BLOG

10 +1 mankó az életmódváltáshoz 1. rész

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

Akinek van akár csak egy kilónyi túlsúlya, s életében legalább egyszer – hozzáfogott annak ledolgozásához, a saját bőrén is megtapasztalhatta milyen nehéz kitartani. Ebben segítünk most!

...egészen a célunk eléréséig (s azon is túl – hiszen végső soron nem maga a fogyás a cél, hanem az általa elért súlyunk, kinézetünk megőrzése,  a ledobott kilóink végleges elvesztése, azaz a súlytartás). Ehhez  Igyekeztünk hasznos mankókat összegyűjteni az érintettek részére.
Sokszor mondják, hogy  minden fejben dől el – ez a súlyvesztést célul kitűzők esetében hatványozottan igaz: nem elég a még oly tudományos, személyre szabott fogyókúra, mindaddig valódi eredményt nem fogunk elérni, amíg az csak fogyókúra marad.

Hogy mit értünk ez alatt? A fogyókúra – ahogy az a nevében is benne van – fogyást célzó kúra, azaz „kúra”, ami csak meghatározott időre szól. Benne foglaltatik, hogy nem örökre szántuk, hanem egy cél eléréséig. Ez olyan üzeneteket küld az agynak, hogy egy darabig ki kell ugyan tartanunk, de utána „miénk a világ”. A vágyott célhoz ugyan eljutunk, de ha visszatérünk korábbi életmódunkhoz a súlyunk ismét gyarapodni fog.

S hogy mit tehetünk? Hát azt, hogy megtanulunk egy kulcsszót. Ez pedig nem más, mint a tudatosság. Ennek elérése ugyan a mi saját házifeladatunk, de szerencsére vannak mankók, amelyek segítségünkre lehetnek az induláshoz.

1. Életmódot váltsunk, ne csak diétázzunk! Hiszen miről is van szó? A hatékony, életünkbe jól beilleszthető fogyókúra kulcsfontosságú, de nem kizárólagos eleme a hosszú távú sikerek elérésének. Ugyanis nem csak fogyókúrára van szükségünk célunk elérése és megtartása érekében, annál sokkal komplexebb dologra, életmódváltásra. Ez pedig nem úgy történik, hogy ma kitalálom, és holnap már bele is fogok. Lelkileg és agyilag is fel kell arra készülni, hogy kimondhassam: készen állok a változtatásra! Mert ne legyenek illúzióink: változásokat, változtatásokat kell végig vinnünk az életünkben ahhoz, hogy sikerrel vágjunk bele egy a súlyvesztést is magában foglaló új életbe. Életmódunkat megváltoztatni ugyanis azt is jelenti, hogy berögzült szokásokon, rutinokon is változtatnunk kell. Ez pedig komoly munkát feltételez, amit nem lehet elbliccelni, anélkül ugyanis legfeljebb ideig-óráig kevesebbet és mást eszünk-iszunk, mint addig, de tartós, valódi eredményt nem fogunk tudni elérni, s a célul kitűzött súlyt elérve, óhatatlanul visszatérünk korábbi rossz beidegződéseinkhez, szókásainkhoz, életmódunkhoz ... s lassacskán visszakúsznak ránk a komoly munkával ledolgozott kilók is.

2. Hosszú távon gondolkodjunk! Bontsuk csak elemeire a kifejezést, „életmódváltás”; ízlelgessük a szavakat: élet-mód-váltás. Ez is segít tudatosítani magunkban, hogy akár egészségügyi, akár hiúsági, akár más okból vágunk bele a folyamatba, egy új életet akarunk kialakítani. Ez pedig tudatos tervezést igényel. Ne feledjük, hogy a hosszú távú terveinkbe jól beilleszthetőek a rövid távú, gyors súlyvesztést célzó időszakok, amelyek között megtanulhatunk berendezkedni egy másfajta rendszerre életmódszerűen. Karbantartva a testünket és lelkünket egyaránt.

3. Hagyjunk időt a felkészülésre! Ha egy-egy ünnepre – Húsvét, Karácsony, születésnap, stb. – képesek vagyunk előre felkészülni, miért gondoljuk, hogy megúszható egy ilyen, az életünket gyökeresen megváltoztató váltás esetében ugyanez? Találjuk ki, hogy pontosan mikor kezdjük el a folyamatot. Szerezzük be a megfelelő élelmiszereket: diétás termékeket, az azt kiegészítő ételeket. Tervezzünk előre!

4. A megfelelő diétát sporttal egészítsük ki! Ha eddig nem volt életünk része a sport, akkor próbáljuk  azzá tenni, s igyekezzünk erre is felkészülni: mit fogunk csinálni, hol, mikor, milyen rendszerességgel  Szedjük össze a hozzá szükséges eszközöket, ruhákat, cipőket, stb.. De csak óvatosan: mint általában mindenben, ebben is legyünk mértékletesek – csak a fokozatosság elvét betartva lehet új, egy életre szóló jó szokásokat felvenni, tartós rutinokra szert tenni. Fontos, hogy a diétát és az intenzív sportot ne egy időben kezdd el. Először változtass a táplálkozásodon, majd ha az beállt, kezdd el a sportot is fokozatosan.

5. Reális célokat állítsunk fel! Ez igaz mind az elérendő mínusz-kilókra, mind pedig az életforma-váltás egyéb területeire. Merjünk nagyot álmodni, de vegyük észre, hogy az oda vezető út milyen sok apró lépésből áll! A reális célokkal hozzásegíthetjük saját magunkat a sikerélményekhez, az elköteleződésünk folyamatos fenntartásához.

6. Engedjünk meg egy kis kilengést!  Sokszor azon áll vagy bukik egy életmódváltás, hogy át nem hágható és túlságosan szigorú kereteket szabunk saját magunknak. Ne áltassuk magunkat egy percig sem: a váltás után még sokáig önfegyelemre lesz szükségünk ahhoz, hogy tartsuk magunkat az elhatározásunkhoz. Ezért engedjünk meg magunknak néha egy kis lazaságot. Embere válogatja, hogy mi a legcélszerűbb a számára: van, akinek az a jó, hogy meghatároz egy étkezést/napot, amikor „kirúghat a hámból”, más a rugalmasságot kedveli, s alkalmanként hagy magának engedni teret a csábításnak. Ha jól ismerjük magunkat, tudjuk, hogy mi a számunkra a legcélravezetőbb, egy a lényeg: a „bűnözés” megengedett, de ésszerű keretek között (pl. ha rendszeresen egy étkezést jelölünk ki, legyen az pl. minden szombat ebédje, ha alkalomadtán, akkor legyen kéthetente egy lazább nap, stb.). A tervezett kilengésekre tudunk támaszkodni, amikor a köztes időszakokban nehéz pillanatokat élünk át.

Érdekelnek a további tippek? Olvasd el a következő részben!

Poós-Nagy Fruzsina

IdealBody®

A szerző, Poós-Nagy Fruzsina Life és Business Coach, a Lisznyai Pszicho-Műhely munkatársa. Közgazdász mesterfokú diplomáját a Corvinus Egyetemen, viselkedéselemzői diplomáját az ELTE PPK pszichológia szakán szerezte. Évtizedes harcművészeti és amatőr sportolói múltja nagyban segíti a munkáját. Egyéni coachingot angol nyelven is vállal.

„Klienseimnek egy olyan védett közeget kínálok, amelyben minősítés, megbélyegzés és tabuk nélkül beszélhetnek céljaikról, életviteli, családi és munkahelyi problémáikról. Folyamatos, fókuszált figyelmemmel, tapasztalatommal segítségükre vagyok abban, hogy végigvezessem őket a saját maguk által feltárt és kiválasztott úton. Hiszem, hogy tudatos életvezetéssel a nehézségek leküzdhetőek, és apró lépésekkel haladva mindenki elérheti a maga elé tűzött célokat.”

Ha szeretnél a cikk témájához kapcsolódóan tanácsot kérni a szerzőtől ide írj nekünk: tanacsadas@idealbody.hu

BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség