Receptek

Kollagén leves recept a fiatalos bőrért és rugalmas ízületekért

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

A kollagén leves hosszú távon szebbé, fiatalosabbá teheti a bőröd, hiszen pótolhatod vele a bőröd rugalmasságáért felelős értékes fehérjét, a kollagént. Emellett a kollagén csontleves nagyon finom és laktató étel. 

Íme egy bevált recept!

Mi a kollagén leves és mire jó?

Miben különbözik a terápiás húsleves a vasárnapi levestől?

A szüleink, de főként a nagyszüleink szerint nincs vasárnap húsleves nélkül. Bizonyára neked sem ismeretlen a magyar konyha kedvelt étele, mint az orjaleves, a csontleves, a marhahúsleves vagy a szárnyasokból készült húsleves. A legtöbb családban a húsleves elkészítése konkrétan a hétvége megkoronázása.

A kollagén leves alapanyagait tekintve olyan, mint a csontleves vagy a húsleves. Azonban valamiben mégis különbözik a megszokott hétvégi családi ebédtől. Mégpedig az elkészítés idejében. A kollagén csontleves ugyanis több órán, ideális esetben 48 órán át készül. Szerencsére nem kell ennyi ideig őrködni felette. A viszonylag olcsó alapanyagokból összeállítható leves takarékra téve magában elrotyog. Minél tovább főzöd, annál sűrűbb lesz a sok kollagéntól. Érdemes nagy mennyiségben készíteni. Így egy 10 literes adag 20-30 napra is elég lehet.

Természetes fiatalodás kollagén levessel

A kollagén az emberi test leggyakoribb fehérjéje. A testünk 30%-át építi fel, a bőrünknek pedig kb. a 70%-át adja. A kollagén a bőr középső rétegében, az írhában alkot rostokat. Ezek az elasztinnal és a fibrinnel együtt biztosítják a bőr fiatalos, rugalmas és feszes megjelenését. Bőrünk hidratáltságáról pedig a vizet megkötő hialuronsav gondoskodik.

Sajnos a kollagén mennyisége – az elasztinnal és a hialuronsavval együtt – a kor előrehaladtával csökken a szervezetben. Az öregedés jelei ezért egy bizonyos ponton megmutatkoznak: ráncok, szarkalábak és sajgó ízületek. Kollagénpótlással azonban ez a természetes folyamat lassítható, vagy akár vissza is fordítható.

A terápiás húsleves kollagén tartalma nagyon magas, mivel a csontokból rengeteg kollagén fő ki. Napi 4-5 deciliter kollagén leves elfogyasztásával formában tudod tartani az ízületeidet, és a bőröd is ragyogó marad.

Melyik a jobb? Kollagén ital vagy kollagén leves?

Mindkettő remek választás, sőt akár egymással párhuzamosan is fogyaszthatod őket. Kollagénből ugyanis sohasem lehet elég. A marhacsont kollagén leves ugyan pazar ízű, de könnyen megeshet, hogy nincs kéznél. Ilyenkor jön jól a folyékony kollagén ital. A különféle ízű italokat könnyen be tudod illeszteni még a rohanósabb napjaidba is.

A Gyümölcs ízű Collagen Coktail Komplex folyékony kollagén elasztint, hialuronsavat, C-, és A-vitamint is tartalmaz. Így a hajad és a körmeid szépségéről is gondoskodik.

A kollagén csontleves erősíti az izületeket, ráadásul finom is.

Kollagén leves recept

A kollagén leves egy ízletes, sűrű koncentrátum, ami minimum 6, maximum 48 órán át fő. Nézzük meg tehát, hogyan készül a kollagén csontleves sok-sok zöldségekkel dúsítva.

Kollagén leves alap hozzávalói:

  • 1-1,5 kg marhacsont és velős csont vegyesen
  • 0,5-1 kg porcos, ízületes részek (láb, köröm, csülök, pofahús)
  • parajdi só
  • víz – ami éppen ellepi a csontokat 
  • Akkora fazék, amiben a húsok és a zöldségek bőven elférnek

Levesbetét:

  • 1 kisebb fej brokkoli
  • 1 db közepes paszternák
  • 1 szár póréhagyma vagy vöröshagyma
  • fokhagyma ízlés szerint
  • 4-5 db sárgarépa
  • friss vagy szárított tárkony ízlés szerint
  • 1 ek só
  • bors ízlés szerint

Kollagén leves elkészítése

A csontokat tedd egy mély fazékba, majd annyi vizet önts rá, hogy ellepje azokat.

Tedd fel főni.

Forrás után szedd le a habot a leves tetejéről, vagy öntsd le, és kezd el újra a főzést tiszta vízzel. Ekkor add hozzá az egy evőkanál sót.

A levest takaréklángon 6, 12, 24 vagy 48 órán át főzd gyöngyözve. Nem kell őrizni, nyugodtan rotyoghat magában, akár éjszaka is.

Ha például villanytűzhelyed van, és este 6-kor teszed fel főni, 1-2-es fokozaton főzd gyöngyözve. Másnap délben a kollagén levesed éppen 18 órás lesz így.

A zöldségeket csak az utolsó 30 percben add a csontleveshez.

Amikor elkészül, szedd ki a zöldségeket, végül szűrd le a levest.

A zöldségeket az alaplével együtt fogyaszthatod.

TIPP: Készítsd belőle jó nagy adagot, és fagyassz le belőlük 4-5 decis napi adagokat.

Ez a kollagén leves igazán egyszerű és finom. Jót tesz a bőrödnek, az ízületeknek, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani. A változatosság kedvéért igyál mellette kollagén italt, vagy hialuronsavval dúsított, kollagénes Collagen Coctail Coffee-t! Minél többféleképpen pótlod a kollagént, tested annál hálásabb lesz érte!

BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség