BLOG

A lelki fáradtság legyőzésének bevált praktikái

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

Mi a megoldás lelki fáradtság esetén, hogy visszanyerjük motivációnkat, kitartásunkat, és újult erővel vághassunk bele az életmódváltásba? Az IdealBody® segít Neked!

IdealBody®

A lelki fáradtság legyőzésének bevált praktikái

A mindennapi rohanás, a megerőltető fizikai munka után kimerültnek érzed magad, igaz? A hosszú ideig tartó intenzív szellemi tevékenység éppúgy rengeteget kivehet belőlünk, nem is beszélve az érzelmileg megterhelő helyzetektől, amelyek szintén sok energiát szívnak el tőlünk. Mi a megoldás lelki fáradtság esetén, hogy visszanyerjük motivációnkat, kitartásunkat, és újult erővel tehessünk azért, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben?

A mentális kimerültség jelei

A mentális fáradtság olyan mint a fizikai fáradtság, csak az izmok helyett az elmédben jelentkezik a hatása. Az állandó készenlét, a stressz, a munka, a gyerekek vagy az idősödő szülők gondozása nemcsak fizikai síkon, hanem lelki téren is megterhelő.

Mi a mentális kimerültség egyik legfőbb tünete? A szokásosnál sokkal kevésbé érezhetjük magunkat ébernek, és kihívást jelent a koncentrálás, még a rutinfeladatok elvégzése során is.

További gyakori jelei a következők:

  • depresszív érzések, beleértve a gyakori lehangoltságot és a reményvesztett hangulatot;
  • tartós szorongás és félelemérzet;
  • düh vagy ingerlékenység;
  • problémák az érzelmek feldolgozásában és kezelésében;
  • a motiváció vagy a produktivitás csökkenése;
  • nehézségek a koncentrálásban, a gondolatok összerendezésében, illetve a munkavégzés során.

Az állandó fáradtság lelki okai

Bármi ami elszívja az ember érzelmi erőforrásait, okozhat mentális kimerültséget:

  • Kiégés: Túl sok munka szünet nélkül, illetve ha a foglalkozás érzelmileg nagyon megterhelő.
     
  • Krónikus stressz: Bár a mentális kimerültség nem azonos a stresszel, ha tartósan ki vagyunk téve stressznek, az kimerítheti a szervezetet.
     
  • Mentális problémák: A depresszió, a pánikzavar, a szorongás tünetei is extrém fáradtsággal járhatnak.
     
  • Fizikai sérülések, betegségek: A fizikai fáradtság, a betegség és a sérülések mind okozhatnak lelki fáradtságot.
     

Ezeket próbáld ki lelki fáradtság, kimerültség ellen!

A mentális kimerültség, lelki fáradtság kezelésének módszerei attól is függnek, hogy mi okozza a problémát, de többnyire a következők segíthetnek kevésbé kifacsartnak érezni magad.

Munkakörülményeid megváltoztatása

Ha a munka miatt érzed magad kimerültnek és némi szusszanásra van szükséged, nem kell rögtön a felmondásra gondolnod. Beszélj a főnököddel hogy több szabadidőre, a munkaterhelés csökkentésére vagy a kollégák nagyobb támogatására van szükséged.

Az öngondoskodás gyakorlása

A testmozgás, az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű pihentető alvás és a folyadékpótlás mind segíthet javítani a lelki ellenálló képességet, ami enyhítheti a mentális kimerültség tüneteit, vagy megelőzheti annak kialakulását.

Lelki fáradtság ellen tudatos befelé figyelés

A mindfulness gyakorlatok, például a meditáció, segítenek abban hogy tudatosabbá válj az érzelmeiddel kapcsolatban, ami megkönnyítheti a kiégés, a fáradtság vagy a depresszió kezelését.

Terápia

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, de a mentális egészségünk legalább olyan fontos, mint a fizikai jólétünk. Egy pszichológus felkeresése segíthet hogy jobban meg tudj birkózni a stresszel, feloldd a szorongásokat, vagy enyhíts a lehangoltságon.

A lelki kimerültség kipróbált ellenszerei

Eredményesebb és kevésbé fárasztó a szellemi munka, ha a feladatok elvégzése közben rövid szüneteket tartasz. Kísérletezd ki, hogy mennyi pihenőidőre van szükséged hogy regenerálódj, feltöltődj egy hosszabb szakasz után.

Kipróbálhatod például a Pomodoro technikának nevezett módszert, ami így működik:

  • Állíts be egy időzítőt 25 percre, ami alatt egyetlen feladatra koncentrálsz.
  • Tarts 5 perc szünetet, amikor az időzítő leáll.
  • A negyedik 25 perces blokk után tarts 15-30 perc szünetet.
  • Ismételd ezt addig, amíg a feladatot el nem végzed (vagy a munkanapod véget nem ér).

Még energikusabbnak érezheted magad, ha a szüneteid némelyikét mozgással töltöd. Kipróbálhatod az ugrálókötelezést, de egy jó kis nyújtás is megteszi néhány perc erejéig. Ha teheted, menj el 10-15 percet sétálni a szabadba, a friss levegőre.

Nehéz teljesen elkerülni a testi, szellemi, lelki kimerültséget. De szerencsére vannak rá módszerek,  hogy megtanuld, hogyan kezelheted a feszült helyzeteket, és kapcsolhatod be a tested természetes relaxációs állapotát. Például finoman megmasszíroztathatod magad, vagy kipróbálhatod a jógát. De lehet, hogy nálad valami más válik be, például a kedvenc vígjátékod, ami mindig ellazít. Fontos hogy ne maradj egyedül a gondokkal, fordulj barátaidhoz, családodhoz vagy mentálhigiénés szakemberhez, ha további támogatásra van szükséged!
IdealBody®

IdealBody® módszerek minden helyzetben

A mentális fáradtság miatt könnyen előfordulhat, hogy a szokásosnál többet nassolsz, és nem figyelsz arra, hogy mit viszel be a testedbe. A stressz hatására cukros, sós vagy zsíros ételek után sóvároghatsz, és ilyenkor nehéz lehet rávenni magad arra, hogy mozgással és egészséges ételekkel csillapítsd a fáradtságodat. Pedig pont ezekre van a legnagyobb szükséged. A kiegyensúlyozott táplálkozás hozzájárul ahhoz, hogy nagyobb megterhelés esetén is jól érezd magad a bőrödben.

Az IdealBody® fehérjeturmixai önmagukban helyettesítenek egy teljes értékű étkezést, segítségükkel pedig energiád egész napon át kitart, miközben akár sport nélkül is lefogyhatsz. A szervezeted a fogyókúra során minden szükséges tápanyagot megkap, méghozzá:

  • 23- féle vitamint és ásványi anyagot;
  • 40% egyedi összetételű, három különböző forrásból származó fehérjét;
  • valamint természetes szénhidrátokat, rostokat és zsírsavat.


 

BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség