BLOG

A legjobb kollagén bőröd szépségéért, ízületeid egészségéért

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

Sokan szeretnék támogatni bőrük, ízületeik és hajunk egészségét, ezért napi rendszerességgel fogyasztanak kollagén-kiegészítőket, vagy adnak némi kollagénport a reggeli kávéjukhoz. 

Bár a kollagéntermékek használata egyre terjed, a legtöbben nem tudják, milyen kollagént érdemes fogyasztani, és honnan érdemes beszerezni a legjobb kollagén készítményt, hogy az biztosan ott és úgy hasson, ahogyan szeretnék. Kíváncsi vagy, melyik a legjobb kollagén? Mutatjuk!

Melyik a legjobb kollagén?

Milyen kollagént vegyek? Mire jók az egyes kollagéntípusok?


A kollagén egy olyan fehérje, amely az egészséges ízületekért és a bőr rugalmasságáért felelős, megtalálható a csontokban, az izmokban és a vérben: a bőrünk háromnegyedét és a testünk fehérjéinek egyharmadát teszi ki. Az idő előrehaladtával a meglévő kollagénünk lebomlik, és a szervezetünk egyre nehezebben tud többet előállítani belőle. Ennek eredményeképpen sokan fordulnak a kollagén tartalmú táplálékkiegészítőkhöz. Ezek a kiegészítők általában italporok, bár kaphatók kollagén kapszulák és folyékony kollagén is.
Összesen 28 különböző kollagéntípus létezik, amelyek összetételükben, szerkezetükben és funkciójukban különböznek egymástól. A legfontosabbak közé tartozik az I., II. és III. típus.


I-es típusú kollagén: a marhakollagén és a halkollagén hatása


A  szervezetetünket alkotó kollagének 90%-át az I-es típusú kollagénfehérje teszi ki. Az I-es típusú kollagénrostok megtalálhatók a bőrben, a csontokban és az erek falában, valamint a kötőszövetben és a rostos porcokban.
Az I. típusú kollagén leginkább öregedésgátló tulajdonságairól nevezetes. A különböző típusú kollagének közül ez minimalizálja legjobban a ráncokat, és javítja a bőr egészségét és hidratáltságát, szembeszáll a narancsbőrrel, emellett a sebgyógyulást és a hegképződést is támogatja.


Az I. típusú kollagén legjobb forrásai

  • halkollagén (vagy általában tengeri kollagén)
  • szarvasmarha és sertéskollagén peptidek
  • fehérjében gazdag élelmiszerek, mint a hal és a marhahús
  • csontleves

II-es típusú kollagén: a csirkekollagén hatása


A II. típusú kollagén az ízületek egészségének megőrzéséről ismert. Ha a bőröd rugalmassága és a cellulitisz mellett az ízületi fájdalmak is gondot okoznak, az I-es típus mellett érdemes ezt a kollagénfajtát is kipróbálni.


A II. típusú kollagén legjobb forrásai

  • a csontleves,
  • a csirkekollagén,
  • a fehérjében gazdag élelmiszerek, mint például a csirke, illetve
  • a multi-kollagén táplálékkiegészítők.

A legalaposabban az I. és II. típusú kollagént kutatják, mivel úgy tartják, hogy ezek a kollagénforrások a leghasznosabbak az emberek számára.


A marhakollagén hatása a kutatások alapján ezeken a területeken mutatkozhat meg:

  • öregedésgátlás, ráncok eltüntetése;
  • a bőr hidratálása;
  • sebgyógyulás, hegszövet-képződés;
  • narancsbőr csökkentése, esetleg a striák enyhítésével; valamit
  • mérsékelt fogyás elősegítése elsősorban nem kórosan elhízott személyeknél.

A csirkekollagén jó hatással lehet

  • a csontok és az ízületek egészségére, illetve
  • enyhíthetni az ízületi gyulladást is.

Kollagén vélemények a fogyasztóktól.

Melyik a legjobb kollagén? A hidrolizált tiszta kollagén!


Az egészséges életmód fenntartása, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás kerülése, valamint a gyümölcsökben, zöldségekben és egyéb tápláló élelmiszerekben gazdag étrend segíthet a kollagén pótlásában. Ha mégis úgy döntesz, kell egy kis extra segítség, fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy melyik a legjobb kollagén készítmény.


Keresd a teljesen hidrolizált kollagént! Hidrolizáláskor ugyanis a kollagén óriásmolekuláit kisebb, emészthetőbb peptidekre bontják, a vizsgálatok szerint pedig a megfelelően hidrolizált kollagénpeptidek a bevételtől számított két órán belül már a véráramba jutnak, hogy kifejthessék jótékony hatásukat.

  • A kollagén hatékonyságát növeli, ha C-vitaminnal vagy hialuronsavval együtt fogyasztjuk, a kollagén szintézisét elősegítő egyéb tápanyagok közé tartozik még a réz és a cink is.
  • A kollagén mellékhatása lehet az enyhe puffadás, gyomorégés és teltségérzet. Néhány étrend-kiegészítő olyan élelmiszer-allergénekből készül, mint a hal, a kagyló vagy a tojás. Ha ezekre az élelmiszerekre allergiás vagy, kerüld az ilyen forrásokból készült kollagén készítményeket.
  • Ha pedig kíváncsi vagy mások véleményére a legjobb kollagén kapcsán, keress rá a vásárlói tapasztalatokra, hogy megbizonyosodj az adott termék hatékonyságáról.

A legjobb kollagén: kapszula vagy por?


Melyik kollagén a legjobb: a magas kollagén tartalmú kapszula vagy az italpor? Ezt a kérdést a preferenciáid határozzák meg, feltéve persze, hogy mindkét opcióval kiváló minőségű, hidrolizált kollagénpeptidhez jutsz, ráadásul optimális mennyiségben. Ha azonban nehezen nyeled le a tablettákat, akkor a kapszula nem a legoptimálisabb választás. Ehelyett kipróbálhatsz egy finom kollagén italport, mint amilyen az IdealBody kollagénje, amely mennyei málna íze miatt garantáltan jól fog esni napi folyadékbeviteled során.


Kíváncsi vagy, mit tud még az Idealbody kollagén italpora?

  • Magas kollagén tartalommal rendelkezik (több, mint 9000 mg kollagént tartalmaz),
  • magas tisztaságú, prémium hidrolizált kollagénből készül,
  • I. és II. típusú kollagént is tartalmaz, így a bőrre és az ízületekre is jó hatással van, 
  • a benne lévő hialuronsavnak köszönhetően igazi szépségkoktél,
  • csipkebogyó kivonat, acai bogyó kivonat, C-, D-, K2 vitaminok segítik az immunrendszered működését és a hatóanyagok felszívódását,
  • mennyeien finom málna íze van, így garantáltan nem fogod elfelejteni "bevenni", sőt inkább a mértéktartás fog gondot okozni,
  • természetazonos aromát használunk a finom málnaíz eléréséhez,
  • GMO mentes,
  • hozzáadott cukrot nem tartalmaz,
  • természetes színezőanyagot (cékla- és kurkumapor) tettünk bele.

Mennyi kollagén kell naponta?


A kollagén napi adag nagyban függ attól is, hogy mi a célod. Egészségesebb hajat és bőrt szeretnél? Fogyassz napi 2,5-10 gramm kollagénpeptidet  8-12 héten keresztül. Az ízületeidet szeretnéd kicsit beolajozni? Ehhez jóval kevesebb mennyiség is elég lesz a II-es típusú kollagénből, amelyet szerencsére szintén tartalmaz az IdealBbody málnás kollagén itala.


Többet szeretnél tudni a napi kollagén szükségletről? Olvasd el a Mennyi kollagén kell naponta című cikkünket is.

BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség