BLOG

Fogyás 50 felett: a sikeres fogyás titka

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

Mi a sikeres fogyás titka 50 év felett? Létezik egyáltalán hatékony fogyás 50 felett? Ebben a cikkben összefoglaltuk, hogy milyen az ideális fogyókúra 50 felett.

Fogyni sosem egyszerű, de változókorban tapasztaljuk csak meg igazán, milyenek azok a makacs kilók. 50 év körül a nők teste megváltozik, szinte a feje tetejére áll, ugyanolyan éles változás következik be, mint kamaszkorunkban. A hormonháztartás libikókán ül, a női hormonok termelése csökken, és mind az alacsony, mind a magas ösztrogén-szint plusz kilókat okoz – nem is beszélve az extra stresszről, amit a nők átélnek ilyenkor.

50 év körül egyre többeknél jelentkeznek már egészségügyi problémák is: a csontritkulás, a porcok kopása, kezdődő cukorbetegség, szív és érrendszeri panaszok mind gyakoriak ebben az életkorban. Sokan küzdenek ilyenkor depresszióval, pajzsmirigy probléma jelentkezhet, és a nagy cukor fogyasztóknál sokszor jelentkezik már az inzulinrezisztencia is.

Mielőtt azonban magadba zuhanva becsuknád ezt a cikket, eláruljuk mi lesz a vége ennek a felvezetésnek: megmutatjuk, hogy élhetsz változókorban is egészséges, aktív, kiegyensúlyozott életet, és hogy adhatod le az esetleges plusz kilókat.

fogyókúra 50 felett

Fogyókúra 50 felett?

Az előbb felsorolt betegségek közül sokat pont a helytelen táplálkozás okoz, a túlsúly pedig még további betegségek mozgatórugója lehet. Ördögi kör ez, amiből szerencsére könnyebb kilépni, mint hinnéd.

50 körül szinte minden nő megtapasztalja a hirtelen felugró 5-10 kilót úgy, hogy a korábban megszokott életmódján nem változtatott. Ez a hormonrendszer változása mellett azért van, mert ahogy idősödünk, egyre kevesebb bevitt kalóriára lenne szüksége a szervezetünknek. Táplálkozási szakértők úgy számolnak, hogy évtizedenként 150-200 kalóriával csökken az a mennyiség, amire a testünknek naponta szüksége van.

Emiatt és a hormonális változás miatt van az, hogyha a 30-as éveinkben még 1800 kalóriát igényelt a szervezetünk, akkor a 40-es éveinkre már 1600 kcal is elég, az ötvenes éveinkre pedig 1400-1500 kalória kell már csak a súlymegtartáshoz. Egy 50 éves női test egészen egyszerűen nem úgy működik, mint egy 20 éves, és ez nem is baj.

A fizikai változások mellett szellemi-lelki változások is lezajlanak ilyenkor a nőkben. Sokan a menopauzát a nőiségük elvesztéseként élik meg, hiszen ez a termékeny időszak vége. Pedig ha jobban belegondolunk, egyáltalán nincs okunk drámaian felfogni ezt a helyzetet. Ez az az életkor, amikor a gyerekek már kirepültek, de legalábbis elég nagyok már az önellátáshoz, így végre ismét több idő jut önmagunkra.

Lássuk tehát, hogyan is őrizhetjük meg az alakunkat, vagy hogyan lehetünk még annál is csinosabbak 50 felett, mint régen. A sikeres fogyás titka 50 felett csupán két dolog, és mindjárt be is bizonyítjuk, miért.

fogyás 50 éves kor felett
 
A sikeres fogyás titka

Mint mondtuk, a fogyás 50 felett egyáltalán nem lehetetlen, csak egy személyre szabott diétára és némi mozgásra lesz szükséged. Ehhez első lépésként fel kell mérned, mi a jelenlegi helyzet. Keress az interneten egy BMI kalkulátort, és tudd meg, mennyi lenne az ideális testsúlyod. Ezután gondold végig az egészségi állapotodat: van alapbetegséged, szedsz gyógyszert? A diétán ennek függvényében kezdj el gondolkozni.

Menopauza idején fontos, hogy kiegyensúlyozott diétát válasszunk, és inkább életmódváltás legyen, amit csinálunk, nem pedig drasztikus kúra. Ilyenkor kerülnek előtérbe a szénhidrátcsökkentett diéták, mint amilyen például a ketogén diéta, az Atkins-diéta vagy a mediterrán diéta. Ezek mindegyike a sok zöldség és húsfogyasztáson alapul, minimális cukor és alacsony egyéb szénhidrát bevitel mellett.

Van azonban még valami, amit hasznos beilleszteni az étrendünkbe ilyenkor: az étkezéshelyettesítő fehérjeturmix, ami segít bevinni az izmok megtartásához szükséges mennyiségű fehérjét, és vitaminokkal is támogatja a szervezetünket.

 fogyás 50 felett

Étkezés és fogyás 50 felett

Mint már említettük, az idő előrehaladtával egyre kevesebb kalóriára van szüksége a testünknek, így a mennyiséget jobb, ha felváltja a minőség az étkezésünkben. Ha a hagyományos, zsírban tocsogó, fehér kenyeres ebédeket és a süteményeket felváltjuk zsírszegény, szénhidrát csökkentett alternatívával, az már sokszor önmagában elég, hogy megállítsuk a súlygyarapodást.

Ha a táplálkozásunk megváltoztatása nem elég, vagy gyors fogyást szeretnénk, akkor hívhatjuk segítségül a diétás fehérjeturmixokat is. Ezekkel egyszerűen, éhezés nélkül diétázhatsz, úgy, hogy közben még extra konyhai munkát sem kell a nyakadba venned. Mikor fehérjeturmixot választasz, akkor tartsd szem előtt a célodat: fogyni szeretnél, ezért az izomépítést segítő fehérjeporok nem lesznek alkalmasak a számodra.

A fogyókúra 50 felett akkor lesz a legsikeresebb, ha olyan komplex étkezéshelyettesítő turmixot választasz, ami a szervezeted számára szükséges minden összetevőt tartalmaz. Az IdealBody® turmixokban például a fehérje mellett találhatók rostok, jó zsírok, a szükséges mennyiségű szénhidrát, vitaminok és ásványi anyagok is.

Ez azt jelenti, hogy egy igazán egyszerű megoldást kapsz, amivel könnyen és az egészséged szempontjait szem előtt tartva válthatsz ki egy reggelit vagy vacsorát. Így kevesebbet kell a konyhában időznöd, és több időd marad az igazán fontos dolgokra. Ha érdekel a diétázásnak ez az egyszerű módja, ismerkedj meg a Silver Programmal, ami direkt a sikeres fogyókúra 50 felett célját szem előtt tartva állítottunk össze.

50 éves női test

Ez a Silver program azért is jó választás, mert ezzel ha nem szeretnél, a diéta alatt sem kell lemondanod a finom falatokról, csak egy kis odafigyelésre lesz szükség. A turmixok mellett megtarthatod a szilárd ebédet, így hosszú távon is tartható módszert kapsz. 

Az ebédre elkészített receptek közül azokat részesítsd előnyben, amik jól illeszkednek a szénhidrát csökkentett diétába, hiszen ezek egészséges összetevőkből, alacsony kalóriatartalommal készülnek. Ha nincs ötleted az ebédet illetően, próbáld ki a mézes-mustáros-currys csirkével töltött cukkinit, a fűszeres hekket serpenyős-hagymás burgonyával, vagy a diétás máglyarakást.

sikeres fogyás

A táplálkozás összeállításakor van még egy szempont, amire változókorban oda kell figyelni. Ez a vitaminok és ásványi anyagok pótlása, hiszen ebben a korban a szervezetnek már ilyen téren is mások az igényei. Éppen ezért a zöldség, gyümölcs is kapjon helyet a mindennapos táplálkozásodban, és fokozottan figyelj a megfelelő folyadékbevitelre is.

Ha valamilyen gyógyszert is szedsz, akkor különösen fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, hiszen a megfelelő étrend sok betegség állapotán javít. Ha belevágsz az életmódváltásba, egészséges életmódba kezdesz, látogass el évente, félévente az orvosodhoz, hátha hallasz tőle valami jó hírt. Az egészséges táplálkozás és a normális testsúly ugyanis csodákra képes!

Turbózd testedzéssel a diétád sikerét!

Ha picit utánaolvastál már a diétázásnak, akkor valószínűleg tudod: a testsúly 80%-ban a táplálkozástól függ, a mozgás, edzés csak a maradék 20%-ot adja. Ez alapvetően menopauza alatt is igaz, ám a testünk változása miatt egy személyre szabott edzésterv 50 év felett nagyon hasznos tud lenni. 50 év felett ugyanis több változás is bekövetkezik a női testben, ilyen téren is.

Azzal, hogy elkezdjük elveszíteni az izmaink egy részét, csökken az a kalóriamennyiség, amit a szervezetünk el tud égetni.  Ezzel párhuzamosan lelassul az anyagcsere is, és ez a két dolog együtt felerősíti a változó hormonháztartás plusz kilókat okozó hatását. Ezért olyan fontos, hogy 50 felett a mozgás se maradjon ki a mindennapjaidból.

Edzésterv 50 feletti nőknek

testedzés 50 év felett

A diéta 50 felett is sikeresebb lehet, ha megfelelő testmozgással egészíted ki a táplálkozásod. Amikor 50 felett edzéstervet választasz, az elsődleges szempont a tested jelenlegi állapota legyen. Ha egész életedben aktívan sportoltál, akkor természetesen nem kell abbahagyni a futást az 50. szülinapodon, ám ha most kezdenél bele a mozgásba, akkor semmiképp se magas intenzitású edzést, vagy kemény kardiót válassz. Szintén nem valók neked az izomépítő edzésformák sem.

Változókorban, ha el szeretnél kezdeni edzeni akkor mindenképpen valamilyen könnyed edzésformát válassz és a fokozatosság elvét követve szoktasd hozzá a tested a nagyobb fizikai aktivitáshoz. Kezdésnek tökéletes választás az úszás, a jóga, a kirándulás vagy a könnyed biciklizés, de ha megteheted, hogy személyi edzőhöz járj, ő még személyre szabottabb ajánlásokat tud tenni neked.

Haladó szinten nyugodtan kipróbálhatod a zumbaórát, egy keményebb jógát vagy túrázz, kocogj rendszeresen. Ha lépésről lépésre haladsz, nem csak megőrizheted az izmaidat, de fogyás mellett még erősebb, ellenállóbb lehetsz.

Sikeres fogyókúrák 50 felett: mit tanultunk ebből?

A legfontosabb, amit minden nőnek tudnia kellene, hogy fogyni 50 felett sem lehetetlen, csak egy picit változtatni kell az eddig megszokott módszereken.

50 felett egyre fontosabbá válik az egészséges életmód, így lehet a tipikus betegségeket elkerülni, megelőzni, mint például a cukorbetegség, a szív és érrendszeri panaszok, a fájó ízületek vagy a rossz emésztés. Ebben a korban fontos, hogy hagyd el a káros szenvedélyeidet, például a dohányzást, ha vannak ilyenek. Erre fokozottan igaz a mondás: jobb későn, mint soha!

Ha a menopauza alatt megszaporodtak a kilók, akkor megfelelő diétával és mozgással könnyen visszafordíthatod ezt a folyamatot. 50 felett ez a két dolog szükséges a sikerhez. A táplálkozásban és az edzésben is a fokozatosság a lényeg. Ne sanyargasd a tested, hallgass a jelzéseire, és hamarosan látni fogod a pozitív változást!

BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség