BLOG

Mennyi kollagén kell naponta? Tippek a helyes adagolásért

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

A kollagén szervezetünk egyik legfontosabb építőköve, amiből az életkor előrehaladtával a szervezet egyre kevesebbet termel. Mennyi kollagén kell naponta?

Mennyi kollagén kell naponta? Tippek a helyes adagolásért!

Bizonyos korig kiegyensúlyozott táplálkozással képes lehetsz elegendő kollagént termelni természetes úton, de az ízületek védelmére, az izomnövekedésért, illetve a bőröd és a hajad egészségének érdekében érdemes megfontolni egy jó minőségű, könnyen felszívódó kollagén szedését. Mennyi kollagén kell naponta, hogy igazán jól érezd magad a bőrödben?

  • Kinek és mennyi kollagén kell naponta, a kollagént meddig lehet szedni? 
  • Túl lehet-e adagolni a kollagént? 
  • Mennyi kollagént kell szedni sportolóként? 

Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat, olvass tovább, ha kíváncsi lettél!
 

A kollagén hatása: mire jó a kollagén?


A kollagén egy olyan fehérje, amely az egészséges ízületekért és a bőr rugalmasságáért, feszességéért felelős. A csontokban, az izmokban és a vérben is megtalálható, a bőr háromnegyedét, míg a test fehérjéinek egyharmadát teszi ki. Ahogy öregszünk, a kollagén lebomlik, szervezetünk pedig egyre nehézkesebben tudja újratermelni, ezért is fordulnak sokan kollagén tartalmú kiegészítőkhöz.

A kollagén nem csak hasznos, hanem valójában elengedhetetlen a jó egészség megőrzéséhez. Segít a bőr hidratáltságának fenntartásában és az ízületi gyulladás okozta fájdalom csillapításában, emellett a véralvadást, a sebgyógyulást és az idegrendszer védelmét is támogatja.

Mennyi kollagén kell naponta bőrünk rugalmasságának megőrzéséhez?

Kollagén típusok

A kollagénnek eddig 28 típusát azonosították, amelyek közül az I-es, a II-es, a III-as típusok a leggyakoribbak az emberi szervezetben.

I-es típus

A szervezet kollagénjének 90%-át teszi ki, és a bőr, a csontok, az inak, a rostos porcok, a kötőszövet és a fogak szerkezetét biztosítja.

II-es típus

Az ízületeket párnázó rugalmas porcokban található.

III-as típus

Támogatja az izmok, szervek és artériák szerkezetét.

A bőr rugalmasságának és hidratáltságának megőrzéséért, a ráncok elleni küzdelemben, illetve hajkoronád dúsításában az I-es típusú kollagént tartalmazó kiegészítők lesznek a harcostársaid. Ízületi fájdalom és gyulladás esetén pedig válaszd a II-es típust. Az IdealBody kollagén termékek között megtalálhatod a bőrspecifikus, I-es típusú kollagént, hialuronsavat és elasztint tartalmazó folyékony kollagéneket, és a I. és II. típusú kollagént tartalmazó kollagén italport, így bármilyen problémára keresel megoldást, megtalálhatod a számodra tökéletes kollagént.

A kollagén fogyasztása: napi kollagén szükséglet

A napi kollagén bevitel rendkívül fontos — a hidrolizált kollagén pedig az egyik leggyakrabban használt kollagénfajta a táplálékkiegészítőkben, mivel könnyebben szívódik fel, mint a többi készítménytípus. Gyakran kapszula vagy por formájában árulják, ez utóbbit hideg és meleg italokhoz, levesekhez keverik, de a folyékony kollagén ital is népszerű megjelenési formája. 

Arról, hogy pontosan mennyi kollagén kell naponta, jelenleg hivatalos állásfoglalás nincs, azonban néhány kecsegtető eredményű tudományos vizsgálatra alapozva a következőket érdemes figyelembe vennie annak, aki szeretné feltölteni kollagén raktárait a szépségéért és aki aktív sportolás mellett pótolná ezt a rugalmas fehérjét.

Ennyi kollagén kell naponta: egy 2019-ben végzett kutatás alapján napi 2.500 mg és 15.000 mg közötti mennyiség egészséges és hatásos lehet. Más humán klinikai vizsgálatok rámutattak, hogy bizonyos esetekben akár 2.500-5.000 mg is elég lehet naponta, azonban a gyakorlati tapasztalatok és visszajelzések alapján napi 5-10.000 mg kollagént kell naponta fogyasztani annak, aki biztosra akar menni és mi is ezt javasoljuk. A nagyobb dózis semmiféle negatív hatással sem jár, ellenben biztosítja, hogy a kollagén az egyéni különbségek mellett is garantáltan kifejtse fiatalító, bőrszépítő hatását és az ízületek egészségét is javítsa. Sőt, az 5.000 mg feletti dózis erősítheti a csontokat, ami főleg a változó korban lévő hölgyek számára kedvező, ugyanis a hormonális változások miatt leginkább őket fenyegeti a csontritkulás veszélye.

Szintén biztató eredményeket hozott ez a 24 hetes vizsgálat, amiben atléták vettek részt. A sportolók napi 10.000 mg kollagént szedtek, s az ízületi fájdalommal küzdők egyértelműen pozitív változásról számoltak be a kontrollcsoporthoz képest.

Mennyi kollagént kell szedni sportolóként?

A napi kollagén szükséglet egyénenként változik, de alapvetően a sportolóknak jóval több táplálékra van szüksége, mint az átlag embereknek.

Számos kutatás készült arról, hogy a regenerálódás, a sérülések számának csökkentése érdekében mennyi kollagén kell naponta a sportolóknak.

  • A túlerőltetés miatt jelentkező ízületi fájdalmak csökkentésére 24 héten át szedett napi 10 gramm hidrolizált kollagén eredményesnek mutatkozott egy 2008-ban végzett vizsgálat szerint.
  • Az edzés utáni fájdalmak csökkentésére és a regenerálódás felgyorsítására használt napi 20 gramm hidrolizált kollagén 9 napon keresztül – 7 nappal edzés előtt és 2 nappal edzés után – hatásosnak bizonyult egy 2019-ben publikált kutatás során.

Ha az izomtömeg építése és a testösszetétel javítása a célod, a kollagén napi adagja 15 gramm körül lehet — ez a mennyiség már jó hiányt jelenthet.

IdealBody®

Mennyi kollagén kell naponta az egészséges bőrért?

A szervezet két aminosav - a glicin és a prolin - kombinálásával állítja elő a prokollagént, ami a kollagénképződés alapköve. Segítheted a szervezetedet e fontos fehérje előállításában, ha gondoskodsz arról, hogy C-vitaminból, illetve ásványi anyagokból a megfelelő mennyiséget kapja jó minőségű vitaminok és antioxidánsok szedése által.

Az életkor előrehaladtával a szervezet kevesebb kollagént termel, ami a bőr kiszáradásához és a ráncok kialakulásához vezet. Számos tanulmány azonban kimutatta, hogy a kollagén peptidek vagy kollagént tartalmazó étrend-kiegészítők segíthetnek lassítani a bőr öregedésének folyamatát. 

Egy 2019-ben publikált tanulmány szerint például napi 3-10 gramm kollagén szedése átlagosan 69 napon keresztül a bőr rugalmasságának és hidratáltságának javulásához vezetett.

Napi kollagén szükséglet — összefoglalva

Tehát összefoglalva a lényeg:

  • A bőröd és a hajad egészségét szeretnéd felturbózni? Fogyassz napi 2,5-10 gramm kollagénpeptidet  8-12 héten keresztül
  • Ízületi gyulladás gyötör? Napi 10 gramm hidrolizált kollagén lehet az ideális adagod, de az eredmény eléréséhez legalább 5 hónapon át szedned kell ezt a mennyiséget. 
  •  2.500-15.000 mg kollagén egészséges és hatékonyan segíthet szebbé, fiatalosabbá varázsolni az egész testet
  • 5.000-10.000 mg kollagén kell naponta a hidratált bőrért és rugalmas ízületekért. A mi ajánlásunk 10.000 mg/nap, amit egészíts ki egyéb szépség vitaminokkal is,
  • 15.000 mg kollagén kell naponta az erősebb izmokért, ugyanis ekkora mennyiségű kollagén segíthet növelni az izomtömeget, tehát az aktívan sportolók számára már megfelelő lehet ez a mennyiség

Kollagénbevitel legjobb forrásai

A kollagénkiegészők több fajtája ismert, beleértve a zselatint, a nem-denaturált kollagént és a hidrolizált kollagént. A hidrolizált kollagén azért a legideálisabb forma, mert könnyen felszívódó darabokra, úgynevezett peptidekre bomlik.

Míg a fehérjék peptidek és aminosavak hosszú láncai, addig a peptidek rövid láncok, amelyeket a szervezet könnyebben képes feldolgozni. A hidrolizált kollagén szarvasmarhából, sertésből vagy halakból származik. 

Próbáld ki kollagénjeinket!

BARACK ízű COLLAGEN COCKTAIL komplex folyékony kollagén

500 ml, 9.600 mg kollagén/adag

Feszes bőr, fiatalos kinézet bármilyen életkorban? Próbáld ki a barack ízű kollagén-hialuronsav-elasztin komplexet, és élvezd a mesterhármas hatást. DÍJNYERTES FORMULA!

8 490 Ft 17 Ft/ml

Törlés

LIME ízű COLLAGEN COCKTAIL komplex folyékony kollagén

500 ml, 9.600 mg kollagén/adag

Kollagén-hialuronsav-elasztin mesterhármas a feszes, fiatalos bőrért. Lime ízű folyékony kollagén 9600 mg kollagénnel. DÍJNYERTES FORMULA!

8 490 Ft 17 Ft/ml

Törlés

Collagen Cocktail Coffee arabica instant kávé kollagénnel

100 g / 30 adag (233 Ft / adag)

Magával ragadó ízvilág, kivételes kollagénes összetétel a kávé szerelmeseinek! 1500 mg kollagénnel, hialuronsavval és zöldkávé kivonattal. Megadja a reggeli lendületet és még a bőröd feszességéről is gondoskodik.

6 990 Ft 70 Ft/g

Törlés

GYÜMÖLCS ízű COLLAGEN COCKTAIL komplex folyékony kollagén

500 ml, 9.600 mg kollagén/adag

Tegyél a feszes, fiatalos bőrért minden életkorban! Támogasd kollagén-hialuronsav-elasztin komplexszel bőrödet, és élvezd a mesterhármas hatást. DÍJNYERTES FORMULA!

8 490 Ft 17 Ft/ml

Törlés

Kollagén adagolás, avagy túl lehet adagolni a kollagént?

A jelenlegi ismereteink szerint nem lehet és nem is tudod túladagolni a kollagént, akár még napi 30.000 mg mennyiség sem okoz semmilyen problémát. Hiszen a kollagén egy olyan fehérje, ami az emberi test 30%-ában előfordul, így számtalan helyen van rá szükség kezdve a bőrtől, az ízületeken keresztül egészen az izmokig. Ráadásul óriási mennyiséget kellene elfogyasztanod bármelyik táplálékkiegészítőből ahhoz, hogy túllépd a 30.000 mg-ot. Ekkora dózishoz kollagén italunkból legalább 3 mérőpohárnyit kellene felhörpintened.

Mindazonáltal azt javasoljuk, hogy tartsd be a napi adagot, ami termékeink esetében 9-10 gramm között mozog. Ez a dózis garantáltan nem okoz semmilyen problémát és hatékonyan segíthet megfiatalítani a bőrödet, a biotinnal összedolgozva pedig dúsíthatja a hajadat és erősítheti körmeidet. A felszívódás javítása és a tested saját kollagén termelésének serkentése miatt minden termékünkbe tettünk C- és A-vitamint is (ezek egyben antioxidánsok, amik szintén bőrfiatalító hatásúak), illetve a hidratáltágért felelőst hialuronsavat. Folyékony kollagénjeink mesterhármas összetételét a rugalmasságot adó elasztin és a hámsejtek megújulását fokozó cink teszi még tökéletesebbé. 

A kollagént meddig lehet szedni?

Ha még csak most ismerkedsz a kollagénnel, kezdj bele egy 12 hetes kúrába! A változást kb. 4 után kezded majd észrevenni. A bőröd tapintása finomabb lehet, tömöttebbé válhat és feszesebb lehet.

Javasoljuk, hogy később – főleg az évek múlása miatt – folytasd a kúrát. A kollagént folyamatosan pótolni kell, mert idősebb korban már egyre kisebb mennyiségben termeli a szervezet. Ahogy abbahagyod a kollagén ital fogyasztását, a bőrödön és egész testeden is észre fogod venni a különbséget

Fiatalabb korban elég évi 2-3 kúra, de 40 felett a mindennapjaid részét kell, hogy képezze. Ebben a korban évente 1-2 hónap szünetet érdemes csak tartani, ha szeretnéd. A legtöbb elégedett kollagén fogyasztónk szinte állandóan issza, elmondásuk szerint rendkívül látványos a különbség fogyasztás alatti és a szünet időszaka között.

Hogyan válassz kollagén kiegészítőt?

Kollagén tartalmú étrendkiegészítőt ma már számtalan formában lehet kapni. Vannak tabletta, italpor és szirup formátumú termékek, a legkülönbözőbb hatóanyag tartalommal. A kiválasztásnál rengeteg szempontot figyelembe vehetsz, ezért segítségképp megosztjuk veled, mi mire figyeltünk oda, amikor megalkottuk kollagén italainkat. 

Az IdealBody Collagen Cocktail:

  • magas kollagén tartalommal rendelkezik (9600 mg kollagént tartalmaz),
  • magas tisztaságú, prémium hidrolizált kollagénből készül,
  • a benne lévő hialuronsavnak köszönhetően igazi szépségkoktél, 
  • a folyékony, bőrspecifikus kollagén italainkat elasztinnal is felturbóztuk a tökéletes bőrszépítő hatásért,
  • a málna ízű kollagén italporban található csipkebogyó kivonat, acai bogyó kivonat, C-, D-, K2 vitaminok segítik az immunrendszered működését és a hatóanyagok felszívódását,
  • mindegyik kollagénünknek mennyeien finom íze van, így garantáltan nem fogod elfelejteni "bevenni", sőt inkább a mértéktartás fog gondot okozni,
  • GMO mentes,
  • hozzáadott cukrot nem tartalmaz.

Tudj meg mindent az IdealBody Collagen Cocktail termékekről erre a linkre kattintva.

BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség