BLOG

Otthoni edzés és edzésterv kezdőknek

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

Az otthoni edzésnek rengeteg előnye van, amelyek közül az egyik legfontosabb, hogy saját testsúlyos edzést is végezhetünk - mindenünk meglesz hozzá!

Az otthoni edzés a mai napig nagy vitákat kavar. Sokan csak egyfajta pótléknak tekintik az otthon, saját testsúllyal történő edzést, amivel nem lehet igazi eredményt elérni, mások szerint viszont nem az edzés helye számít. Az elmúlt időszak ugyanakkor mindenkit rákényszerített az otthoni edzésekre, így egyre többen látták be: az izom nem csak az edzőteremben épülhet.

Az otthoni edzésnek ráadásul számtalan előnye van. Legtöbben azért szeretnek otthon edzeni, mert így kezdőként sem frusztrál mások jelenléte. Ha otthon edzel, az edzés csak annyi időt vesz el, amíg magát a gyakorlatot megcsinálod, mindezt ráadásul teheted a kinyúlt mackódban is. Nem kell kondibérletet fizetni, nem kell öltözőben tülekedni, nem kell a gépekre várni, és a közös zuhanyzó helyett használhatod a sajátod.

Ami viszont egyértelműen hátrány, hogy otthon általában nem áll rendelkezésre egy szakember, személyi edző, aki az első pár alkalommal segíti a gyakorlatok helyes kivitelezését. Otthon önállóan edzeni igényel némi felkészülést, ezért fontos, hogy te magad járj utána az alapvető információknak. Kezdőként fel kell készülni a terhelésre, nem szabad belevágni egyből a nagy súlyok emelgetésébe, és az ismétlésszámokat is a saját edzettségi szintednek megfelelően állítsd be. Szintén elengedhetetlen, hogy motiváld magad, de haladjunk szépen sorban.

Otthoni edzésterv kezdőknek - mire lesz szükséged?

otthoni edzés kezdőknek

Az otthoni edzésben az a legjobb, hogy semmi nem kell hozzá, eszköz nélkül is működik. A felüléshez, fekvőtámaszhoz, guggoláshoz, lépcsőzéshez csak te kellesz és az elszántságod. Nőként jól jön egy otthoni edzésterv nőknek, de az alap gyakorlatok mindenképp ugyanazok. 

Ha pedig később szintet szeretnél lépni, akkor az alábbi eszközök fognak jól jönni:

Kettlebell: a fogantyús súlygolyókra egy egész edzéstípus épül, így ennek akkor van értelem, ha kettlebell edzéseket néztél ki magadnak.
Fittball: bár a fittballt eredetileg rehabilitációs célokra használták, ám hamar kiderült, hogy a test legtöbb izmát szuperül meg lehet vele dolgoztatni. És egyébként szék helyett is használhatod.

Gumiszalag: a gumiszalagok a legkülönbözőbb izomcsoportok edzésére alkalmasak, kaphatók a gyengébbtől az ultraerős változatig, olcsók, és semmi helyet nem foglalnak, úgyhogy minden kezdő és profi háztartásában elengedhetetlenek.

TRX: a misztikus nevű TRX gyakorlatilag két gumikötél, aminek a végére kapaszkodókat erősítettek, és ami a funkcionális edzés egyik igen hasznos eleme. Rögzíteni kell egy falra szerelt kampóra, a plafonra, vagy bármi eldönthetetlenül szilárd dologhoz. 

Saját testsúlyos edzéshez stabil bútorok, pad: ez nyilván nem olyasmi, amit az edzés kedvéért fogsz beszerezni, de amikor az otthoni edzőterem kialakításába fogsz, nézd végig a bútoraidat, mit tudsz majd használni.

Súlyzós edzéshez súlyzók, rúd, dönthető fekpad: keresd meg a számodra legjobb megoldást, és ne félj segítséget kérni a sportbolt eladóitól. Kezdőként tökéletes választás lehet az egykezes 1-2 kilós kézisúlyzó, majd ahogy egyre jobban fejlődsz, úgy fejlesztheted fel a gépparkot is. 

Kardio edzéshez ugrókötél, futópad, elliptikus tréner stb. Karantén idején sem kell lemondani a kardióról: az egyik leghasznosabb és legjobb zsírégető ugrálókötél igazán olcsó és helytakarékos megoldás. Szabadban futni bizonyos megkötésekkel mindig lehet, de ha ebben a hidegben nem szeretsz kint edzeni, akkor fontolj meg egy futópad vásárlást is. 

Ezek közül a tárgyak közül természetesen nem kell mindent megvenned, kezdésnek már egy pár súlyzó is megteszi.

Saját testsúlyos edzésterv

otthoni edzésterv

Bár az előző pontban jó sok eszközt felsoroltunk, az otthoni edzések legtöbbször a saját testsúlyos edzés kategóriába tartoznak, hiszen senki nem veszi meg az összes felsorolt kiegészítőt. Az edzéstervek otthonra általában a háztartásban is megtalálható eszközökkel dolgoznak, hiszen az edzés otthon eszközök nélkül is lehet hatásos.

Ehhez most megmutatjuk a tökéletes edzéstervet: 20-25 perc alatt megcsinálható, és a hét akármennyi napján ismételhető, és a teljes testet átmozgatja. Ha egy idő után könnyűnek érzed, az ismétlésszámok növelésével orvosolhatod ezt a problémát. Ahogy egyre edzettebb leszel, nyugodtan emeld fel 3x40-3x50-re az egyes gyakorlatok számát. 

Lássuk tehát a tökéletes napi edzés elemeit, amikkel a saját testsúlyos edzés otthon is igazán hatásos:

  • Négyütemű fekvőtámasz 2x8
  • Fekvőtámasz 2x8
  • Plank 2x 1 perc
  • Kitörés 2x8
  • Lebegő ülés 2x 1 perc
  • Híd tartás 2x 30 mp
  • Invertált evezés (felszerelés szükséges hozzá) 2x8
  • Tolódzkodás (pl egy stabil asztal, szék, pad tökéletes erre a célra) 2x8
  • Hasprés 2x20
  • Bolgár guggolás 2x8
  • Guggolásból felugrás 2x8

Fontos, hogy az egyes saját testsúlyos gyakorlatok között ne tarts hosszabb pihenőt. Fél perc még belefér, sőt kell is, de ha két guggolás között megnézel egy meccset az úgy természetesen semmit nem ér.

Most, hogy megismertük az alapvető otthoni, saját testsúlyos edzés gyakorlatokat, nézzük meg, hogy tudsz felépíteni  egy egy hetes edzéstervet picit bonyolultabb, eszközigényesebb edzésformákkal.

Edzésterv kezdőknek otthon

edzésterv otthon

Ha komolyan elszántad magad az edzés mellett, akkor a saját testsúlyos edzés mellett kelleni fog egy súlyzós edzésterv otthonra. Éppen ezért most mutatunk egy 4 hetes otthoni edzéstervet, ami minden izomcsoportodat megmozgatja. Súlyzónak tökéletesen megteszi egy másfél literes ásványvíz is, a rendes súlyzó hiánya ne tartson vissza az edzéstől!

Kezdőknek heti három edzést ajánlunk, közben legalább egy pihenőnapot tartva. Ez lehet hétfő-szerda-péntek, vagy bármilyen más felosztás, a lényeg, hogy adj időt az izmaidnak regenerálódni. Az első héten minden gyakorlatból 3x8, a második héten 3x10, a harmadikon 3x12, a negyediken pedig 3x14 ismétlést csinálj. Íme egy példa  otthoni edzés kezdőknek:

Hétfő 

1.    Egykezes evezés: az egykezes evezés során picit hajlított térdekkel és a felsőtesttel egyenes háttal előre dőlve emeljük a súlyt. A kar legyen végig szorosan a test mellett, a súlyt olyan formán emeljük, mintha zsebre akarnánk tenni, majd engedjük vissza. 

2.    Oldalemelés: az oldalemelést szintén kézi súlyokkal végezzük. Egyenes háttal állva, enyhén hajlított könyökkel tartsd a súlyokat, és egyszerre emeld fel mint a két karod vállmagasságig, oldal irányba. 

3.    Guggolás. A guggolás amilyen egyszerűnek hangzik, olyan sokan csinálják rosszul, így az otthon edzés során különösen figyelni kell rá. A térd nem mehet a lábfej elé, a hát nem mozog, csak csípőízületből mozgunk.

4.    Előre emelés: Egyenes háttal, nyújtott karral tartsd a súlyzókat magad mellett, majd előre felé emeld fel a karodat a válladig. Végezheted az előre emelést felváltva a két karral, vagy egyszerre mindkettővel is.

otthoni edzés

Szerda:

1.    Vállvonogatás: vállvonogatás alatt természetesen nem azt értjük, amit a gyerekek szoktak művelni. Állj egyenesen, leeresztett karokkal és fogj egy-egy súlyzót a két kezedbe. Így a súlyokkal együtt jöhet a vállvonogatás.

2.    Merevlábas felhúzáshoz a legjobb, ha van otthon egy rúd, ennek hiányában súlyokat is foghatsz. Állj egyenesen, egyenes háttal dőlj előre a rudat a kezedben tartva, és amikor már nem tudod egyenesen tartani a hátad, gyere vissza.

3.    Döntött törzsű oldalemelés: A sima oldalemelés egy variációjaként végezd úgy a gyakorlatot, hogy a térdedet behajlítod, a felső tested pedig egyenes háttal kb. 45 fokos szögben előre döntöd. 

4.    Vádlizás. A vádlizás praktikusan azt jeleni, hogy lábujjhegyre állsz és vissza. Ezt csinálhatod két lábon, vagy egy lábon is, sőt, ha nem kapaszkodsz, akkor még az egyensúlyodat is fejleszti.

Péntek:

1.    Bicepszezés. A bicepszezés is valószínűleg mindenkinek ismerős lesz, hiszen ez a legklasszikusabb „gyúrós” edzéstípus. Csinálhatod ezt is két kézzel egyszerre, vagy külön a két kezet. A könyök legyen végig leszorítva, és fontos, hogy ne lendületből dolgozz!

2.    Lórúgás: a lórúgás, azaz a tricepsznyújtás döntött törzzsel hasonlít az egy kezes evezésre, azzal a különbséggel, hogy itt a könyökünket stabilan tartjuk a felső testünk mellett, csak az alkarunkat nyújtjuk.

3.    Tárogatás. A tárogatás az egyik legjobb mellizom erősítő gyakorlat. Hanyatt fekve, széttárt karokkal tarts a két kezedben egy-egy súlyt, és ezeket enyhén hajlított karral érintsd össze a mellkasod fölött

4.    Fekvenyomás: a fekvenyomást sem kell senkinek bemutatni. Hanyatt fekve emelj ki magad fölött az edzettségednek megfelelő súlyokat. Ennél a gyakorlatnál jó, ha van segítséged, hiszen mint az edzőteremben, itt is fontos, hogy ne ejtsd magadra a súlyt, a mivel edzel. 

A fejlődéshez szükséges titkos összetevő

otthoni edzés fehérjeturmixszal

De hogy lesz ebből a megerőltetésből izom? Kevesen tudják, de az izomépítés valójában nem a teremben, nem edzés közben történik. Ilyenkor igénybevesszük, „megkínozzuk” az izmainkat, ami során mikrosérülések keletkeznek. A regeneráció, maga az izomépítés később, pihenés, alvás közben történik. 

Ezért olyan fontos, hogy edzés mellett a megfelelő pihenésre, és a megfelelő táplálkozásra is figyelj. Add meg a testednek azokat a tápanyagokat, fehérjéket, amiből építkezni tud. A testnek megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyagot kell kapnia a nap során és edzés után is, ami első sorban megemelt fehérjebevitelt jelent.

Azonban mielőtt azt hinnéd, hogy tényleg nincs más út az izomépítéshez, mint a csirkesaláta látástól vakulásig, megnyugtatnánk. A rengeteg hús mellett tojással, túróval, joghurttal vagy fehérje turmixszal is be tudod vinni a szervezetedbe. 

A fehérje turmix több szempontból is jó választás. Egyrészt nem kell főznöd hozzá, de ami még fontosabb, hogy bárhová magaddal viheted, és rögtön edzés után el is fogyaszthatod. Az IdealBody® fehérjeturmixok például a fogyókúra mellett, edzés előtt és után is használhatók, hiszen 40% fehérjetartalmuk mellett vitaminokat és ásványi anyagokat, rostokat, és a szükséges mennyiségű szénhidrátot is tartalmazzák, amik feltuningolják a tested edzés után. 

A táplálkozás azonban nem csak edzés előtt és után fontos. Ha kezdőként most kezdtél neki edzeni, akkor az egész napos étkezésedet alakítsd át szénhidrátszegény, fehérjében dús étkezésre, így nem csak az izomépítést, de a fogyást is beindíthatod. Ne aggód, a megfelelő 600 kalóriás ebéd elkészítése egyáltalán nem bonyolult, számtalan ötletet találhatsz a recepttárunkban vagy a Diétás receptek, izgalmas ízek című receptkönyvben.

Ajánlatunk

Szakácskönyv: Diétás receptek, izgalmas ízek

60 reggeli és ebéd recepttel

Ízletest és diétásat enni minden fogyókúrázó álma – és szerencsére a megfelelő receptekkel nagyon is lehetséges. Első saját szakácskönyvünkben 60 recepten keresztül mutatjuk meg, hogy a jó diéta nem jár koplalással, hanem úgy járul hozzá az egészségesebb életmód kialakításához, hogy közben még finomabbakat eszünk, mint előtte.

4 500 Ft

Törlés

Mivel a sportos életmód nagyban befolyásolja a szükségleteinket és a táplálkozásunkat, ezért az edzés melletti diétához külön diétaprogramot is kidolgoztunk. Ismerd meg a Sportos programot, és tudd meg, hogy fogyhatsz izomveszteség nélkül!

Ha pedig nem vagy biztos benne, hogy melyik a számodra legmegfelelőbb program, akkor próbáld ki a Diéta kalkulátort – segítünk!  

Mit tanultunk ebből?

Bátran eddz otthon, akkor is, ha kezdő vagy!

Az otthoni edzésterveknek számos előnye van: időt és pénzt spórolhatsz így meg, és a többiek fürkésző tekintete sem feszélyez.

Az otthoni edzést először akár eszközök nélkül is elkezdheted, de ha van pár alapvető felszerelésed, akkor gyakorlatok egész széles skáláján mozoghatsz.

Az edzésterv otthon többféle is lehet: súlyzós edzéssel és saját testsúlyos edzéssel is elérheted a célod.

Kezdőként különösen fontos felkészíteni a tested az edzésre. Az első pár alkalommal próbáld kitapasztalni a jelenlegi állapotod határait, ne erőltess semmit!

A fejlődéshez elengedhetetlen a pihenés és a helyes táplálkozás is, hiszen az izmok valójában ilyenkor épülnek.

A helyes, fehérjedús táplálkozásra nagyon jó megoldás az IdealBody® turmix, ami a 40 % fehérje mellett vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz.

BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség