportba tartozol, nem égeted el olyan gyorsan a kalóriákat, mint az ektomorf és a mezomorf testalkatúak, így a felesleges kalóriák nagyobb valószínűséggel alakulnak át zsírrá benned. Bizonyos vélemények szerint az endomorfok kevésbé tolerálják a szénhidrátokat, ezért a legjobb étrend számukra a magasabb zsír- és fehérjebevitelt és alacsonyabb szénhidrátbevitelt tartalmazó étrend lehet. Ez a diéta segíthet a testzsírvesztésben, miközben az energiaszinted sem csökken.

Mezomorf testalkat

 • Az izomtömeg könnyedén növekszik alacsony testzsír mellett.
 • Hatékony anyagcsere, ami miatt könnyen tud hízni és fogyni.
 • Atletikus, erős, mozgékony és gyors. Kiválóan teljesít az erőt és gyorsaságot igénylő robbanékony sportokban.

Mivel nagyobb izomtömeggel rendelkeznek, több kalóriára lehet szükségük, mint más testtípusoknak, de ez egy kényes egyensúly. A mezomorfok jobban járhatnak a magasabb fehérjetartalmú, kevesebb szénhidrátot tartalmazó étrenddel. Ha ebbe a csoportba tartozol, fontold meg, hogy a tányérodon lévő élelmiszercsoportokat “elharmadolod”. A tányér egyharmadát foglalják el az egészséges fehérjetípusok, a másik harmadát a gyümölcsök és a zöldségek, a harmadik harmadot pedig a teljes kiőrlésű gabonafélék és zsírok.
IdealBody®

Női testalkattípusok a sokféleség jegyében


A nők általában nagyobb zsírtömeggel rendelkeznek, így a nagyobb mellek, a szélesebb csípő, a nagyobb fenék és a szélesebb combok kombinációja miatt általában gömbölyűbbek is. Bár minden test egyedi, a női alkatokra vonatkozóan több általános kategória is létezik, legfőképp a divatiparnak köszönhetően. A női testalkatok besorolása ugyanis segít az öltözködésben, hiszen minden alkat számára meghatározható, hogy mit érdemes viselnie, hogy kihangsúlyozza az előnyeit, és eltakarja az esetleges kényesebb testrészeket.

Körte alkat

A váll keskenyebb, mint a csípő, a plusz kilók a fenéken, a csípő alsó részén és a combokon landolnak.

Fordított háromszög alkat

A test felső része hangsúlyosabb, a vállak pedig szélesebbek, mint a csípő. Hízáskor a felsőtestre és a has területére rakódik le a súlyfelesleg.

Téglalap alkat

 A csípő- és a vállszélesség hasonló, a test nagyjából egyenlő arányú, a derékvonal alig hangsúlyos. Szokás modellalkatnak is nevezni.
 

Homokóra testalkat
A homokóra alkat esetében a test felső és alsó része egyformán széles. Széles csípő, vékony derék és kerekded mellek jellemzik. Bár sokszor szenvednek a hízástól, a férfiak szemében gyakran ez a típus az ideálkép, ők a jó alakú nők.

Alma alkat

A test felső és alsó része is keskeny. A túlsúly a mellkas és a has területén rakódik le, ám a lábak karcsúak és formásak.

Tipp: Vajon melyik testalkattípusba tartozol? Nézd meg videónkat az egyes alkattípusokhoz illő öltözködési tippekért! 

Férfi testalkattípusok és ideálok


Valójában a férfi testalkatok megegyeznek a nőivel, ám a férfi test sajátosságainak köszönhetően mást tekintünk ideális alkatnak. A fordított háromszög testalkat többnyire a legvonzóbb a nők szemében a széles vállakkal, a karcsú derékvonallal és a keskeny csípővel. A férfiak túlsúly esetében általában a derék és a has körül raktározzák a zsírt, ami alma alakot eredményez. Általánosságban elmondható, hogy a nőkhöz képest a férfiak kevésbé elégedetlenek a saját testükkel.

Nem szabad viszont elfelejteni, hogy minden test szép és egyedi, de nem a külsőségek határoznak meg bennünket. A különböző testalkatok és önmagunk elfogadása visz bennünket abba az irányba, hogy az ideális formánkra szeretnénk rátalálni a külső ideáloknak való megfelelési kényszer helyett. Az IdealBody® hitvallása, hogy támogasson Téged abban, hogy jól érezd magad a bőrödben, és találd meg ehhez a saját ideális formádat!
IdealBody®

IdealBody® az ideális formádért

Fehérjeturmixaink segítségével energiád egész napon át kitart, a szervezeted pedig minden szükséges tápanyagot megkap. Az IdealBody® komplex turmixpora önmagában helyettesít egy teljes értékű étkezést, segítségével akár sport nélkül is lefogyhatsz, miközben ideális mennyiségben tartalmazza a legfontosabb tápanyagokat:

 • 23- féle vitamint és ásványi anyagot;
 • 40% egyedi összetételű, három különböző forrásból származó fehérjét;
 • valamint természetes szénhidrátokat, rostokat és zsírsavat.

Az IdealBody® a Turbó Diéta által kialakított, a magyar piacon már 20 éve jelen lévő diétás táplálkozási módszer, a sport és életmódváltás nélküli fogyás úttörője.  
A lényege a magas mennyiségű, és jó minőségű fehérjék bevitele, ami elengedhetetlen az ideális alak eléréséhez; az izomzat megtartásához, a szervezet megfelelő működéséhez, a zsírégetéshez és az anyagcsere-folyamatok problémamentes működéséhez. 
Az IdealBody® diétás turmixok egy teljes főétkezést helyettesítenek.  Módszerünkkel többszázezer embernek segítettünk már lefogyni, 9 féle alapízben és évente megújuló limitált ízben beszerezhető fehérje turmixainknak köszönhetően a szervezet minden fontos 
tápanyagot megkap a fogyókúra során
, így feltöltődik vitaminokkal, miközben szinte folyamatosan zsírbontó állapotban van!  A jojó effektus megelőzését ráadásul az egyedi összetétel tovább támogatja- mindezt német minőségben, tartósítószer nélkül. 
A diétázok 89 százaléka elégedett a termékekkel, és 10/9 vásárlónk másoknak is ajánlja a fogyókúrás fehérjeturmixokat

9 finom ízből választhatsz

EPER ízű IdealBody® diétás fehérje turmixpor

15 adag

Fogyj eredményesen, akár sport és életmódváltás nélkül is a zamatos és habos EPER ízű IdealBody® turmixunkkal, ami valódi különlegesség, egyedi ízvilágot képvisel. Az étkezéshelyettesítő turmix fogyókúránkkal éhezés nélkül is leadhatod a plusz kilókat. Ez a több mint 19 éve működő diétás módszer több százezer embernek segített már lefogyni, és egyedi összetételének hála, a jojó effektustól sem kell tartanod.

9 190 Ft 18 Ft/g

Törlés

CSOKI ízű IdealBody® diétás fehérje turmixpor

GLUTÉNMENTES, 15 adag

Fogyj eredményesen, akár sport és életmódváltás nélkül is a legnagyobb közönségkedvenccel, a nugátos CSOKIS IdealBody® turmixszal, mely ízével minden édesszájúnak élvezetessé teszi a fogyókúrát. Az étkezéshelyettesítő turmix fogyókúránkkal éhezés nélkül is leadhatod a plusz kilókat. Ez a több mint 19 éve működő diétás módszer több százezer embernek segített már lefogyni, és egyedi összetételének hála, a jojó effektustól sem kell tartanod. Gluténmentes, így az erre érzékenyek is bátran fogyaszthatják. 

9 190 Ft 18 Ft/g

Törlés