BLOG

Body positivity: mit kezdjünk a testpozitív hozzáállással?

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

A 21. században, amikor áradnak felénk a vizuális ingerek, talán még nehezebb magunkat leválasztani a társadalmi elvárásoktól, amelyek meghatározzák az eszményi külsőt.

De ha azon kapod magad, hogy állandóan másokhoz hasonlítod a külsődet, kevésbé fogod jól érezni magad a bőrödben. Mit ad nekünk a body positivity mozgalom, és mi az, ami segíthet kialakítani egy egészséges önképet?

Mit takar a body positivity mozgalom?

A testpozitív hozzáállás azt jelenti, hogy minden ember megérdemli, hogy pozitív testképpel rendelkezzen, függetlenül attól, hogy a társadalom milyen elvárásokat támaszt az ideális alak, méret és megjelenés tekintetében.

A body positivity mozgalom eredetileg ezekért a célokért szállt harcba:

  • Kérdőjelezzük meg a társadalom által ránk erőltetett testképet!
  • Mindenki fogadja el a saját testét olyannak, amilyen!
  • Nézzünk szembe az irreális elvárásokkal a testünket illetően!

A body positivity célja az is, hogy segítsen megérteni, hogy a médiaüzenetek mennyiben járulnak hozzá ahhoz, hogy hogyan érezzük magunkat a bőrünkben. Ha kritikusan ránézünk ezekre a befolyásoló hatásokra, talán sikerül kialakítani egy egészségesebb és reálisabb kapcsolatot a testükkel.

Body positivity mozgalom a testünk elfogadásáról szól

Fat pride, a kövér büszkeség

A testpozitivitás az 1960-as évek fat positive mozgalmában gyökerezik, ami a kövérség elfogadására összpontosított, hogy véget vessen a kövérek megszégyenítésének és az emberek méretük vagy testsúlyuk alapján történő megkülönböztetésének.

A közösségi média platformok 2012-es megjelenése óta a mozgalom új erőre kapott, és megkérdőjelezte a női szépséggel kapcsolatos olyan irreális szépségeszményeket, mint a sima bőr, az ideális testméret és a tökéletlenségek beteges kerülése. Ahogy a mozgalom népszerűsége nőtt, az eredetileg a testsúly elfogadására irányuló hangsúly kezdett eltolódni egy olyan üzenet felé, amely szerint "minden test szép".

A testpozitív mozgalom kritikája

Számos kritika éri az irányzatot, amiért olyan életmódbeli szokásokat ösztönöz, amelyek károsan befolyásolhatják az egészséget. Az egyik fő panasz az, hogy a túlsúlyosság illetve az elhízottság túlzott elfogadása eltántoríthatja az érintetteket attól, hogy mindent megtegyenek egészségi állapotuk javításáért, illetve életmódjuk megváltoztatásáért, ami különböző betegségekhez vezethet. Az egészségügyi szakemberek körében a body positivity támogatottsága igen alacsony, sokan a tudomány tagadásként aposztrofálják a mozgalmat, mivel az elhízás igazolhatóan összefüggésbe hozható többek közt a cukorbetegséggel és magasvérnyomás-betegséggel is.

A testpozitív hozzállás nem feltétlenül egyenlő az egészséges életmóddal.

Egészség és béke önmagaddal! Lehetséges?

A testpozitivitás üzenete az, hogy meg kell változtatnod, hogyan érzel a testeddel kapcsolatban, de mi van, ha ez csak egy újabb elvárás önmagaddal szemben? Tudd, hogy a szépségideálnak nem felelsz meg, de ne legyenek emiatt rossz érzéseid? Lássuk be, ez nem reális elvárás a külsőségek uralta világban.

Mit tehet az ember, aki semmiféle irányzatot nem kíván követni, inkább hallgatna a belső iránytűjére? Az öngondoskodásnak azokról a dolgokról kellene szólnia, amelyek miatt jól érzed magad a testedben. Azért étkezz egészségesen, mert ez táplálja az elmédet és a testedet, nem csupán azért, hogy lefogyj, de ne találj az étkezésekben fikarcnyi örömöt sem. Azért sportolj, mert ez segít abban, hogy erősnek és energikusnak érezd magad, nem pedig csak azért, mert kontrollálni akarod a külalakodat.

Diéta helyett cél az ideális forma

Nem meglepő módon a body positivity mozgalom a diétázási szokásokra is nagy hatással volt az elmúlt években. Önmagunk elfogadása, és a különböző testképek szépségének hangsúlyozása következtében a diétázók már nem elsősorban a modellalkat ígéretét keresik, hanem sokkal inkább az ideális formájukat szeretnék elérni és megtartani, miközben a lelki tényezőkre is odafigyelnek.

A diéta célja már nem elsősorban a gyors fogyás, hanem az új testalkattal, az új, pozitív énképpel járó élményeket szeretnénk megélni. Az IdealBody® névvel mi is erre hívjuk fel a figyelmet: a külső elvárások, külső ideálok hajszolása helyett a lényeg, hogy TE jól érezd magad a bőrödben. A legfontosabb, hogy megtaláld az ideális formád, hogy több sikerélménnyel, örömteli pillanattal élhesd az életed.

Létezik egészséges diéta?

Mi az IdealBody®-nál megalakulásunk óta valljuk, hogy a diéta nem mehet az egészség rovására, éppen ezért nagy öröm számunkra, hogy egyre kevesebbet kell már magyarázni az egészséges fogyás koncepcióját. A jó diéta nem jár szigorú megvonással, nem sanyargatja a szervezetet, és hosszú távon is tartható eredményt ad. Turmixainkat úgy állítottuk össze, hogy komplex összetételük megfelel egy teljes értékű étkezésnek, így biztosítva, hogy szervezetünk a diéta alatt sem szenved hiányt az alapvető tápanyagokban. 

Találd meg a saját ideálod fehérjeturmixok segítségével

Az IdealBody® diéta lényege, hogy akár sport nélkül is, koplalástól mentesen, a szervezet igényeit szem előtt tartva segít elérni a diétás célod. Ha úgy érzed, hogy jelenleg nem a számodra ideális formádat hozod, esetleg zavarnak a felcsúszott kilók, és szeretnél tőlük megszabadulni, próbáld ki diétás módszereink valamelyikét. Ne félj, segítünk elindulni! Várunk sok szeretettel Facebook közösségünkben is, ahol a diéta alatt végig kérdezhetsz a tanácsadóktól és a többi tapasztalt diétázó is segít eligazodni az ideális formához vezető rengetegben.

Az IdealBody® a Turbó Diéta által kialakított, a magyar piacon már 20 éve jelen lévő diétás táplálkozási módszer, a sport és életmódváltás nélküli fogyás úttörője.  
A lényege a magas mennyiségű, és jó minőségű fehérjék bevitele, ami elengedhetetlen az ideális alak eléréséhez; az izomzat megtartásához, a szervezet megfelelő működéséhez, a zsírégetéshez és az anyagcsere-folyamatok problémamentes működéséhez. 
Az IdealBody® diétás turmixok egy teljes főétkezést helyettesítenek.  Módszerünkkel többszázezer embernek segítettünk már lefogyni, 9 féle alapízben és évente megújuló limitált ízben beszerezhető fehérje turmixainknak köszönhetően a szervezet minden fontos 
tápanyagot megkap a fogyókúra során
, így feltöltődik vitaminokkal, miközben szinte folyamatosan zsírbontó állapotban van!  A jojó effektus megelőzését ráadásul az egyedi összetétel tovább támogatja- mindezt német minőségben, tartósítószer nélkül. 
A diétázok 89 százaléka elégedett a termékekkel, és 10/9 vásárlónk másoknak is ajánlja a fogyókúrás fehérjeturmixokat

9 finom ízből választhatsz

EPER ízű IdealBody® diétás fehérje turmixpor

15 adag

Fogyj eredményesen, akár sport és életmódváltás nélkül is a zamatos és habos EPER ízű IdealBody® turmixunkkal, ami valódi különlegesség, egyedi ízvilágot képvisel. Az étkezéshelyettesítő turmix fogyókúránkkal éhezés nélkül is leadhatod a plusz kilókat. Ez a több mint 19 éve működő diétás módszer több százezer embernek segített már lefogyni, és egyedi összetételének hála, a jojó effektustól sem kell tartanod.

9 190 Ft 18 Ft/g

Törlés

CSOKI ízű IdealBody® diétás fehérje turmixpor

GLUTÉNMENTES, 15 adag

Fogyj eredményesen, akár sport és életmódváltás nélkül is a legnagyobb közönségkedvenccel, a nugátos CSOKIS IdealBody® turmixszal, mely ízével minden édesszájúnak élvezetessé teszi a fogyókúrát. Az étkezéshelyettesítő turmix fogyókúránkkal éhezés nélkül is leadhatod a plusz kilókat. Ez a több mint 19 éve működő diétás módszer több százezer embernek segített már lefogyni, és egyedi összetételének hála, a jojó effektustól sem kell tartanod. Gluténmentes, így az erre érzékenyek is bátran fogyaszthatják. 

9 190 Ft 18 Ft/g

Törlés