BLOG

Cirkadián ritmus: ezzel kezdődik az öregedésgátlás

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

Öregedés. A szó, amitől a nők többségének gyomra görcsbe rándul. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy elkerüljük vagy legalábbis késleltetni tudjuk, amennyire csak lehet. Igyekszünk egészségesen étkezni, kollagént fogyasztunk mindenféle-fajta formában, kozmetikumok tonnáit kenjük az arcunkra.

Sőt, (sajnos) sokan vannak, akik plasztikai sebészhez fordulnak, több-kevesebb sikerrel (és sok-sok fájdalommal). Tehát mi nők bőven áldozunk a szépség és fiatalság oltárán. De sokan elfelejtik (vagy nem is tudják) mivel kezdődik a valóban hatékony öregedésgátlás. Most elárulom neked: sok-sok mosolygással, magabiztossággal, kiegyensúlyozottsággal – és a cirkadián ritmus rendben tartásával. Ne feledd: minden mindennel összefüggésben van.
Az egész világot a mozgás, ritmus tartja lendületben. Az életünknek is van egy ritmusa. Ez a ritmus napokra, hetekre, évekre és egy életre is bontható.

2017-ben orvostudományi Nobel-díjat kapott három olyan kutató, akik rájöttek arra, hogyan működik molekuláris szinten a szervezet napi ritmusát irányító belső óra. Ezt a ritmust cirkadián ritmusnak nevezték el

Mi az a cirkadián ritmus?
A cirkadián ritmust biológiai óránként ismerik a legtöbben, ami kb. 24 órás (cirkadián latin jelentése: „körülbelül 1 napos”) ciklust jelent. A cirkadián ritmus az alvás és az ébrenlét fázisa. Több hormon kibocsátása vagy akár a  testhőmérsékletünk is eszerint változik.
A körfolyamat karmestere pedig a tobozmirigyben termelődő melatonin hormon.

IdealBody®

Ez a valódi oka az öregedésnek
Reggel amikor felkell a nap, amikor ébredezünk, csökken a melatonin szintünk. A melatonin hozza az álmot, altat bennünket, és reggel amikor felkelünk a melatonin eltűnőben van és már emelkedni kezd a kortizol szintünk. A kortizol teszi lehetővé, hogy újra erőnk legyen a nap folyamán: felemeli a vércukorszintet, vagyis az energiát előszedi a raktárakból. Így képesek vagyunk a napunkat elindítani.

Reggelente ugyanakkor alacsony a leptinünk is, ami a jóllakottság érzésért felelős hormon, az étvágyat szabályozza. A leptin az energia biztosításáért felelős vezérhormon, amit a fehér zsírsejtek gyártanak. A leptin biztosítja a kommunikációt a zsírsejtek és a hypothalamus (többek közt az étvágyért felelős agyközpont) között. Azaz a leptin hormon alacsony szintje az oka annak, ha éhesnek és energia-hiányosnak érzed magad.

Reggel ezért inkább zsírt és fehérjét kellene enni, pont úgy, mint ahogyan angolok reggeliznek, és nem szénhidrátot, ami gyorsan elég a testedben és több energiát emészt fel, mint amit ad. Olyan tápanyagokat reggelizz (zsírt és fehérjét) hanem ami sokáig kitart és energiát ad. Így tudsz majd napközben igazán aktív lenni és jól teljesíteni. Ha jól csinálod, délre megemelkedik a leptinszinted, és lehet, hogy már kevesebb ételtől is jól tudsz lakni.

A vitaminok fontossága az öregedésgátlásban
A szervezetünknek napfényre lenne szüksége, különösen reggel, amikor felkelünk. Ha lehetőséged van rá, rögtön ébredés után menj ki a napfényre!
A napfény a szemünkön keresztül, a látóideg pályánkon át jut a központi idegrendszerbe, és beállítja a biológiai órát – tehát energiát, erőt és lelkesedést fog létrehozni a szervezetünkben. Ennek a biológiai óránk mozgásba lendül, aktívan tudjuk eltölteni a napot, és így amikor majd eljön a pihenés ideje, könnyebben el tudunk majd aludni.

Magyarország lakosságának 20%-a nem alszik jól, de sajnos nem is megy ki a napra, a friss levegőre, így nem szívja magát teli D-vitaminnal.

A változókor környékén elég gyakori probléma, hogy nem termelődik elég melatonin a szervezetben, ezért természetes módon kell pótolni. Sokat kell sétálni a délelőtti napsütésben, viseljünk borostyán színű napszemüveget, ezzel is tudjuk emelni természetes melatonin szintünket. A melatonint gyakran nevezik az erős immunrendszer és hosszú élet elixírjének. Javítja hangulatunkat, az öregedési folyamatokat, javul az alvás minősége.
Az alacsony melatoninszint megborítja a REM ciklust és növeli a nappali kortizol szintet. Azt kevesen tudják, hogy nem csak az álmot segíti, hanem erős antioxidáns is a szervezetben, így az immunrendszerre is jótékonyan hat. Ha boldog öregkorra vagyunk és hosszú életre vágyunk, figyeljünk oda melatonin szintünkre! Menjünk szabadba és szívjunk napfényt a szervezetünkbe.

A megfelelő cirkadián ritmus elengedhetetlen feltétele a délutáni pihenés
A cirkadián ritmusunk szerint délután, ebéd után sziesztára lenne szükségünk. A mediterrán emberek ezt jól csinálják. Ebéd után gyakran fáradtak vagyunk, jól esne egy kis pihenés, igaz? Délután a fizikai terheltségünk tovább nő, nagyon aktívak vagyunk, majd a kortizol szintünk rohamosan kezd csökkenni.

Jó esetben estefelé már nem annyira pörgünk, tovább csökken a kortizol, főleg a férfiaknál (ők ebben szerencsésebbek). Nálunk nőknél sajnos ez nem minden esetben van így, mivel este kezdődik a második műszak. A munkában letesszük a lantot, majd jön a bevásárlás, vacsora, tanulás a gyerekkel. A vacsora után nem kezdjük el lassan lezárni a napunkat, nem csendesedünk el, hanem még „pörgünk” otthon és az egekben van a kortizol szintünk. Ilyenkor a nőknek nem nem termel a tobozmirigye melatonint azért, mert a melatonin termelődéséhez nyugalom és sötét kell.

Az egyik gát az, hogy este akarjuk megoldani gyakran 3 nap problémahalmazát, ráadásul ott van még az a fránya mesterséges fény is, ami áramlik a tévéből, laptopból és a telefonunkból, ahogyan a Facebookot és Instagramot pörgetjük.
Szépítő alvás: nem csak egy divatos kifejezés, hanem valóban az öregedésgátlás kulcsa
Azt az értékes pár órát, amit éjfél előtt alvással tölthetnénk, a mai nőként munkával töltjük: este pihenés helyett dolgozatot javítunk, nyelvet tanulunk vagy éppen a neten lógunk. Nem csoda, hogy ilyenkor az agyunk felpörög. A másik rossz ebben, hogy tulajdonképpen internet-függővé válunk.  

Viszont esti netezés és munka után a pihenés is nagyon nehezen fog menni egy felgyorsult, felpörgött elmével,  nehezen alszunk el és az alvás minősége is rosszabb lesz. Így a melatonin kiválasztása már nem lesz tökéletes.  A melatonin rendkívül fontos, hiszen hatására tudunk elaludni és igazából átaludni az éjszakát.
Napközben kihajtjuk magunkat, dolgozunk,  sokszor két ember munkáját végezzük el, és éjjel, az alvási periódusban,  amikor az új sejtek keletkezhetnének, gyógyulhatnánk, sajnos mi sokszor nem alszunk vagy nem jól alszunk.

Napközben nem épül izom, nem születnek immunsejtek, a szervezetből napközben csak kiveszünk. A visszaépítés éjszaka történik, amikor alszunk, az alvási periódusban.
Új sejtek éjszaka keletkeznek és ekkor történik a hibás sejtek szanálása is. Ha valaki túlpörgeti a szervezetét és felborul a cirkadián ritmus, a mozgásrendszer nem tud visszaépülni, jönnek kopások, fájdalmak, az agysejtek nem épülnek vissza, és nem fog visszaépülni a génjeinknek a fiatalító képessége sem.   

Alvás hiányában felgyorsulnak  az öregedési folyamatok.  A jó minőségű alvás az egyik legfontosabb az öregedésgátló vagyis  az anti-agign  program alapja. Tehát ahhoz, hogy szép bőröd legyen és sokáig egészséges legyél az első lépés a minőségi alvás, a második pedig a kollagén raktáraid pótlása. Kutatások igazolták, hogy napi 2.500-15.000 mg közötti mennyiség egészséges és hatásos lehet. Nem csak a bőröd lehet szép, hanem az alvásod is segítheti.

Ajánlatunk

IdealBody Collagen Cocktail Komplex folyékony kollagén L csomag

6 Collagen Cocktail folyékony kollagén komplex

Kezdj bele egy három hónapos kollagén kúrába a hialuronsav és elasztin raktárak feltöltéséért!
Az ideális kollagén kúra időtartama 3 hónap – ennyi idő alatt már látványos eredményeket tapasztalhatsz bőrödön, körmeiden, hajadon, sőt, ízületeiden is. A kollagén, elasztin és hialuronsav együttesen támogathatja belülről szépségedet, vitamintartalma (A-, C-vitamin, biotin és cink) pedig segítheti a kollagén szintézisét testedben, segítségükkel gyorsulhat a sejtek megújulása, táplálják a bőrfelszínt alkotó hámsejteket, és egészséget biztosíthatnak bőrödnek, hajadnak és körmeidnek egyaránt.

50 940 Ft helyett43 940 Ft 15 Ft/ml

Törlés

BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség