BLOG

Egészséges szénhidrátok az ünnepek alatt is

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

A hagyományos ünnepi menü nagy kísértés lehet, de egészséges szénhidrátok és alacsony kalóriatartalmú ételek között válogatva is tobzódhatsz a finomságokban! Mutatjuk, hogyan!

Egészséges szénhidrátok az ünnepek alatt is

Az étel és a közös étkezés számos ünnepi hagyomány középpontjában áll, ezért ha valaki épp diétázik, úgy érezheti, kimarad a jóból, míg a családtagok és a barátok napokon keresztül degeszre eszik magukat. A hagyományos ünnepi menü nagy kísértés lehet, de hidd el, az egészséges szénhidrátok és az alacsony kalóriatartalmú ételek között válogatva is tobzódhatsz a finomságokban! Mesélünk kicsit a szénhidrátokról, illetve adunk néhány tippet, hogyan kerüld el a túlevést az ünnepi időszakban.
 

Egyszerű vs összetett szénhidrát

A szénhidrátok a legfontosabb makrotápanyagok közé tartoznak, és a szervezet egyik elsődleges energiaforrásai. Bizonyos fogyókúrás programok nem engedik a fogyasztásukat, pedig a kulcs sokkal inkább a megfelelő szénhidrátok megtalálása, nem pedig a teljes elkerülésük.

Fontos, hogy az összetett szénhidrátok fogyasztásával jobban jársz, mint az egyszerű szénhidrátokéval.

  • Az egyszerű szénhidrátok gyorsan megemelik a vércukorszintet, mivel gyorsan lebomlanak, túlzott fogyasztásuk pedig túlsúlyhoz vezethet.
  • Az összetett szénhidrátokat a lassabban emésztjük meg, így ezek lassabban is emelik meg a vér glükózszintjét.
     

Az összetett szénhidrátok és jótékony hatásaik

Az összetett szénhidrátok több tápanyagot tartalmaznak, mint az egyszerű szénhidrátok. Magasabb a rosttartalmuk, lassabban emésztődnek, így laktatóbbak is, ami azt jelenti, hogy jó választásnak bizonyulnak az ideális testsúlyért folytatott munka során. A rost és a keményítő az összetett szénhidrátok két típusa. A rost különösen fontos, mert elősegíti a bélműködés rendszerességét és segít a koleszterinszint szabályozásában is.

Az élelmi rostok fő forrásai a következők:

  • gyümölcsök
  • zöldségek
  • diófélék
  • bab
  • teljes kiőrlésű gabonafélék

Egészséges szénhidrátok és fehérjék karácsonykor is

A szénhidrátok számos ünnepi ételben megtalálhatók a burgonyapürétől az almás pitéig. Az egyszerű szénhidrátok közé tartoznak a finomlisztet és kristálycukrot tartalmazó ételek, mint amilyenek például a sütemények. A karácsonyi és szilveszteri ételek jellemzően szénhidrátban gazdagok, viszont fehérjében nem túl erősek.

Fontos azonban, hogy minden étkezésbe kerüljön némi fehérje és rost is, mivel ezek elősegítik a teltségérzetet, így hasznosak lehetnek a testsúly fenntartásában és csökkentésében is.

  • A fehérjedús étkezések automatikusan csökkenthetik a kalóriabevitelt, mivel hamarabb kiváltják a jóllakottság érzetét.
  • A fehérje azért is előnyös a súlykontroll szempontjából, mert serkentiaz anyagcserét és növeli az étvágycsökkentő hormonok szintjét.
  • A megfelelő fehérjeforrások közé tartozik a hús, a baromfi, a hal és néhány növényi élelmiszer, például a bab és a quinoa.
  • A megnövelt élelmi rostbevitel csökkentheti a teljes kalóriabevitelt, ami segíthet megelőzni a súlygyarapodást az ünnepek alatt.
  • Sajnos sok ünnepi ételből hiányzik a megfelelő mennyiségű rost, ezért igyekezz minél több rostban gazdag ételt fogyasztani, például zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket, teljes kiőrlésű lisztből készült péksüteményeket, dióféléket és magvakat.
  • A rostbevitelt célzottan is pótolhatod, például adj egy evőkanál útifű maghéjat az ételedhez. Használhatod a sütés-főzés kiegészítőjeként, vagy a már elkészült ebédet is meghintheted vele, semleges íze nem fogja elrontani az ízélményt.

IdealBody®

A finom és egészséges ünnepi étrend alapjai

Karácsonykor, szilveszterkor mindenhol sütivel, desszerttel kínálnak, ami túlzott cukorfogyasztáshoz vezethet, ez pedig egyenes út a súlygyarapodáshoz. Ahelyett, hogy minden utadba eső édességet bekapnál, fókuszálj a kedvenceidre, azokat pedig készítsd el cukormentes, egészséges változatban. Az ünnepek kedveznek az alkoholnak, a cukros üdítőknek és más kalóriadús italoknak is. Ezek az innivalók jelentős mennyiségű cukrot és üres kalóriát visznek a szervezetedbe, az alkoholfogyasztás ráadásul gyakran összefügg a fokozott étvággyal, ami tovább emeli a súlygyarapodás kockázatát.
 

Így teheted diétássá a menüsort

A hízlaló ünnepi ételek kalóriatartalmát többféleképpen is csökkentheted. Íme néhány ötlet:

Sütés:

  • A vajat helyettesítsd almaszósszal, banánpürével vagy sütőtökpürével.
  • Cukor helyett használj alacsonyabb kalóriatartalmú helyettesítő anyagot, például steviát, eritritolt vagy xilitet.
  • Díszítésként használj a csokiforgács helyett például aszalt gyümölcsöt.

Főzés:

  • Ízesítsd az ételeket vaj helyett zöldfűszerekkel.
  • Az olajban sütés helyett inkább főzz, párolj vagy grillezz.
  • A tejszínt helyettesítsd alacsony zsírtartalmú tejjel.
  • A krémsajtot, a tejfölt és a majonézt cseréld le görög joghurttal.

Ha pedig a számolgatás helyett inkább biztosra mennél, akkor töltsd le ingyenesen elérhető karácsonyi mintaétrendünket, amiben az ünnep mindhárom napjára teljes menüt talátsz - receptekkel, képekkel, pontos leírásokkal.


+    Letölthető karácsonyi receptek widget 


Ha az ételekre való odafigyelésnél többet is vállalsz és az ünnepek alatt is szeretnéd tartani a diétádat, ezzelvigyáznál a bevitt kalóriamennyiségre, válassz az IdealBody® Programok közül, amelyek kidolgozásánál nagy hangsúlyt fektettünk a rendszerességre és a szükséges vitaminok, ásványi anyagok bevitelére is. Fehérjeturmixaink segítenek abban, hogy energiád az egész napra kitartson, és szervezeted ne szenvedjen hiányt a szükséges tápanyagokból, és a diéta során akár sport nélkül is eredményesen lefogyhatsz.

Az IdealBody® egy olyan komplex turmixpor, ami önmagában helyettesít egy teljes értékű étkezést, miközben ideális mennyiségben tartalmazza a legfontosabb tápanyagokat:

  • 23-féle vitamint és ásványi anyagot;
  • 40% egyedi összetételű, három különböző forrásból származó fehérjét; 
  • valaminttermészetes szénhidrátokat, rostokat és zsírsavat.

Szeretnéd elérni az ideális testsúlyodat, de tanácstalan vagy, hogy milyen étrendhez nyúlj, ami egyszerű, fenntartható és nem kíván tőled rengeteg főzéssel és bevásárlással töltött időt? 

Az IdealBody® diétás étrendtervező segít megtervezni számodra az ideális étrendet. Csak töltsd ki a diétakalkulátort, és már küldjük is a javasolt programot számodra.

A diétás étrendtervező kalkulátor segítségével egy komplett diétás étrendet kapsz, amelyet könnyű követni, termékeink pedig végig kísérnek az utadon, hiszen nemcsak kiváló minőségű fehérje turmixainkkal támogatjuk a fogyásodat, hanem diétás leveseinkkel is, amelyeket érdemes kiegészíteni kollagének, valamint vitaminok és antioxidánsok szedésével is a teljeskörű egészségért és szépségért.

BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség