BLOG

Vegetáriánus étrend

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

Napjainkban egyre nagyobb teret nyer magának az egészségtudatos életmódra való törekvés, aminek a táplálkozás az egyik alappillére.

Épp ezért még az étrendek terén is egyre népszerűbbé válik minden olyan gondolat, eszme és attitűd, aminek középpontja a felelősségteljesség és az odafigyelés. Ezek között a vegetarianizmus az egyik legjelentősebb irányzat, hiszen a húsmentességen túl, a mögötte lévő filozófia és alapelv több mindent is magába foglal. Bármilyen motiváció is álljon a hátterében, a vegetáriánus étrend összeállításához fontos, hogy tisztában legyél néhány alapszabállyal, hiszen a húsmentesség még önmagában nem feltételezi az egészséges táplálkozást.

Az egészséges étrend alapja a változatosság

Teljesen mindegy, hogy milyen diéta és étrend mellett döntesz, egy biztos, hogy az alapszabályok mindig megegyeznek majd. Természetesen a hasonlóságok nem az ételek összeállításában fognak kiütközni, sokkal inkább az olyan alapelvek követésében, mint amilyen a változatosság is. Hiába száműzöd az állati eredetű származékokat az étrendedből, hiába döntesz egy keto diéta mellett, hogyha végérvényben a táplálkozásod nagyon egysíkúvá válik.
 

Egy egyszerű példával élve, a zöldségek és a gyümölcsök is kifejezetten egészségesek – még a vega étrend szabályainak is megfelelnek –, de köztudott, hogy magas rosttartalmuk miatt, a túlzásba vitt fogyasztásuk jelentősen leterhelhetik a szervezetet. Épp ezért, mielőtt bármibe belevágnál, fontos, hogy megismerd, mivel is jár pontosan a vegetáriánus életmód: például, hogy milyen típusai vannak, vagy hogy milyen étkezési tippeket érdemes követned, hogyha valóban a növényi alapú táplálkozás mellett döntesz.

Növényi alapú táplálkozás

A vegetáriánus és a vegetáriánus közti különbség

Ha már régóta fontolgatod, hogy változást hozol a mindennapjaidba, és ezt a táplálkozásodban egy vegetáriánus étrenddel szeretnéd elérni, akkor előbb jó, hogyha megismerkedsz a vegetarianizmus típusaival. Ez azért kiemelkedően fontos, mert a továbbiakban ezek az osztályozások feltételezik, hogy mi az, ami “megengedett”, és mely ételek tiltólistásak.

Ahogyan arra már korábban is utaltunk, a vegetáriánus lét egy speciális, húsmentes étrenden alapszik, de háttere ennél jóval komplexebb. Léteznek olyan kultúrák és vallások, amelyekben egyébként is tilos a húsevés, de napjainkban a legtöbben azért válnak vegává, hogy ezzel is kiálljanak a saját normáik mellett, elutasítva az erőszakmentességet, az állatok megölését és feldolgozását.

Az indikátor tehát más és más, e szerint pedig megkülönböztetésre kerül a vegetáriánusok több típusa:

Flexitariánus, flexivega: ez a típus nem mond le teljesen a húsról, de nagymértékben megváltoztatja étrendjében a húsok és a növények fogyasztásának arányát. Az egyik legflexibilisebb hozzáállásnak tekinthető a vegetáriánusok között, mert fokozataiban csökkenti csak az állati eredetű táplálkozás mértékét, egészen addig, amíg végül csak heti 1-2 nap, és akkor is kizárólag kis adagot fogyaszt belőle. Épp ezért tartják úgy, hogy a flexivega életmód inkább egy kiindulópontja a vegetáriánus életnek.

Szemivegetáriánus: a szemivegetáriánus már komolyabban veszi a húsfogyasztási szokásokat, de még mindig nem teljes mértékben mond le róla. Az ő étrendjükben olykor megengedettnek számítanak a halak és a baromfihús is , mint például a csirke, a pulyka stb.

Peszketariánus: ennél a típusnál már kizárólag csak a tengeri herkentyűk és a halak fogyasztása jön szóba.

Lakto-ovo vegetáriánus: aki ebbe a csoportba tartozik, az húsmentes étrendet folytat, de a tejtermékeket és a tojást továbbra is megeszi.

Ovo vegetáriánus: az a típus, aki az állati eredetű ételek közül kizárólag a tojást hajlandó elfogyasztani, de a hal például már tabunak számít.

Lakto vegetáriánus: ahogyan arról már a neve is árulkodik, a lakto vegetáriánus a tejtermékeket még rendszeresen felhasználja az étrendjéhez, a tojást és a húsokat viszont már mellőzi.

A vegetáriánus étrend változatos alternatívákat kínál

A növényi alapú táplálkozás egészségmegőrző szerepe

Külön nem tettünk róla említést, de gyakori, hogy a növényi alapú ételfogyasztás egy egészségügyi probléma miatt kerül a táplálkozás fókuszába. A túlzott húsfogyasztás számos negatív csapást tud mérni a szervezet egészséges működésére, de ezt egy jól összeállított vegetáriánus étrend képes kompenzálni és helyreállítani, mert így:

  • redukálódik az elhízási veszély (a vegáknak átlagosan alacsonyabb a testtömegindexük),
  • a koleszterinszint alacsonyabb lesz,
  • csökken a szív– és érrendszeri megbetegedések, illetve a cukorbetegség kialakulásának kockázata.

Tippek a vegetáriánus étrend kialakításához

Tagadhatatlan, hogy a húsban minden olyan aminosav megtalálható, amire az emberi szervezetnek szüksége van az egészséges fejlődéshez. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a vegetáriánus étrend nem lehet ugyanilyen mértékben kielégítő, de az tény, hogy a fontos összetevők pótlására nagyon oda kell figyelni. A feladat korántsem olyan nehéz, mint amire elsőre gondolnál, csupán a hús nélküli élet során olyan ételekre is több hangsúlyt kell fektetni, amiket korábban lehet, hogy perifériára helyeztél.

Válogass a legjobb fehérjeforrások közül!

A megfelelő fehérjemennyiség biztosítására egy speciális étrenden kívül is mindig szükség van. A szervezet számára több szempontból is elengedhetetlen, hiszen segíti az izomszövetek fejlődését, hozzájárul a kémiai reakciók megfelelő működéséhez, illetve szerepet játszik a sérülésekkel és fertőzésekkel szembeni harcban is.


A vegetáriánus étrendben a legjelentősebb és legközkedveltebb “húspótló” fehérjeforrásnak a szója számít, de ezen kívül még az olajos magvak, a dió– és gabonafélék, illetve a hüvelyesek is jó szolgálatot tesznek. A legjobb, hogyha ezeknek az ételeknek az összességét kombinálod – mert amíg az egyikben az egyik, addig a másikban a másik aminosav található meg nagyobb mennyiségben –, és így biztosan egy tökéletes egyensúlyt tudsz létrehozni a táplálkozásodban. A megfelelő fehérjemennyiség mellett jó, hogyha odafigyelsz még:

  • az omega-3 zsírsavak,
  • a vas,
  • a cink,
  • a kalcium,
  • a D– és a B12-vitamin

pótlására is. Ezeket étrendkiegészítők formájában könnyedén biztosítani tudod a szervezeted számára.

Vegetáriánus étrend kialakítása

Méregteleníts!

Vegetáriánus étrend ide vagy oda, amikor testi-lelki megújulásra vágyunk, mindig jót tesz a méregtelenítés! Ezért is éri meg igazán növényi alapú étrendet összeállítani, hiszen ha jól csinálod, az már önmagában segíteni fog egy tisztítókúra során is. Természetesen ezen a ponton kötelező megemlítenünk a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását, hiszen a megfelelő mennyiségben elfogyasztott rostos finomságok nemcsak jelentős ásványi anyag– és vitaminforrások, de egyben az emésztőrendszer egészséges működésében szerepet játszó táplálékanyagok is.

Törekedj a fokozatosságra!

Mint minden változás esetén, a vegeteriánus életmódra való áttérés során is fokozatosságra kell törekedni! Drasztikus lépésekkel nem lehet eredményesen haladni, így azt javasoljuk, hogy kezdetben tekints úgy magadra, mint egy flexivegára, aki már jelentős mértékben csökkentette a húsfogyasztási szokásait, de azért olykor beiktat még egy-egy olyan napot, amikor például a sültcsirke a főfogás!


Így könnyedén magad mögött tudod hagyni a korábban megszokott táplálkozási rendszered, hiszen miközben változtatsz, a hiányt minimálisan pótolod is, és ezért nem egy teljes megvonásként éled meg a folyamatot. Ennek köszönhetően a hús mint opció idővel már fel sem fog merülni a fejedben, és megtörténik az egészséges átállás.

Keresd a különleges megoldásokat!

Manapság nem kizárólag a vegetáriánus, de a vegán életmód is hódít, ami nem jelent mást, mint az állati eredetű ételek teljeskörű kizárását. Tehát sem a tojás, sem a tejtermékek, de még a méz fogyasztása sem jöhet szóba. Miután ez a hozzáállás egyre népszerűbbé válik, az élelmiszerpiacon is sokkal több olyan különlegességgel lehet találkozni, amik tökéletesen képesek pótolni a húsból és a tejtermékekből származó hiányt.


Ilyen például a szejtán, azaz a búzahús, aminek állaga, kinézete szinte tökéletesen megegyezik a klasszikus értelemben vett húséval, ráadásul fehérjetartalma is legalább annyira jelentős. Ezen túl, az étrend szuper kiegészítői lehetnek a vegán tejfölök, mint például a kesuföl vagy a kókusztejföl, de ha szemfüles vagy, a nagyobb hipermarketekben még gabonakolbászt is beszerezhetsz. Ezek mind olyan választások lesznek, amiket tökéletesen tudsz kombinálni a zöldség alapú köretekkel, és nemcsak ízvilágra lesznek kielégítők, de vitaminokban és kalciumban gazdag tápanyagforrásként az energiaszintedet is bármikor újratöltik majd.

IdealBody® menü egy sokszínű étrend összeállításához

Ha úgy érzed, hogy szívesen kapnál naprakész tippeket és ötleteket a vegetáriánus étrended összeállításához egy komplett menü formájában, akkor most itt a lehetőség! 

Összeállítottunk egy egy hetes vegetáriánus mintaétrendet, amiben 21 recepttel segítünk kialalkítani a tökéletes vegetáriánus és diétás étrendet. A receptfüzetben 7 reggelit, 7 ebédet és 7 uzsonnát találsz, amit vacsorára egy IdealBody® turmixszal kiegészítve tökéletes heti menüt kapsz. 
A vegetáriánus mintaétrendet keresd április 12-től a webshopban!

Ajánlatunk

Mintaétrend: Hús nélkül is finomat

21 vegetáriánus recepttel

Ezt a menüt úgy állítottuk össze, hogy nem csak a vegetáriánusok számára tartalmaz izgalmas ételeket, hanem azoknak is, akik nem húsimádók, akik kevesebb húsfogyasztással szeretnének eredményesen diétázni. Vega receptjeink mind lefőzött, kipróbált ételeket Csigó Zita gasztroblogger konyhájából, dietetikus által összeállítva, és mindegyik étel kalória- és szénhidráttartalma tökéletesen illik az IdealBody® módszereihez.

Fontos! A vegetáriánus étrend letölthető elektronikus termék. A PDF formátumú mintaétrendet a sikeres fizetést követően az általad megadott email címre kapod meg. Ha fizikai terméket is rendelsz és utánvétes fizetést választasz, akkor a termékek átvételét és kifizetését követő 2 napban kapod meg a letöltés linkjét.

3 490 Ft

Törlés

Mit tanultunk a húsmentes diétás étrend kialakításáról?

A vegetáriánus diéta több különböző módszert is jelenthet a peszketariánus étrendtől a lakto-ovo vegetáriánusig.

A húsmentes diéta nem jelenti, hogy mostantól csak zöldségen fogsz élni, kezdő vegetáriánusoknak mindig a fokozatosság ajánlott.

A húsmentes étrend kialalkításánál nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy minden tápanyagot a megfelelő mennyiségben vigyük be növényi forrásból. 

A változatos vegetáriánus étrend a zöldségek mellett olajosmagvakat, húspótlókat (például szejtán), és akár állati eredetű termékeket is tartalmazhat.  

Izgalmas vegetáriánus receptekért töltsd le a Hús nélkül is finomat mintaétrendünket, amiben 21 garantáltan húsmentes recept várja, hogy kipróbáld.

BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség