BLOG

Egészséges szénhidrátok az ünnepek alatt is

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

A hagyományos ünnepi menü nagy kísértés lehet, de egészséges szénhidrátok és alacsony kalóriatartalmú ételek között válogatva is tobzódhatsz a finomságokban! Mutatjuk, hogyan!

Egészséges szénhidrátok az ünnepek alatt is

Az étel és a közös étkezés számos ünnepi hagyomány középpontjában áll, ezért ha valaki épp diétázik, úgy érezheti, kimarad a jóból, míg a családtagok és a barátok napokon keresztül degeszre eszik magukat. A hagyományos ünnepi menü nagy kísértés lehet, de hidd el, az egészséges szénhidrátok és az alacsony kalóriatartalmú ételek között válogatva is tobzódhatsz a finomságokban! Mesélünk kicsit a szénhidrátokról, illetve adunk néhány tippet, hogyan kerüld el a túlevést az ünnepi időszakban.
 

Egyszerű vs összetett szénhidrát

A szénhidrátok a legfontosabb makrotápanyagok közé tartoznak, és a szervezet egyik elsődleges energiaforrásai. Bizonyos fogyókúrás programok nem engedik a fogyasztásukat, pedig a kulcs sokkal inkább a megfelelő szénhidrátok megtalálása, nem pedig a teljes elkerülésük.

Fontos, hogy az összetett szénhidrátok fogyasztásával jobban jársz, mint az egyszerű szénhidrátokéval.

  • Az egyszerű szénhidrátok gyorsan megemelik a vércukorszintet, mivel gyorsan lebomlanak, túlzott fogyasztásuk pedig túlsúlyhoz vezethet.
  • Az összetett szénhidrátokat a lassabban emésztjük meg, így ezek lassabban is emelik meg a vér glükózszintjét.
     

Az összetett szénhidrátok és jótékony hatásaik

Az összetett szénhidrátok több tápanyagot tartalmaznak, mint az egyszerű szénhidrátok. Magasabb a rosttartalmuk, lassabban emésztődnek, így laktatóbbak is, ami azt jelenti, hogy jó választásnak bizonyulnak az ideális testsúlyért folytatott munka során. A rost és a keményítő az összetett szénhidrátok két típusa. A rost különösen fontos, mert elősegíti a bélműködés rendszerességét és segít a koleszterinszint szabályozásában is.

Az élelmi rostok fő forrásai a következők:

  • gyümölcsök
  • zöldségek
  • diófélék
  • bab
  • teljes kiőrlésű gabonafélék

Egészséges szénhidrátok és fehérjék karácsonykor is

A szénhidrátok számos ünnepi ételben megtalálhatók a burgonyapürétől az almás pitéig. Az egyszerű szénhidrátok közé tartoznak a finomlisztet és kristálycukrot tartalmazó ételek, mint amilyenek például a sütemények. A karácsonyi és szilveszteri ételek jellemzően szénhidrátban gazdagok, viszont fehérjében nem túl erősek.

Fontos azonban, hogy minden étkezésbe kerüljön némi fehérje és rost is, mivel ezek elősegítik a teltségérzetet, így hasznosak lehetnek a testsúly fenntartásában és csökkentésében is.

  • A fehérjedús étkezések automatikusan csökkenthetik a kalóriabevitelt, mivel hamarabb kiváltják a jóllakottság érzetét.
  • A fehérje azért is előnyös a súlykontroll szempontjából, mert serkentiaz anyagcserét és növeli az étvágycsökkentő hormonok szintjét.
  • A megfelelő fehérjeforrások közé tartozik a hús, a baromfi, a hal és néhány növényi élelmiszer, például a bab és a quinoa.
  • A megnövelt élelmi rostbevitel csökkentheti a teljes kalóriabevitelt, ami segíthet megelőzni a súlygyarapodást az ünnepek alatt.
  • Sajnos sok ünnepi ételből hiányzik a megfelelő mennyiségű rost, ezért igyekezz minél több rostban gazdag ételt fogyasztani, például zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket, teljes kiőrlésű lisztből készült péksüteményeket, dióféléket és magvakat.
  • A rostbevitelt célzottan is pótolhatod, például adj egy evőkanál útifű maghéjat az ételedhez. Használhatod a sütés-főzés kiegészítőjeként, vagy a már elkészült ebédet is meghintheted vele, semleges íze nem fogja elrontani az ízélményt.

IdealBody®

A finom és egészséges ünnepi étrend alapjai

Karácsonykor, szilveszterkor mindenhol sütivel, desszerttel kínálnak, ami túlzott cukorfogyasztáshoz vezethet, ez pedig egyenes út a súlygyarapodáshoz. Ahelyett, hogy minden utadba eső édességet bekapnál, fókuszálj a kedvenceidre, azokat pedig készítsd el cukormentes, egészséges változatban. Az ünnepek kedveznek az alkoholnak, a cukros üdítőknek és más kalóriadús italoknak is. Ezek az innivalók jelentős mennyiségű cukrot és üres kalóriát visznek a szervezetedbe, az alkoholfogyasztás ráadásul gyakran összefügg a fokozott étvággyal, ami tovább emeli a súlygyarapodás kockázatát.
 

Így teheted diétássá a menüsort

A hízlaló ünnepi ételek kalóriatartalmát többféleképpen is csökkentheted. Íme néhány ötlet:

Sütés:

  • A vajat helyettesítsd almaszósszal, banánpürével vagy sütőtökpürével.
  • Cukor helyett használj alacsonyabb kalóriatartalmú helyettesítő anyagot, például steviát, eritritolt vagy xilitet.
  • Díszítésként használj a csokiforgács helyett például aszalt gyümölcsöt.

Főzés:

  • Ízesítsd az ételeket vaj helyett zöldfűszerekkel.
  • Az olajban sütés helyett inkább főzz, párolj vagy grillezz.
  • A tejszínt helyettesítsd alacsony zsírtartalmú tejjel.
  • A krémsajtot, a tejfölt és a majonézt cseréld le görög joghurttal.

Ha pedig a számolgatás helyett inkább biztosra mennél, akkor töltsd le ingyenesen elérhető karácsonyi mintaétrendünket, amiben az ünnep mindhárom napjára teljes menüt talátsz - receptekkel, képekkel, pontos leírásokkal.


+    Letölthető karácsonyi receptek widget 


Ha az ételekre való odafigyelésnél többet is vállalsz és az ünnepek alatt is szeretnéd tartani a diétádat, ezzelvigyáznál a bevitt kalóriamennyiségre, válassz az IdealBody® Programok közül, amelyek kidolgozásánál nagy hangsúlyt fektettünk a rendszerességre és a szükséges vitaminok, ásványi anyagok bevitelére is. Fehérjeturmixaink segítenek abban, hogy energiád az egész napra kitartson, és szervezeted ne szenvedjen hiányt a szükséges tápanyagokból, és a diéta során akár sport nélkül is eredményesen lefogyhatsz.

Az IdealBody® egy olyan komplex turmixpor, ami önmagában helyettesít egy teljes értékű étkezést, miközben ideális mennyiségben tartalmazza a legfontosabb tápanyagokat:

  • 23-féle vitamint és ásványi anyagot;
  • 40% egyedi összetételű, három különböző forrásból származó fehérjét; 
  • valaminttermészetes szénhidrátokat, rostokat és zsírsavat.


 

BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség