BLOG

Ismerd meg Ötvös Edinát, az IdealBody táplálkozási szakértőjét

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

Edina az emberek testi-lelki egyensúlyának megtalálását és az egészséges, kiegyensúlyozott életmódra nevelést tűzte ki célul. Tudását többek között a világ legnagyobb táplálkozástudományi iskolájában szerezte. Az IdealBody táplálkozási tanácsadójaként, úgy segíti fogyókúrázóinkat, hogy egészségesebb, és ezáltal diétásabb étrendet alakít ki számukra, figyelembe véve a test igényeit.

Hogyan kezdődött a pályafutásod egészség coachként, és mi motivált arra, hogy ezen az úton elinduljon?

Már gyerekkorom óta érdekelt az egészség, a táplálkozás, leginkább az, hogy mit, mikor és hogyan együnk, hogy jól legyünk.  Vidéki, mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozó  családban  nőttem fel, az ételeink nagy részét magunknak termeltük, így elég korán megismertem, hogy milyen fán terem az alma, és mindig volt otthon saját magunk által termesztett zöldség, gyümölcs, sőt még hús, tojás is. Így, amikor Budapestre kerültem mindig a “hazai” ellátmányból éltem, és ma már bár piciben, de nekem is van magaságyásom és néhány növényt magunknak termelek. Az elmúlt közel 20 évben PR menedzserként, és rendezvényszervezőként dolgoztam így többször szerveztem pl egészségügyi szűrést újságíróknak, de az Egészségügyi Minisztériumban is ismerkedtem a hazai egészségügyi ellátórendszerrel, így elmondhatom, hogy valamilyen formában mindig végigkísérte a munkámat az egészség, a prevenció. Elvégeztem egy természetgyógyász képzést és végül New York-ban a világ legnagyobb táplálkozástudományi iskolájában az Institute for Integrative Nutrition -ben végeztem mint holisztikus egészség coach és bélrendszer specialista.

Milyen képesítéseid és tanulmányaid vannak az egészség és életmód területén? Milyen oklevelekkel, tanúsítványokkal vagy tapasztalatokkal rendelkezik az egészség és életmód területén?

Természetgyógyásznak tanultam, de a vizsgát nem tettem le, mert menetközben jöttem rá, hogy kevesebb szó esik az iskolában a táplálkozásról, mint azt előzőleg gondoltam, és engem pl jobban érdekelt, hogy milyen gyógynövényeket főzzek az ételekbe, mint az, hogy milyen tea készíthető belőle. Mindkettő hasznos, de engem az étkezés jobban érdekel. Végül New York-ban a világ legnagyobb táplálkozástudományi iskolájában az Institute for Integrative Nutrition -ben végeztem, mint holisztikus egészség coach és bélrendszer specialista, az oklevelemet 2021. januárjában kaptam meg.
 

Ötvös Edina az IdealBody táplálkozási tanácsadója

Milyen tapasztalataid vannak az ügyfelekkel való együttműködés terén? Milyen problémával keresnek meg a legtöbben?

Az ügyfeleim nagyon változatos témákkal keresnek meg, de leginkább azért, mert szeretnének az életmódjukon alakítani: tudják, hogy fizikai és lelki egészségük érdekében változtatni kellene csak éppen nem tudják hogyan kezdjenek hozzá úgy, hogy tartós legyen és ne csak pár hétig tartson a változtatás. Ezenkívül szeretnének fogyni, vagy éppen hízni; helyreállítani a bélrendszerük egészségét. 
Leginkább olyanok, akik úgy érzik korábban csúcsteljesítményt nyújtottak otthon és a munkájukban is, de valahogy mostanában már nem sikerül. Általában nincs “komolyabb” betegségük, de szeretnének javítani az egészségi állapotukon, ezáltal a teljesítményükön. Nem vagyok sem orvos, sem guru vagy “megmondóember”, a coaching eszközeivel segítem az ügyfeleimet, hogy jobban érezzék magukat és segítek nekik, hogy jobban aludjanak, csökkentsék a stresszt, fogyjanak, átalakítsák az étkezési szokásaikat, esetelg megtanuljanak egészséges ételeket főzni, vagyis megvalósítsák az egészség céljaikat

Mit gondolsz az egészség és életmód személyre szabottságának fontosságáról?

Egyik alapelvem, amelyet az iskolában sajátítottam el, hogy ami az egyik embernek gyógyszer, az lehet, hogy a másik embernek hatástalan. Minden ember egyedi, másként gondolkodunk, másként élünk, mások az elvárásaink, preferenciáink. Ezt mindig figyelembe kell venni, ha változást szeretnénk az életünkben elérni. Ami jó volt "Gizi néninek" a szomszédban az nem biztos, hogy nekem is pont ugyanúgy fog segíteni. Lehet, hogy azon a módszeren alakítani kell, vagyis rám kell szabni, hogy én is sikerrel járjak. Ezért létfontosságú a személyreszabottság. Az ügyfeleimmel ezen dolgozunk de nem egyszeri alkalommal. Hiszek benne, hogy ahogy elromlani sem egyik pillanatról másikra romlanak el a dolgok, úgy a megjavításuk is egy folyamat. Nemcsak én, hanem az ügyfeleim is szeretik , hogy lépésről, lépésre haladunk. 

Milyen kihívásokat tapasztaltál az ügyfelekkel való munka során, és hogyan tudtad kezelni ezeket a kihívásokat?

Az egyik legnagyobb tapasztalatom, hogy sokan “csak” használják a testüket és nem szánnak időt a töltekezésre már csak akkor, amikor gond van. A testünk úgy van megalkotva, hogy jelzéseket ad ha gond van, viszont ha ezeket a “jeleket” nem vesszük észre, akkor tényleg akkor fogunk magunkkal foglalkozni ha nagy a baj. Ilyenkor azonban már sokkal nehezebb és költségesebb, és sajnos az is előfordul, hgoy  már nem lehet..
A másik nagy tapasztalatom, hogy sokan szeretnének egészségesen táplálkozni; a szándék, akarat meg van bennük, de vagy nem tudnak főzni vagy nem tudják mi is az egészséges (nekik). Az elmúlt 3 évben sok olyan emberrel dolgoztam együtt, akit főzni is tanítottam. 

Ötvös Edina - IdealBody levesek

Milyen általános tanácsokat tudsz adni azok számára, akik az egészségük és életmódjuk javításán dolgoznak?

Az egyik tanácsom az, hogy akárhány éves is vagy, biztos lehetsz abban, hogy tudsz javítani az egészségeden, a táplálkozásodon és természetesen az életmódodon is. A fiatalabbak úgy gondolják, hogy nekik még ezzel nem kell foglalkozni, majd ráérnek “idősebb” korukban, de én azt látom, hogy sokféle betegség, vagy akár csak kellemetlenség elkerülhető lenne, ha tudnák, hogy hosszútávon mi szolgálja az egészségüket. A fiatalokat is legszívesebben megtanítanám főzni is, mert bár néha -néha jó ha rendelünk, de ha egészségesen szeretnénk étkezni, akkor bizony elkerülhetetlen az otthoni főzés és az, hogy ismerjük, mit együnk és mit ne. Azt gondolom, hogy a főzés egy picit túl van misztifikálva ezért sokan inkább hozzá sem látnak. Az idősebbek pedig azért nem fognak hozzá az egészségesebb étkezéshez, mert már “megszoktam” az ízeket, “én már úgysem tudok változtatni” vagy mert azt gondolják, hogy az drága. Holott néha csak egy -egy apró változtatással, óriási eredményeket lehet elérni!

BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség