BLOG

Fogyókúra szoptatás alatt – Szabad? Hogyan?

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

Hogyan lehet sikeres a fogyókúra szoptatás alatt? Lehet-e egyáltalán és ha igen, hogyan? Mit ehetünk és mit nem? Mit és mikortól sportolhatunk? Mindent megválaszolunk!

Egyesek szerint szoptatás alatt nem szabadna fogyókúrázni, másoknak eszükbe se jut, mert gyakorlatilag magával a szoptatással már fogynak. És vannak, akik szoptatnak, de egyszerűen nem fogynak, sőt. Ellenben nagyon szeretnének leadni néhány kilót, mert nem érzik magukat jól a testükben. Márpedig tudjuk, hogy a boldog babához boldog anya kell. Íme, a mi tanácsaink, mert a fogyókúra szoptatás alatt igenis lehetséges, csak néhány szabályt kell betartani!

kismama diéta

Mikortól kezdhető a fogyókúra szoptatás alatt?

Az első 6 hétben nem ajánljuk, hogy ezzel foglalkozz. Hagyj időt magadnak a regenerálódásra, hiszen a várandósság és maga a szülés is nagyon megviseli a szervezeted. Ilyenkor élvezd ki a babával együtt tölthető minden egyes percet, és pihenj te is. Ilyenkor inkább arra figyelj, hogy eleget aludj és ne egyél többet, mint amennyit szoktál. Ha nagyon nem bírsz magaddal, 2 héttel a szülés után már elkezdhetsz a babával sétálni, akár tempósabban is, de az étkezéseden ilyenkor drasztikusan ne változtass, mert a tej mennyisége és minősége bánhatja. A megerőltetőbb mozgásokkal mindenképp várj 6-8 hetet.

Hogyan álljak neki? Hogyan csináljam?

Fokozatosan! Kerüld a drasztikus megoldásokat, eszedbe ne jusson koplalni és a sztárdiéták helyett inkább a klasszikus fogyókúrás módszereket alkalmazd.

Mozogj rendszeresen, de mindent addig csinálj, amíg még jólesik. A szoptatás alatt fogyás olyan mint a maraton, nem sprint. Napi ötször étkezz kis adagokat, fogyassz sok folyadékot – lehetőleg szénsavmentes ásványvizet. Lefekvés előtt 2-3 órával egyél utoljára, és kerüld a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, a rossz zsírokat és a cukros dolgokat. Kezdésnek pedig ismerd meg Anyuka programunkat, amit direkt a szülés utáni kilókra fejlesztettünk ki.

Mit ehetek?

Nehezebb kérdés, hogy mit lehet enni szoptatás alatt, ha fogyni is akarunk, hiszen már arról is nagy a vita, hogy egyáltalán mit fogyaszthat a szoptatós kismama a szülés utáni első három, hasfájásra hajlamos időszakban. De mint bármikor máskor, ilyenkor is érdemes minél több zöldséget, gyümölcsöt és párolt vagy sült húst, olajos magvakat, és teljes kiőrlésű szénhidrátokat enni. Persze figyeljünk a rostos gyümölcsök (őszibarack, körte, narancs), az aprómagos zöldségek (paradicsom, uborka), a puffasztó (K betűsek: karfiol, karalábé, stb.) és az allergén, valamint keresztallergán (banán, mogyoró, stb.) élelmiszerek fogyasztása után, hogy látunk-e bármilyen változást kisbabánknál. Amint jelentkeznek a hasfájás jelei, egy időre felejtsük el az a problémát kiváltó ételeket.

fogyókúra szoptatás alatt

Mit mozoghatok?

A gyermekágyi időszakban, vagyis az első 6 hétben sportolni lehetőleg ne sportolj. Mozogni 2 hét után óvatosan már lehet. Eleinte a napi közös séták a babával jól eshetnek, amelyeket először tempós séta váltsa fel.

Másfél hónap után, és ha te fizikálisan is úgy érzed, hogy jól érzed magad és készen állsz a sportolásra, akkor jöhet a tornázás, kocogás, jógázás. Nagyon ajánljuk a baba-mama tornákat és jógákat, amelyek a babával együtt végezhetőek, így nem szükséges az idejére gyermekfelügyeletet intézni, ráadásul tényleg olyan mozdulatsorokat tartalmaznak, amelyek egy frissen szült édesanyának valóak.

Végezetül még két tanács: futni szoptató anyuka jó minőségű, a melleket jól tartó sportmelltartóban induljon el, ha szükséges, vegyél fel kettőt a biztos tartás érdekében, és lehetőleg szoptatás után.

fogyás szoptatás alatt

Mit tanultunk a szoptatás alatti diéta kapcsán?

Szoptatás alatt diéta csak nagyon óvatosan ajánlott, hiszen a babád és a te jólléted mindennél fontosabb. Az első 6 hétben egyáltalán ne foglalkozz ilyesmivel!

Tartsd szem előtt, hogy szoptatás alatt fogyókúra csak az orvosod beleegyezésével javasolt, egyébként óvatos életmódváltásban, egészséges táplálkozási szokások bevezetésében gondolkodj. Ez nem csak a kilóidat faragja, hanem az általános egészségedért is teszel.

Szülés után a mozgással is óvatosan bánj. Kezdj tempós sétával, vagy válassz direkt baba-mama tornát!

BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség