BLOG

Fogyás beindítása: Mikor indul be a fogyás a diéta során?

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

A fogyás a megfelelő táplálkozás mellett már az első néhány napban beindul, és az első hét végére már az eredménynek is látszania kell a tükörben vagy a mérlegen.

Bevezetés

A fogyás napjaink egyik legfelkapottabbtémája, főleg rohanó világunkban, ahol mindenki azonnal akarja látni az eredményeket. Bár a gyors fogyás elérésére is vannak módszerek és praktikák, a hatékony fogyás nem pár eredménye.. 

Cikkünkből mindent megtudhatsz, ami az egészséges, és hosszú távon is sikeres fogyáshoz kell:  mikor indul be a fogyás, hogyan lehet beindítani a fogyást és, hogy mi számít egészséges fogyásnak.

Mikor indul be a fogyás?

Fogyásnál az egyik legfontosabb kérdés, ami felmerül mindenkiben, hogy mégis mikor indul be a fogyás, mikor lehet látni az eredményeket? Természetesen mindenki azonnali, látványos átalakulásra vágyik, ám az első eredmények aprók, ám mutatják, hogy jó úton indultál el.

Hetente érdemes mérlegelni

A mérleg rendkívül fontos szerepet játszik abban, hogy nyomon tudjuk követni a fogyás folyamatát és lássuk mennyi kell még a célunk eléréséhez. Ugyanakkor a túl sok mérlegelés nem ajánlott, hiszen frusztráló lehet ha éppen nem látunk akkora haladást, mint amennyit vártunk. Fontos, hogy minden nap ugyanakkor (például ébredés után) állj a mérlegre, és tartsd szem előtt, hogy az előző napi étrend, vagy nőknél például a hormonális változások okozhatnak kilengéseket. Ha szeretnéd, minden nap mérheted magad, ám inkább javasolt  heti egyszer a mérlegre állni.

IdealBody®

Egészséges fogyás mértéke

A fogyókúra megkezdése utáni első héten az eredmény sok esetben csábító, hiszen a gyomrod kiürült, és  akár 3-4 kg víz is lemehetett ebben az időszakban. Azonban ne bízd el magad, ez még nem valódi, zsírból történő fogyás!

Az egészséges fogyás, tehát a zsírraktárak csökkenése csak hetek múlva fog meglátszani a testen. 

Heti 1 kg fogyás javasolt

Az egészséges fogyás mértéke maximum heti 0,5-1 kg. Habár ez egy kicsit lassabb folyamatnak tűnhet, mint amiben reménykedsz, viszont így az életmódváltás és az eredmények hosszú távon is tartósak lesznek. A túl gyors  súlyvesztés gyakran összefügg valamilyenextrém diéta,  túlságosan nagy kalóriadeficit alkalmazásával, ami hosszú távon károsan hathat testünk egészségére. Ezzel szemben heti 1 kg-os fogyással a testünk megfelelő ütemben alkalmazkodhat az új életmódhoz.

Mi számít hirtelen fogyásnak?

Általában akkor beszélünk hirtelen fogyásról, amikor valaki viszonylag rövid idő alatt, például néhány hét vagy hónap alatt jelentős mennyiségű súlyt veszít, heti 2-3, extrém esetben akár 4 kilót. Fontos megérteni, hogy mindenki testének reakciója eltérő lehet, és a hirtelen fogyás lehet pozitív eredménye az egészséges életmód váltásnak, főként nagy induló súly esetén. Ugyanakkor fontos, hogy a fogyás sebessége és a testsúlyvesztés módja ne veszélyeztesse az egészséget és ne vezessen szükségtelen stresszhez vagy tápanyaghiányhoza szervezetben. Mindig érdemes szakemberrel konzultálni, ha úgy érzed, hogy a fogyás üteme túlzottan gyors vagy drasztikus, vagy ha épp ellnekezőleg: nem akar beindulni a súlyvesztés

A fogyás beindítása

Ahhoz, hogy beinduljon a fogyás, több területen is van feladatunk. Az első és legfontosabb a megfelelő, egészséges és diétás táplálkozási szokások kialakítása, majd a  a rendszeres mozgás beiktatása, illetve az elegendő alvás, és a stressz csökkentése..

Túl kevés mozgás

A mozgás kulcsfontosságú a fogyásban és az egészséges testsúly fenntartásában. Az ülő életmód és a kevés mozgás hízáshoz vezethet, mivel lassítja az anyagcserét, ráadásul egy kiadós edzés a kalóriadeficit elérésében is segít.. A rendszeres mozgás támogatjaaz anyagcsere egyensúlyát, növeli az energiafelhasználást és támogatja a zsírégetést. Az izomtömeg növekedése pedig további kalóriákat éget, még pihenés közben is. 

Stressz, kevés regenerálódás

Stressz és kevés alvás hatására testsúlyunk könnyen növekedhet, hiszen akrónikus stressz olyan hormonális változásokat okozhat, amelyek hízáshoz vezethetnek. A stresszevés szintén olyasmi, amit legtöbben megtapasztaltunk már, így diéta alatt érdemes lassítani a mindennapi életritmusunkon. Az alváshiány szintén növelhetiaz étvágyat, hiszen a test táplálékból próbálja pótolni azt az energiát, amit alvással nem tudott. . Ezek a tényezők megnehezítik az egészséges testsúly fenntartását. Ezért ajánlott a diéta és a mozgás mellett odafigyelni az elegendő alvásra és a stresszes helyzetek elkerülésére.

Megfelelő táplálkozás

A megfelelő táplálkozás a legfontosabb faktor, ha szeretnénk beindítani a fogyást. Ha olvastad korábbi cikkeinket, akkor te is tudod, hogy a testsúly 80%-ban a táplálkozástól függ, és csak 20%-ot tesz hozzá a sport. Az olyan ételek, mint a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék és sovány fehérjék, alacsonyabb kalóriatartalmúk mellett is telítettségérzetet okoznak, így segítenek  kontrollálni az éhséget, és megakadályozzák a túlzott kalóriabevitelt.

IdealBody®

Túl sok szénhidrát és zsír

Amint láttuk, a fogyás első sorban a táplálkozáson múlik, így ha  a fogyás nem indul be, érdemes áttekinteni az étrendünket. A túl sok szénhidrát lehet az egyik ok, ami gátolhatja a súlycsökkenést. A szénhidrát az egyik legfontosabb energiaforrásunk, így a teljes elhagyása semmiképp nem javasolt, viszont fogyastását mérsékelni kell. Az egyszerű szénhidrátok (például cukrok) helyett pedig válassz összetett (lassabban felszívódó szénhidrátokat), amikről bővebben itt írtunk.

A szénhidrát mellett a bevitt zsírt is érdemes csökkenteni, hiszen míg a szénhidrát 4 kalóriát tartalmaz grammonként, addig a zsír 9-et! 

Minél több fehérje

A magas fehérjefogyasztás is fontos szerepet játszik a fogyásban, nem véletlen a különböző diétás fehérjekészítmények népszerűsége. A fehérjék lassaban emészthetők, ígyhosszú ideig teltségérzetet keltenek, miközben ugyanúgy 4 kalóriát tartalmaz egy gramm fehérje, mint a szénhidrát. . Emellett a fehérjék építőkövei az izmoknak, így segítenek megőrizni az izomtömeget fogyás közben. 

Mit lehet enni a diéta alatt?

A fent ismertetett három makrotápanyag tulajdonságaiból jól látszik, hogy a diétát első sorban a fehérjékre kell alapozni, amit lassan felszívódó szénhidráttal, és kevés zsírral egészíthetsz ki az optimális eredményért. Ha nem szeretnél tápanyagtáblázatot bújni, és számolgatni, akkor a legegyszerűbb módszer a diétás fehérje turmix fogyasztása napi 1-2 étkezésre, ugyanis komplex összetételének köszönhetően egy IdealBody fehérjeturmix  egy egész étkezést tud helyettesíteni. Az IdealBody fehérje turmixok  mindhárom makrotápanyagot ideális mennyiséget tartalmazzák, ezen kívül rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal segítik az egészséges fogyás beindítását. A turmixok széles ízválasztékából válogathatsz, és egy adag csupán kb. 250 kalóriát tartalmaz. Érdemes megtekinteni fogyás előtte-utána történeteinket motivációként.

Esetleges egészségügyi gondok

Fontos tudni, hogy a fogyás nehezítésének hátterében egészségügyi tényezők is állhatnak. Például pajzsmirigy problémák, cukorbetegség vagy hormonális egyensúlyhiány befolyásolhatja az anyagcserét és a testsúlyt. Emellett bizonyos gyógyszerek mellékhatásai is nehezíthetik a fogyást. Ha tudsz róla, hogy valamilyen betegségben érintett vagy, illetve ha a várt eredmények elmaradnak, konzultálj szakorvossal az egészségi állapot átvizsgálása és a megfelelő irányelvek megállapítása érdekében

Gyakran ismételt kérdések

Mi számít hirtelen fogyásnak?

Hirtelen fogyásnak azt nevezzük, amikor valaki viszonylag rövid idő alatt, például néhány hét vagy hónap alatt jelentős (heti 1 kilogrammot meghaladó) mennyiségű súlyt veszít.

Mikor indul be a fogyás?

A fogyás már az első napokbanbeindulhat, de ilyenkor főként még víz megy le. A tényleges, zsírból történő fogyás beindulásához pár hét szükséges, mire  a testünkön is látszódik az eredmény.

Hogyan történik a fogyás beindítása?

A fogyás beindításának számos módja lehet, mint például a rendszeres mozgás, elegendő alvás, stressz elkerülése és legfőképpen az egészséges táplálkozás.

Mennyit fogyhatunk hetente?

A fogyás mértéke változó lehet kiinduló testsúlytól, anyagcserétől és szokásainktól függően, azonban az egészséges fogyás mértéke heti maximum 1 kg.

Összefoglalás 

Ahhoz, hogy fogyásunk hatékony és egészséges legyen fontos bizonyos dolgokra odafigyelnünk, mint például:

  • Fogyás mértéke, tehát hogy nem fogyunk-e túl gyorsan vagy túl lassan.
  • Hogyan indítsuk be a fogyást? A megfelelő életmód és táplálkozási szokások kialakítása.
  • Probléma esetén konzultáljunk orvossal, hiszen a diéta mindenkinél máshogy működik!
  • Az ideális diétás étrend fehérjéket, szükséges mennyiségű szénhidrátot és zsírokat is tartalmaz, ne vonj meg magadtól teljesen semmilyen tápanyagot.

A fogyást nagyban elősegíthetik az IdealBody étkezéshelyettesítő fehérje turmixai, amik komplex összetételüknek köszönhetően egy teljes étkezést helyettesítenek, alacsony kalóriatartalom mellett. Ráadásul rendkívül sokféle ízben elérhetőek, így változatos étkezést biztosítanak.

Ajánlatunk

UTÁNRENDELŐ csomag

5 turmix + Antioxidáns kapszula

Fogyj eredményesen, akár sport és életmódváltás nélkül is, az IdealBody 30 napos turmix diétával! Étkezéshelyettesítő turmix fogyókúránkkal végre éhezés nélkül is leadhatod a plusz kilókat. Ez a több mint 19 éve működő diétás módszer több százezer embernek segített már lefogyni, egyedi összetételének hála a jojó effektustól sem kell tartanod. Bízd magad a korábbi Turbó Diétára, melynek új neve IdealBody. Ne feledd, a minőség a régi, csak a neve változott!

48 940 Ft

Törlés

Ha érdekel a fogyókúra és a diéta világa, akkor iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig értesülj a legújabb ajánlatainkról és újdonságainkról, illetve nézz körbe blogunkon is, ahol sok fogyással kapcsolatos cikket olvashatsz.

BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség