BLOG

Marha vagy hal kollagén? Melyiket válasszam és miért?

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

Marha vagy hal kollagén? Melyik a jobb? Amikor kollagén pótlására kerül sor, gyakran merülnek fel ezek a kérdések. Valójában többféle forrásból készülnek a kollagén készítmények, valamint típusaikban is különbönek. Mindegyik különféle előnyöket kínál.

Most megvizsgáljuk, hogy mire jó a marhakollagén, és mire a hal kollagén.

A kollagén a testünk egyik kulcsfontosságú fehérjéje. Ennek köszönhetjük a bőr, a haj, a köröm, az erek és az ízületek rugalmasságát. Sajnos a kor előrehaladtával, 25 év felett, szervezetünk egyre kevesebbet termel belőle. 50 éves korunk után pedig szinte teljesen leáll a termelődése. Pótlása ezért elengedhetetlen a fiatalos megjelenés és a jó egészségi állapot fenntartásáért. Fogyókúra során különösen fontos az emelt kollagénbevitel, mivel a folyadékvesztés miatt bőrünk megereszkedhet és gyorsabban ráncosodhat.

Milyen kollagénforrások közül választhatsz?

Számos természetes kollagénforrás létezik, mint például a tojás, a hal, a spirulina, a kollagén leves vagy a kocsonya. A kollagén pótlásához azonban ajánlott a hidrolizált kollagén választása, mert ezek a kisebb molekulájú kollagén peptidek hatékonyabban szívódnak fel a szervezetben. A kollagént leggyakrabban marhából és halból állítják elő, de készülhet sertésből és csirkéből is. A sertés kollagén hatása kevésbé kutatott, és főleg az ipari felhasználása jelentős. A csirke kollagén emberi fogyasztása pedig a betegségek kockázata miatt megfontolandó.

A hal kollagént tengeri élőlényekből, például pikkelyekből és halcsontokból vonják ki. A marha kollagén főként bőrből, csontból, porcból, irhából és placenta anyagból készül.

A marhakollagén segít az ízületi porcok építésében.​​​​​​

Kollagén típusok. Mire jók?

A kollagénnek 28 ismert típusa van, és mindegyik különböző felépítéssel és funkcióval bír. Ezeket öt fő csoportra osztják az előfordulásuk gyakorisága alapján.

I-es típusú kollagén: Ez a legelterjedtebb fajta, és minden szövetben megtalálható. Kiemelkedően magas a szakítószilárdsága, még az acélnál is erősebb! Emiatt kulcsfontosságú a sebek gyógyulásában és a bőr rugalmasságának megőrzésében. Hiányában gyorsabban megjelennek a ráncok és a makacs cellulitisz is.

II-es típusú kollagén: A II-es típusú kollagén a porcok fő alkotóeleme. Csillapítja a reumás ízületi fájdalmakat, és enyhíti az ízületi kopás okozta ropogást. Kúraszerű alkalmazása ajánlott.

III-as típusú kollagén: Felépítésében nagyon hasonlít az I-es típusú kollagénhez. Megtalálható a kötőszövetekben, az izmokban, a belső szervekben, az artériákban, a csontvelőben és a májban.

IV-es típusú kollagén: Ez a kollagén a sejteket körülvevő hálózat, azaz az alaplemez része, ami a bőr struktúráját támogatja.

V-ös típusú kollagén: Jelen van a csontokban, a szaruban, a placentában és a kötőszövetekben.

Hal vagy marha kollagén? Melyik tehát a jobb?

A marhakollagén hatásáról többet tudunk, mivel a legtöbb kutatás és információ erről a kollagén fajtáról lelhető fel. A marhából kivont kollagén I-es, III-as és IV-es típusú kollagént is tartalmaz, míg a halkollagénben csak az I-es típus található meg.

Akkor mégis, a halkollagén mire jó? Miért válaszd ezt? 

A halkollagén annak köszönheti gyors sikerét és népszerűségét, mert a hatása jóval látványosabb, különösen a bőrön. A kisebb molekula szerkezetének köszönhetően könnyebben szívódik fel, mint a marhakollagén, ezért jobban hasznosul. De a halkollagén nem csak a fiatalodni vágyók és a fogyókúrázok kedvenc választása. Azoknak is ez a kollagén fajta javasolt, akik valamilyen autoimmun vagy emésztőrendszeri betegségben szenvednek. Kedvezőbb ökológiai fenntarthatósága miatt a környezetvédők is a halkollagént választják.

A marhakollagén általában az alacsonyabb ára miatt lehet vonzó, illetve azok is fogyasszák, akik allergiások a tengeri állatokra.

Rosszul semmiképpen sem dönthetsz. Bármelyik kollagént is választod, a szervezeted egészségét támogatod vele. Akár felváltva is szedhetsz hal- és marhakollagént. Amennyiben diétázol vagy valamilyen egészségügyi problémád van, a kollagén típusát ahhoz igazítsd!

BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség