BLOG

Egészséges fogyás könnyedén és kiegyensúlyozottan

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

Mi az egészséges fogyás titka? A megfelelő módszer megtalálásán túl a belső motiváció, a támogató csoport és a kitartás. Hogyan segíthet az IdealBody®? Mutatjuk!

Egészséges fogyás könnyedén és kiegyensúlyozottan

Ki ne akarna minél gyorsabban megszabadulni a súlyfeleslegétől? A legtöbb kutatás viszont azt mutatja, hogy a lassú súlyvesztés az egészséges fogyás alapja, ráadásul így nagyobb valószínűséggel tarthatod meg a súlyodat is hosszú távon. Milyen veszélyekkel jár a túl gyors fogyás?

Az egészséges fogyás mértéke: a gyors súlyvesztés veszélyei

Számos szakértő szerint az egészséges és biztonságos súlyvesztést a heti 0.5-1 kg fogyás jelenti a legtöbb ember számára. Bár csábító a heti 2 kg fogyás ígérete, ez a tempó többnyire mégsem ajánlott. A gyors fogyást elősegítő diéták gyakran nagyon alacsony kalória- és tápanyagtartalmúak, ami hosszú távon számos egészségügyi probléma kockázatának teheti ki a szervezetet. Milyen veszélyekkel járhat a kiegyensúlyozatlan diéta?

Izomvesztés

A fogyás nem mindig azonos a zsírvesztéssel. Bár a nagyon alacsony kalóriatartalmú étrend segíthet a gyors fogyásban, a napi 1 kg fogyást ígérő kúráknál a fogyás nagy része izomból és vízből történik.

Lelassuló anyagcsere

Anyagcseréd sebessége nagyban meghatározza, hogy naponta hány kalóriát égetsz el. A lassabb anyagcsere azt jelenti, hogy kevesebb kalóriát veszítesz. Túl alacsony kalóriatartalmú diéta esetén az anyagcsere lassulásának oka az izomvesztés és az anyagcserét szabályozó hormonok, például a pajzsmirigyhormon csökkenése. Ez azt jelenti, hogy minél jobban koplalsz, annál lassabb lesz az anyagcseréd is.

Tápanyaghiány kialakulása

Az alacsony kalóriatartalmú étrenddel nehéz bevinni a megfelelő mennyiséget a fontos tápanyagokból, mint amilyen például a vas, a folsav és a B12-vitamin, ami hajhullást, szélsőséges fáradtságérzetet, elégtelenül működő immunrendszert, illetve a csontozat gyengülését okozhatja.

Mivel járhat a több mint heti 1 kg fogyás?

A nagyon alacsony kalóriatartalmú diéták még számos egyéb mellékhatással járhatnak, többek között:

  • éhséggel,
  • ingerlékenységgel,
  • hidegérzettel,
  • izomgörcsökkel,
  • szédüléssel,
  • székrekedéssel vagy hasmenéssel, illetve
  • kiszáradással.

Fogyókúrás tippek: reális célok kitűzése

Hosszú távon okos dolog, ha heti 0,5-1 kilogramm fogyást tűzöl ki célul, amihez 500-1000 kalóriával többet kell elégetned, mint amennyit naponta elfogyasztasz. Pár hét alatt ne várd, hogy megszabadulsz 10-20 kilónyi súlyfeleslegtől, de már egy hónap alatt is látványos eredményt érhetsz el kitartó munkával. Már egy kisebb mértékű fogyás is segíthet csökkenteni a krónikus egészségügyi problémák, például a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

A megfelelő diétás módszer kiválasztása az egészséges fogyás egyik kulcsa. Van, hogy egy esemény előtt kell magad formába hozni, így egy 5 napos villámdiéta segíthet rajtad, de egy 90 napos életmódváltó diéta például már igen látványos eredményekkel szolgálhat, hisszen a hosszú távú elköteleződés mindig meghozza a gyümölcsét.

Az egészséges fogyókúra: fogyás tippek

Bár a lassú fogyás nem hangzik túl vonzónak, sok mindent megtehetsz, hogy biztonságos módon felgyorsítsd a folyamatot.

Tippek fogyáshoz:

  • Egyél több fehérjét: A magas fehérjetartalmú étrend segíthet felturbózni az anyagcserét, hosszabb ideig jóllakottan tart, és megőrzi az izomtömeget.
  • Egyél lassabban: Ha alaposan megrágod az ételt, hosszabb ideig érezheted magad jóllakottnak, így kevesebbet fogsz enni.
  • Fogyassz rostokat: Az oldható rostok segíthetnek a zsírégetésben, különösen hasi zsír esetén hatékonyak.
  • Minőségi alvás: Az alváshiány növelheti a ghrelin, az éhséghormon szintjét, és ezáltal növelheti az étvágyat.

Fogyókúra tippek házilag

Egészséges fogyás belső motivációval és támogatással

Mindenki képes diétatippeket adni, de a motivációt magadból kell merítened. Készíts egy listát arról, hogy mi az, ami fontos, hogy elkötelezett és koncentrált maradj, legyen az egy közelgő nyaralás vagy a jobb általános egészségi állapot. Bár a sikeres fogyás érdekében felelősséget kell vállalnod saját magadért, segít, ha van mögötted egy támogató közösség, mint amilyen az Idealbody zárt Facebook csoportja, ahol a többi lelkes tagtól hasznos fogyási tippeket és motivációt kaphatsz.

Tartós fogyás éhezés nélkül

Olyan diétát keresel, amelytől látványosan lefogyhatsz, az eredmény hosszú távon is megmarad, és ehhez még éhezned sem kell? Az IdealBody® csomagjai között mindent megtalálsz, amire a könnyen betartható és egyszerű diétádhoz szükséged lesz! Az IdealBody® módszerének lényege a jó minőségű fehérjék fogyasztása, ami segít az izomzat megtartásában, a zsírégetésben, és az anyagcsere-folyamatok problémamentes működéséhez is elengedhetetlen.

Az  IdealBody® fehérjeturmixai ideális mennyiségben tartalmaznak fehérjéket, szénhidrátokat, zsírsavakat, emellett rostokat, 22-féle vitamint és ásványi anyagokat is, így a szervezet minden fontos tápanyagot megkap a diéta során, hogy ne törjön Rád a farkaséhség. Maradt még kérdésed? Fordulj díjmentes tanácsadásért szakértőinkhez, akik minden segítséget megadnak a sikeres fogyókúrádhoz.

BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség