A cikk szerzõje:
IdealBody®
A cikk szerzõje:
IdealBody®
Rengetegen kíváncsiak arra, hogy miben van kollagén, mik a természetes kollagén források és melyek azok a fogások, amik fokozzák tested kollagén termelését. De miért is olyan fontos ez? Mert a bőr rugalmasságát adó fehérje a kollagén, amihez szükséged van az alapanyagra, azaz magára a kollagénre, és a kollagént felépítő aminosavak, azonban van még ezen felül néhány olyan anyag, amik szükségesek ahhoz, hogy a tested elő tudja állítani a kollagént.
25 éves kor után a kollagént szint természetes módon is csökken, de számos tényező gyorsítja a folyamatot. Nem csoda hát, hogy olyan sokan szeretnék tudni, hogy miben van kollagén.
A kollagén szint csökkenését gyorsító hatások:
Tápanyagokban szegény étrend
Kollagént károsító ételek:
cukor
glutén
tej
alkohol
A nap UV-sugárzása
Dohányzás
Állandó stressz (és a stressz feldolgozásának hiánya)
Kialvatlanság, kimerültség
Testmozgás hiánya
Vegyszerek
A helytelen étkezés alatt a fehérjében, ásványi anyagokban, vitaminokban szegény és cukorban, zsírban gazdag, feldolgozott ételekben gazdag étrendet értjük.
A feldolgozott cukor és a különböző adalékanyagok, illetve az alkohol is roncsolja a bőrben megtalálható kollagént, ezáltal öregíti a bőrt. Ezért a sütemények, fehér liszt alapú tészták és pékáruk fogyasztásával sajnos gyorsítjuk az öregedési folyamatokat.
A kollagént csak akkor tudja a szervezetünk előállítani, ha megvan hozzá az alapanyag. A fehérjék esetében ezek az építőkövek az aminosavak. A különböző fehérjékben pedig más-más aminosavakat találunk meg, ezért nem mindegy, hogy melyiket fogyasztod.
A kollagént 19-féle aminosav építi fel, melyek közül a hydroxyproline az, amelyik más fehérjében nem található meg. A 2. és 3. legfontosabb aminosav a prolin és glicin, melyek tipikusan a kollagén típusú fehérjékban fordulnak elő.
4+1 természetes kollagénforrás
Már égsz a vágytól, hogy végre megtudd, miben van kollagén. Lássunk a legjobb természetes kollagén forrásokat.
1. Húsleves, csontleves
A húsból, csontból, inakból, porcokból kifő a kollagén, amihez azonban 24-48 órára van szükség. Ezt terápiás csontlének is nevezzük. Minél több porcos, rágós részt tartalmaz a hús, annál több kollagént tartalmaz majd a levesünk. 1-2 hetente főzz egy jó nagy adaggal, egy részét fagyaszd le és naponta iszogasd.
Ha ezt nem találod annyira komfortosnak, a kollagén itallal igazán kényelmesen és élvezetesen is feltöltheted kollagén raktáraidat! Ráadásul nem csak kollagént tartalmaz, hanem elasztint, hialuronsavat és a kollagén termelést fokozó C- és A-vitamint, cinket és a hajat, körmöt erősítő biotint is. Választhatsz fincsi barackos, gyümölcsös és lime ízek közül!