BLOG

Mikor vagyok kövér? A számok és az ellenszer

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

Nőként gyakran érezzük, hogy “kövér vagyok és csúnya”, de vajon miért kísért még mindig bennünket ez a gondolat? Mi számít kövérségnek, és egyáltalán, kell-e még ezzel foglalkozni a bodypozitív trend korszakában? Ha te is keresed a választ a mikor vagyok kövér kérdésre, olvass tovább: mutatjuk a tudományosan elfogadott kereteket.

Mikor vagyok kövér?

Kezdjük rögtön a legfontosabbal, azaz annak a megállapításával, hogy vajon kövér vagyok? Ez persze nagyon szubjektív, de a következőkben a táplálkozástudományi szakemberek és az egészségügy ajánlását vesszük alapul ennek megállapítására.

BMI

A túlsúly illetve elhízás meghatározására az egyik legismertebb módszer a BMI, azaz a testtömeg index. Ez a szám a súlyunk és a magasságunk arányából mutatja meg, hogy az ideálishoz képes hogyan állunk, tehát egyértelmű választ ad a „vajon dagadt vagyok?” kérdésre. A BMI számoláshoz rengeteg kalkulátor érhető el online, de te magad is kiszámolhatod. A BMI kiszámolásához a kilogrammban mért testsúlyod oszd el a méterben mért testmagasságod négyzetével. Az eredmény valószínűleg egy 20-30 körüli szám lesz, ami meghatározza, hogy melyik tartományba esel. Ha az eredmény 19 alatt van, túlságosan sovány vagy, 19 és 25 között ideális a súlyod, 25-től 30-ig túlsúlyról, 30 felett pedig elhízásról beszélünk.

Broca-index

A súlyfelesleg és a túlsúly meghatározására szintén jó módszer a Broca- index használata. A Broca-index meghatározását Paul Broca francia orvosnak köszönhetjük, aki a 19. században egy egyszerű számítással állapította meg az ideális testsúlyt. Az eredeti formula alapján a cm-ben mért testmagasságból levonunk százat, ezzel a számmal pedig megkapjuk az optimális testsúlyt kg-ban kifejezve. Bár ez megközelítőleg jó eredményt ad, időközben az értékeken pontosítottak, így ma már a következőképp kalkulálhatjuk ki az ideális testsúlyt a módosított Broca-index segítségével - nők esetében:

Ideális testsúly = (testmagasság - 100) - (testmagasság - 100) x 10%.

Tehát egy 170 cm magas nő esetében az ideális testsúly: (170-100) – (170-100)*0.1 = 63 kg

Fontos megjegyezni, hogy ez az érték egy irányszám, minden embernél más az optimális testtömeg, életkortól, nemtől függően, illetve adott élethelyzetünk, testalkatunk is befolyásolja mindenkori súlyunkat.

Egyéb módszerek a kövérség megállapítására

Mivel a fenti két számítási mód nem veszi figyelembe sem a zsír-izom arányt, sem semmilyen egyéb tényezőt, ezért érdemes mindig csupán kiindulópontnak használni. A pontos testarányok megállapítására ma már minden otthoni okosmérleg képes, ennek hiányában viszont az is segítség lehet, ha a haskörfogatunkat is figyelemmel tartjuk. Nők esetében 80 cm alatti haskörfogat számít normális értéknek, 80-88 cm közötti körfogat fokozott kockázatúnak, 88 cm feletti haskörfogat esetén pedig érdemes diétába fogni, még akkor is, ha nem érzed magad a “kövér nő” kategóriába illőnek. Férfiak esetén ezek a számok 94 cm alatti, 94-102 cm közötti és 102 cm feletti kategóriát jelenteknek. Azt se felejtsük el, hogy férfiak esetében is lehet a hasra hízás oka az alma alkat, nem csak a “dagadt férfi” eshet a magas kockázatú csoportba.

Ha egyszerű és kézzelfogható választ keresel a kövér vagyok kérdésre, próbáld ki megújult diétakalkulátorunkat, ami amellett, hogy segít meghatározni az ideális súlyod, azt is megmutatja, hogy hogyan érheted el a célod.

Töltsd ki diéta kalkulátorunkat!

Miért fontos, ha kövér vagyok?

Az elhízás elsősorban nem esztétikai kérdés, hanem krónikus betegség, ami további egészségügyi problémák okozója lehet. Magyarországon három felnőttből kettő túlsúlyos vagy elhízott, a WHO kutatása szerint pedig a világ 4. legelhízottabb országa vagyunk. Az elhízás egészségre gyakorolt káros hatása óriási: az egészségügyi Világszervezet az elhízást a legveszélyesebb krónikus betegségnek minősítette. A táplálkozási szakértők egyetértenek abban, hogy az elhízás terjedéséért a kényelmes, modern, ülő életmód és az alacsony minőségű, cukorban, zsírban, sóban gazdag feldolgozott élelmiszerek felelnek, amelyek hasznos tápanyagokban igen szegények.

Mitől vagyok kövér?

Az elhízás mögött számtalan ok (egészségügyi, életmódbeli) meghúzódhat, ám az biztos: a testsúlyunk 80%-ban a táplálkozástól függ. Ha fogyni szeretnél, de nincs időd mozogni, már azzal szinte biztosan elérheted a vágyott súlyt, ha csak az étrendeden változtatsz. Ha azt érzed, túl kövér vagyok, és emiatt nem mersz lemenni az edzőterembe, kezdj a diétával! A saját magunkról gondolt „dagatdság” sok esetben visszatartó erő az edzőteremtől, de meglátod, ahogy elkezded karcsúbbnak érezni magad, az edzéshez is megjön a bátorságod.

IdealBody®

Kövér vagyok hogy fogyjak le? Gyakran ismételt kérdések

Miért fontos, hogy kövér vagyok-e? 

A normális testsúly kialakítása elsősorban egészségügyi szempontból fontos. Leghosszabb és legegészségesebb életet általában a normál súlyú emberek élnek, míg a 30-as BMI feletti elhízott embereknek már komoly egészségügyi kockázatokkal kell számolniuk.

Honnan tudom, hogy kövér vagyok-e?

Sokszor nem egyszerű meghatározni, hogy a kövérkés, elhízott vagy túlsúlyos kategóriába tartozik-e valaki. Annak megállapítására, hogy a kövér emberek csoportjába tartozol-e, használhatod a BMI számítást, a Broca-indexet vagy a haskörfogat mérést is. Ha ezek után is bizonytalan vagy, beszélj a háziorvosoddal, aki az életkorodra, betegségeidre és általános állapotodra vonatkozóan tud tanácsot adni a számodra ideális súlyról.

Mitől vagyok kövér?

A testsúly 80%-ban a táplálkozástól függ, 20%-ot pedig a mozgás tesz hozzá. Tehát a túlsúly oka főként a túlzott kalóriabevitelben és a mozgás hiányában keresendő.

Hogyan tudok tenni a kövérség ellen? 

A sikeres diéta titka a türelem. Válassz olyan diétás módszert, ami nem koplaláson alapul, hanem a szervezeted igényeit figyelembe véve segít megszabadulni a felesleges kilóktól. Ez körülbelül 500-700 kcal mínuszt jelent egy nap, így a szervezetnek lehetősége van az anyagcsere megfelelő áthangolására, miközben megkapja a számára legfontosabb tápanyagokat. Az ideális fogyás heti átlagban 0,5-1 kg, amivel megelőzhető a jojó-effektus, vagyis a testtömeg egészségtelen ingadozása.

IdealBody®

Akkor dagadt vagyok? Mit tanultunk ebből?

A mikor vagyok kövér kérdésre többféle válasz is létezik. Míg a bodypozitív mozgalom megengedően áll a testsúlyhoz, egészségügyi szempontból számokkal leírható a váltás a „nem vagyok kövér” és a „kövér vagyok” között.

A testsúly 80%-ban a táplálkozástól függ, ezért ha választanod kell az extra mozgás és az diétás táplálkozás között, akkor mi a diétát ajánljuk a siker érdekében. A mozgás bár nagyon hasznos, és a tónusos alakhoz elengedhetetlen, sokszor nem megvalósítható a szoros időbeosztás miatt. Ráadásul a társadalom szemében „dagadt emberek” sokszor nem mernek edzőterembe menni, így a fogyás lehet az első lépés a magabiztossághoz és az új, sportosabb életmódhoz is.

Diétázáskor figyelj oda, hogy a túlságosan korlátozó módszerek helyett olyat válassz, ami a szervezeted igényeit figyelembe véve segít megszabadulni a felesleges kilóktól. Az IdealBody turmixokat úgy alkottuk meg, hogy mindent tartalmaznak, amire szervezetednek szüksége van, így 1 turmix önmagában helyettesít egy teljes értékű étkezést. Ez azt jelenti, hogy tartalmaz fehérjéket, szénhidrátokat, zsírsavakat, rostot, 22-féle vitamint és ásványi anyagot a kiegyensúlyozott táplálkozás érdekében.

A benne található 40% fehérje, amellett, hogy az izmok védelmét biztosítja (tehát, hogy elsősorban zsírból és ne izomból fogyj), nagyon jó telítő hatású, így a diéta nem egy véget nem érő önsanyargatás lesz. Próbáld ki te is a koplalásmentes diétát, válogass legfinomabb ízeinkből, vagy töltsd ki megújult Diétakalkulátorunkat, és segítünk megtalálni a hozzád való diétás módszert!

Kitöltöm a diétakalkulátort

BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség