BLOG

Az elhízás lelki okai: az érzelmi evés és a hibás testkép

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

Sokan a rossz táplálkozást és a mozgásszegény életmódot okolják az elhízásért, de ez nem mindig ennyire egyszerű. Más tényezők is erőteljes hatással lehetnek a testsúlyra, amelyek közül olyanok is akadnak, amelyeket az egyén nem képes befolyásolni. Mik ezek?

Sokan a rossz táplálkozást és a mozgásszegény életmódot okolják az elhízásért, de ez nem mindig ennyire egyszerű. Más tényezők is erőteljes hatással lehetnek a testsúlyra, amelyek közül olyanok is akadnak, amelyeket az egyén nem képes befolyásolni. Ezek közé tartozik a genetika, a környezeti tényezők, bizonyos egészségügyi állapotok és még számos egyéb faktor. De mi a helyzet az elhízás lelki okaival?

Mit nevezünk túlsúlynak?


A túlsúly és az elhízás a testzsír túlzott mértékű felhalmozódását jelenti, ami már kockázatot jelent az egészségre. A 25 feletti testtömegindex (BMI) túlsúlyt jelez, a 30 felett pedig elhízásról beszélünk. Az ideális testsúlyt a Broca-index segítségével számolhatjuk ki.
A túlsúly és az elhízás aránya a WHO adatai szerint a felnőttek és a gyermekek körében továbbra is növekszik. 1975 és 2016 között a túlsúlyos vagy elhízott 5-19 éves gyermekek és serdülők száma világszerte több mint négyszeresére, 4%-ról 18%-ra nőtt.

Az extrém elhízás


A legtöbb ember súlya ingadozik némileg, azonban ha valaki nagyon rövid időn belül, minden ok nélkül hízik, az valamilyen, a háttérben meghúzódó egészségügyi probléma jele is lehet, mint például:

 • bizonyos gyógyszerek szedése,
 • kialvatlanság,
 • policisztás petefészek szindróma (PCOS), illetve
 • szív-, vese- vagy pajzsmirigyproblémák.

Ha gyors, megmagyarázhatatlan súlygyarapodást tapasztalsz, mindenképp keresd fel orvosodat!

A hízás lelki okai: mi minden állhat még a túlsúly hátterében?


A pszichológiai tényezők óriási szerepet játszhatnak abban, hogy az étkezéseink rendszertelenné válnak, a testsúlyunk pedig lassanként megnövekszik. A lelki gondok, a negatív gondolkodás, a rossz érzelemkezelés és az alacsony önértékelés szorongást, depressziót vagy akár az evészavart is okozhatnak, ami gyakran vezethet túlevéshez.


Íme néhány pszichológiai tényező, amely fenntartja az elhízást:

 • az érzelmek elkerülése,
 • az alacsony önértékelés,
 • a hibás testkép,
 • a túlzott kritika önmagunkkal szemben, illetve
 • a falási rohamok.

Ha mélyen gyökerező pszichológiai tényezők befolyásolják az egészséges testsúlyunk elérését, pszichoterápiára lehet szükség, amely feloldja a gyermekkori mintáinkat. Ezáltal lehetővé válik egy új rendszer kialakulása, amelyben kezelni tudjuk a stresszt, megtaláljuk az egyensúlyt és a motivációt az étrendünkkel és a testmozgással kapcsolatban.

Az elhízás lelki okai közé tartozik az érzelmi evés is.
 

Az elhízás lelki okai: gyakori problémák


Sokan fordulnak a depresszió és a szorongás hatásainak leküzdésére az ételekhez, ráadásul a depresszióban szenvedők kevésbé tudják magukat rászánni a testmozgásra, ami szintén súlygyarapodáshoz vezethet. Milyen gyakori problémákat sorolhatunk még az elhízás lelki okai közé?

Hibás testkép


A testünkkel kapcsolatos legkorábbi tapasztalataink velünk maradnak, és meghatározzák, hogyan látjuk magunkat a világban. A szülők esetleges bántó megjegyzései és az iskolai zaklatás miatt a gyermek megalázva érezheti magát, a kövérséggel kapcsolatos hiedelmek pedig rögzülnek, így a túlsúlyos ember azt fogja hinni, hogy nem szerethető a külseje miatt.


A fogyásra tett hiábavaló kísérletek nem illeszkednek a kövérséggel kapcsolatos, mélyben megbúvó hiedelmekhez, ami gyakran falási rohamokhoz és önszabotázshoz vezet. Az elhízás olyan címkévé válhat, ami meghatározza az énképet, és védelmet jelent a külvilágtól. A súlyvesztés az önazonosságot kérdőjelezi meg, és bár a felszínen a túlsúlyos személy nagyon is tisztában lehet a fogyás pozitív hatásaival, tudatalattija megakadályozhatja azt, amire a legjobban vágyik.

Evés, mint megküzdési mechanizmus: az érzelmi evés


A súlygyarapodás egyik leggyakoribb okozója a stresszevés, azaz amikor megküzdési mechanizmusként eszünk. Amikor stresszesek vagyunk, keressük a módját, hogy megnyugtassuk magunkat, az étel pedig segíthet ebben.

Talán rossz napod volt, és úgy érzed, megérdemelsz némi jutalmat, vagy magányosnak érzed magad, és a kanapén kötsz ki egy pizzával és egy tábla csokival. Az evés átmeneti vigaszt nyújt, egészen addig, amíg be nem üt a bűntudat.

A stressz- vagy más néven az érzelmi evés jól megkülönböztethető a fizikai éhségtől.

Jellemzői a következők:

 • A fokozatosan beálló helyett hirtelen érkező éhségérzet.
 • Túlzottan cukros vagy sós ételek utáni sóvárgás.
 • Az éhségérzet nem a gyomorból, hanem a fejből indul. 
 • Képtelenség a jóllakottság érzésére, ami további evéshez vezet, egészen a diszkomfortérzetig.
   

A hízás lelki okai sokszor a gyermekkorban keresendők.

Hogyan győzd le a fogyás pszichés akadályait?


Ha sikertelenül küzdesz a fogyásért, gondold át, milyen falakba ütközöl a folyamat közben. Meglehet, hogy egy pszichológus segítségét is érdemes lesz igénybe venned az egészséges testsúly eléréséhez, de mi is adunk néhány tippet, ami segíthet az elindulásban.


Ha nem tudod elkerülni a stresszt okozó helyzeteket, a relaxációs technikák egészséges alternatívát jelenthetnek az érzelmek kezelésére a feszültebb időszakokban.
Az alvási szokások és a stressz, a depresszió, valamint az egészségtelen étkezési szokások között nyilvánvaló összefüggés van. Tehát az egyik legegyszerűbb lépés, ha javítasz az alvásodon.


Alakíts ki egy napirendet az étkezéseket is belekalkulálva, amelyet igyekezz minden erőddel betartani. Ne csak az időpontot találd ki, hanem a menüt is, mivel a tervezetlen étkezések szoktak sokszor egy doboz jégkrémbe torkolni lefekvés előtt.


Az IdealBody® Programok kidolgozásánál nagy hangsúlyt fektettünk a rendszerességre és a fontos tápanyagok bevitelére, amelyek segítenek abban, hogy energiád az egész napra kitartson. A legjobb, hogy  turmixdiétánk segítségével akár sport nélkül is eredményesen lefogyhatsz!


Fontos, hogy ne maradj egyedül a folyamatban, legyen aki támogat fogyás közben. Várunk sok szeretettel Facebook közösségünkben is, ahol a diéta alatt végig kérdezhetsz a tanácsadóktól és a többi tapasztalt diétázó is segít eligazodni az ideális formához vezető úton.

BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség