BLOG

Ételintolerancia: tünetei, kiváltó okok, fajtái, kezelése

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

Mi a különbség az ételallergia és az ételintolerancia között, melyek az ételintolerancia tünetei, és miként végezhető el az ételintolerancia teszt otthon?

Emésztési gondokkal, különböző intoleranciával, allergiás tünetekkel szinte mindenki találkozott már élete során. Ételérzékenység esetén az egyszerű hasmenéstől kezdve az egészen súlyos állapotokig terjedhet a skála, és a legtöbben szinte magunktól kitapasztaljuk, hogy melyik ételeket nem szereti a gyomrunk. 

Az ételintoleranciának számos formája van, éppen ezért nehéz arra vonatkozó statisztikát találni, hogy a népesség mekkora aránya lehet érintett a különböző fajtáiban. Becslések szerint a magyar lakosság harmada szenved valamilyen ételintoleranciától, ám olyan szakértők is vannak, akik szerint a laktózérzékenység az emberiség akár 75%-át is érintheti, míg gluténérzékenységgel csak a népesség pár százaléka küzd. Természetesen vannak egyéb, ritkább emésztőrendszeri problémák is, például az élesztő allergia vagy az irritábilis bél szindróma, amik szintén rontják a statisztikát.

Ebben a cikkben most végigvesszük az ételintolerancia leggyakoribb fajtáit, a legjellemzőbb tüneteket, és arra is választ adunk, hogy gyanú estén hogy bizonyosodhatsz meg róla, hogy ételintolerancia problémád van.

Mi az ételintolerancia?

A hivatalos definíció szerint az ételintolerancia azt jelenti, hogy az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni, és ezek az emésztetlen összetevők kóros reakciót váltanak ki a szervezetben. 

De mitől alakul ki az ételintolerancia? Az ételintoleranciának számos okozója van, ilyen többek között a laktóz intolerancia, a hisztamin intolerancia, a fruktóz érzékenység és a glutén intolerancia is. Az étel intolerancia megállapítását nehezíti, hogy ez a sokféle betegség mind számtalan tünet okozója lehet. Leggyakrabban emésztési zavarok, bőrbetegségek, ekcéma, krónikus fejfájás, alvászavar, fáradékonyság, ízületi gyulladás, neurológiai tünetek jelzik, hogy nincs minden rendben odabent. 

ételintolerancia

Fontos ugyanakkor megkülönböztetni az ételintoleranciát az ételallergiától. Az intoleranciát bizonyos enzimek hiánya okozza, és bár kellemetlen tüneteket okoz, egy kis mennyiséget még elvisel a szervezet az adott élelmiszerből is.

Ezzel szemben az ételallergia szervezetünk téves reakciója egy anyagra, ami akár életveszélyes állapotot is előidézhet. Ételallergiásoknál allergiás reakciót már egyetlen falat is kiválthat, így ebben az esetben nem érdemes kísérletezni.

Ételintolerancia fajtái

Amint azt az előző pontban láttuk, az ételintoleranciának több fajtája is létezik. Ami közös bennük, hogy egy adott étel elfogyasztása után kellemetlen tüneteket tapasztalunk magunkon. És hogy mik okozhatják ezeket a tüneteket? Ismerjük meg ezeket kicsit alaposabban!

Laktóz intolerancia

A laktóz intolerancia a világon a legelterjedtebb ételintolerancia, a világ népességének mintegy 75%-a szenved tőle. Érdekesség, hogy valójában az intolerancia a normális állapotunk, azok az emberek számítanak genetikai értelemben mutánsnak, akiknek a szervezete megtanulta felnőttként is termelni a laktáz enzimet.

A laktóz intolerancia ugyanis nem más, mint a laktáz enzim hiánya. Ez az enzim segít lebontani a tejcukrot, ami ha a vékonybélben nem bomlik le, erjedésnek indul, és gázképződést, hasmenést eredményez. Laktáz enzimet ma már tabletta formájában is lehet kapni, így szerencsére annak sem kell lemondani az alkalmanként elfogyasztott tejes ételekről, aki ebben az intoleranciában szenved.

Mivel azonban tudjuk, milyen kellemetlen is lehet a tejcukor érzékenység, a laktóz intoleranciával élőkre mi is gondoltunk. Nekik készült a laktóz- és gluténmentes natúr turmixunk, illetve az idei limitált ízt, a kókuszt is úgy terveztük, hogy külön enzim bevétele nélkül is bátran fogyaszthassák.

Laktóz- és gluténmentes termékeink:

NATÚR ízű IdealBody® diétás fehérje turmixpor

GLUTÉN- és LAKTÓZMENTES, 15 adag

Fogyj eredményesen, akár sport és életmódváltás nélkül is a NATÚR ízű IdealBody® turmixszal, amit ihatsz magában, de akár ízesítheted is energiamentes aromákkal, valóban egyedi ízvilágot hozva létre. Az étkezéshelyettesítő turmix fogyókúránkkal éhezés nélkül is leadhatod a plusz kilókat. Ez a több mint 19 éve működő diétás módszer több százezer embernek segített már lefogyni, és egyedi összetételének hála, a jojó effektustól sem kell tartanod. Már laktóz- és gluténmentes változatban is elérhető!

9 190 Ft

Törlés

MANGÓ ízű IdealBody® diétás fehérje turmixpor

GLUTÉN- és LAKTÓZMENTES, 15 adag

Fogyj eredményesen, akár sport és életmódváltás nélkül is, az új, trópusian zamatos MANGÓS IdealBody® diétás fehérje turmixporral. Az étkezéshelyettesítő turmix fogyókúránkkal éhezés nélkül is leadhatod a plusz kilókat. Ez a több mint 19 éve működő diétás módszer többszázezer embernek segített már lefogyni, és egyedi összetételének hála a jojó effektustól sem kell tartanod. Glutén- és laktózmentes, így az erre érzékenyek is bátran fogyaszthatják.

9 190 Ft 18 Ft/g

Törlés

Glutén intolerancia

A gluténérzékenység annyiban hasonló a laktózérzékenységhez, hogy ez is egy viszonylag gyakori probléma. Részletes ismertetésének egy egész cikket szenteltünk, így most csak a legfontosabbakat foglalnánk össze.

A glutén bizonyos gabonafélékben található fehérje, ami intolerancia esetén a vékonybél nyálkahártyáját izgatja, tartja gyulladásban. Kezeletlen gluténintolerancia esetén a gyulladás krónikussá válhat, a bélbolyhok visszafejlődhetnek, ezáltal kevesebb lesz az emésztőenzim, aminek következtében más intoleranciák is kialakulhatnak. Megfelelő diéta betartásával viszont szerencsére tünetmentes életet élhetnek a gluténérzékeny emberek is.

Az IdealBody® kínálatából gluténérzékenyek számára a már említett kókuszos és natúr turmix mellett  a banános és a csokis turmixunkat is ajánljuk, hiszen ezek garantáltan gluténmentesek, így nem okoz panaszokat az ezekkel való diétázás. 

Csak gluténmentes termékeink:

BANÁN ízű IdealBody® diétás fehérje turmixpor

GLUTÉNMENTES, 15 adag

Fogyj eredményesen, akár sport és életmódváltás nélkül is az egzotikusan lágy BANÁN ízű IdealBody® turmixszal, ami valódi különlegesség, egyedi ízvilágot képvisel. Az étkezéshelyettesítő turmix fogyókúránkkal éhezés nélkül is leadhatod a plusz kilókat. Ez a több mint 19 éve működő diétás módszer több százezer embernek segített már lefogyni, és egyedi összetételének hála, a jojó effektustól sem kell tartanod. Gluténmentes, így az erre érzékenyek is bátran fogyaszthatják.

9 190 Ft 18 Ft/g