BLOG

A testalkattípusok szerepe a diétában és az öltözködésben

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

Bár mindannyian egyedi testalkattal rendelkezünk, bizonyos kritériumok alapján meg lehet különböztetni alapvető testalkattípusokat. Miben segíthet ez az információ? Mutatjuk!

A testalkattípusok szerepe a diétában és az öltözködésben

Mindannyian egyedi testalkattal rendelkezünk, így nem létezik sem átlagos, sem tipikus test. Bizonyos kritériumok alapján azonban meg lehet különböztetni alapvető testalkattípusokat. Kíváncsi vagy, te melyik csoportba tartozol? Blogposztunkból kiderül!

A 3 fő testalkat jellemzői

A testalkat az izomtömeg és a zsír eloszlásától függ. Egyesek magasak és soványak, míg mások gömbölydedebbek. Ugyanígy bizonyos emberek számára kihívást jelent a hízás, mások viszont minden egyes kiló lefaragásáért keményen megküzdenek.

Az 1940-es években William H. Sheldon pszichológus vezette be a különböző testtípusok, illetve szomatotípusok fogalmát, amely az egyén fizikuma és vérmérséklete között vont párhuzamot. Elmélete szerint az endomorf, azaz a piknikus alkatúak kedves, szívélyes emberek, akik hízásra hajlamosak. A mezomorf alkatúak energikusak, kockázatvállalók, az ektomorfok pedig zárkózottak. Lássuk, mi jellemzi az egyes testalkattípusokat fizikai szinten!

Ektomorf testalkat

  • Vékony alak, sovány és karcsú test többnyire kevesebb testzsírral és izomzattal.
  • Gyors anyagcsere: ektomorf alkattal kihívást jelenthet a súlygyarapodás izom vagy zsír formájában.
  • Hajlamosak az állóképességi sportokban jeleskedni.

Ha ebbe a csoportba tartozol, érdemes napi többször étkezni, amelynek java része álljon egészséges szénhidrátokból, rostban gazdag gyümölcsökkel, zöldségekkel és teljes kiőrlésű gabonákkal. Egészséged megőrzéséért fogyassz sok fehérjét, beleértve a sovány állati eredetűeket és a növényi eredetűeket, mint például a diófélék és magvak, amelyek ráadásul egészséges zsírokat is tartalmaznak.


Endomorf testalkat

  • Lassabb anyagcsere a többi testtípushoz képest.
  • Könnyebben hízik és nehezebben fogy, így nagyobb a valószínűsége a túlsúlynak. Képes viszonylag könnyen izmot építeni.
  • Kiválóan teljesít az erőt igénylő sportokban, valamint a közepes intenzitású mozgásformákban.

Ha ebbe a csoportba tartozol, nem égeted el olyan gyorsan a kalóriákat, mint az ektomorf és a mezomorf testalkatúak, így a felesleges kalóriák nagyobb valószínűséggel alakulnak át zsírrá benned. Bizonyos vélemények szerint az endomorfok kevésbé tolerálják a szénhidrátokat, ezért a legjobb étrend számukra a magasabb zsír- és fehérjebevitelt és alacsonyabb szénhidrátbevitelt tartalmazó étrend lehet. Ez a diéta segíthet a testzsírvesztésben, miközben az energiaszinted sem csökken.

Mezomorf testalkat

  • Az izomtömeg könnyedén növekszik alacsony testzsír mellett.
  • Hatékony anyagcsere, ami miatt könnyen tud hízni és fogyni.
  • Atletikus, erős, mozgékony és gyors. Kiválóan teljesít az erőt és gyorsaságot igénylő robbanékony sportokban.

Mivel nagyobb izomtömeggel rendelkeznek, több kalóriára lehet szükségük, mint más testtípusoknak, de ez egy kényes egyensúly. A mezomorfok jobban járhatnak a magasabb fehérjetartalmú, kevesebb szénhidrátot tartalmazó étrenddel. Ha ebbe a csoportba tartozol, fontold meg, hogy a tányérodon lévő élelmiszercsoportokat “elharmadolod”. A tányér egyharmadát foglalják el az egészséges fehérjetípusok, a másik harmadát a gyümölcsök és a zöldségek, a harmadik harmadot pedig a teljes kiőrlésű gabonafélék és zsírok.
IdealBody®

Női testalkattípusok a sokféleség jegyében


A nők általában nagyobb zsírtömeggel rendelkeznek, így a nagyobb mellek, a szélesebb csípő, a nagyobb fenék és a szélesebb combok kombinációja miatt általában gömbölyűbbek is. Bár minden test egyedi, a női alkatokra vonatkozóan több általános kategória is létezik, legfőképp a divatiparnak köszönhetően. A női testalkatok besorolása ugyanis segít az öltözködésben, hiszen minden alkat számára meghatározható, hogy mit érdemes viselnie, hogy kihangsúlyozza az előnyeit, és eltakarja az esetleges kényesebb testrészeket.

Körte alkat

A váll keskenyebb, mint a csípő, a plusz kilók a fenéken, a csípő alsó részén és a combokon landolnak.

Fordított háromszög alkat

A test felső része hangsúlyosabb, a vállak pedig szélesebbek, mint a csípő. Hízáskor a felsőtestre és a has területére rakódik le a súlyfelesleg.

Téglalap alkat

 A csípő- és a vállszélesség hasonló, a test nagyjából egyenlő arányú, a derékvonal alig hangsúlyos. Szokás modellalkatnak is nevezni.
 

Homokóra testalkat
A homokóra alkat esetében a test felső és alsó része egyformán széles. Széles csípő, vékony derék és kerekded mellek jellemzik. Bár sokszor szenvednek a hízástól, a férfiak szemében gyakran ez a típus az ideálkép, ők a jó alakú nők.

Alma alkat

A test felső és alsó része is keskeny. A túlsúly a mellkas és a has területén rakódik le, ám a lábak karcsúak és formásak.

Tipp: Vajon melyik testalkattípusba tartozol? Nézd meg videónkat az egyes alkattípusokhoz illő öltözködési tippekért! 

Férfi testalkattípusok és ideálok


Valójában a férfi testalkatok megegyeznek a nőivel, ám a férfi test sajátosságainak köszönhetően mást tekintünk ideális alkatnak. A fordított háromszög testalkat többnyire a legvonzóbb a nők szemében a széles vállakkal, a karcsú derékvonallal és a keskeny csípővel. A férfiak túlsúly esetében általában a derék és a has körül raktározzák a zsírt, ami alma alakot eredményez. Általánosságban elmondható, hogy a nőkhöz képest a férfiak kevésbé elégedetlenek a saját testükkel.

Nem szabad viszont elfelejteni, hogy minden test szép és egyedi, de nem a külsőségek határoznak meg bennünket. A különböző testalkatok és önmagunk elfogadása visz bennünket abba az irányba, hogy az ideális formánkra szeretnénk rátalálni a külső ideáloknak való megfelelési kényszer helyett. Az IdealBody® hitvallása, hogy támogasson Téged abban, hogy jól érezd magad a bőrödben, és találd meg ehhez a saját ideális formádat!
IdealBody®

IdealBody® az ideális formádért

Fehérjeturmixaink segítségével energiád egész napon át kitart, a szervezeted pedig minden szükséges tápanyagot megkap. Az IdealBody® komplex turmixpora önmagában helyettesít egy teljes értékű étkezést, segítségével akár sport nélkül is lefogyhatsz, miközben ideális mennyiségben tartalmazza a legfontosabb tápanyagokat:

  • 23- féle vitamint és ásványi anyagot;
  • 40% egyedi összetételű, három különböző forrásból származó fehérjét;
  • valamint természetes szénhidrátokat, rostokat és zsírsavat.

BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség