BLOG

Tudtad, hogy hormonjaid egy része is fehérje?

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

Ilyen pl. az inzulin, az adrenalin, a nemi hormonok, a tiroxin. A mellékvesekéreg a koleszterinből egy szteroid hormont szintetizál, melynek neve, kortizol. A stresszhormonként is ismert kortizol valójában állandóan jelen van szervezetünkben.

A kortizol kiválasztásának fő pillanatai a stresszhelyzetek, de ez a hormon nagyon fontos a szervezet működésében szinte minden szinten, mint például a vérnyomás megtartásánál, a szervezet fehérjék, cukrok és zsírok felhasználásának szabályozásánál. Ha a hormon mennyisége túl sok vagy túl kevés, különböző tünetekhez, betegségekhez vezethet. Azoknál a személyeknél, akiknél huzamos ideig magas a kortizol szint, Cushing szindróma fejlődhet ki, akiknél pedig alacsony, Addison kór.

Amikor a szervezet kibocsátja a kortizolt, az elkezdi lebontani az izomban található fehérjéket és ezáltal aminosavakat szabadít fel. Ezek az aminosavak ezután a májba kerülnek, ahol glukózzá alakulnak, amit a szervezet, mint energiaforrást használhat fel. Ez a folyamat megemeli a vércukorszintet, ami által az agynak elegendő glukóz áll rendelkezésére, mint energiaforrás. Ugyanebben az időben a szervezet többi szövete a hormon hatására csökkenti a glukóz felhasználását. A kortizol megemeli a zsírsavak kibocsájtását a zsírsejtekből, amit az izmok használnak fel, mint energiaforrást.

A kortizol tehát hozzájárul a zsír felhalmozódásához, a fehérje szétbomlásának kárára megnöveli a vércukorszintet, megnöveli az étvágyat, csökkenti a kalcium beépülését, csökkenti a sejtek inzulinérzékenységét, lassítja az izmok glükózfogyasztását. Stresszhelyzetben a kortizol termelődése fog minket átsegíteni az adott szituáción, azaz kortizol nélkül nem élnénk túl a stresszt!

IdealBody®

A legfontosabb, hogy messzire kerülj el mindent, ami tartósan stresszt vált ki belőled!

Ezen kívül pedig, úgy fogj fogyókúrába, hogy közben az egészségedre is ügyelsz és optimalizálod a szervezetednek megfelelő fehérje bevitelt, hogy hormonháztartásodat ezáltal is segítsd a helyes működésében!

Tartsd be az IdealBody® programjait lépésről-lépésre, mert így megfelelő mennyiségű tápanyagot és ásványi anyagot fogsz fogyasztani!
Ha kérdésed van, vagy fogyókúrád közben elakadtál, kérdezz bátran szakértőinktől!


Egészséges mínuszokat kívánunk! :)

BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség