BLOG

A legjobb fogyókúrás ételek és receptek

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

Melyek a legjobb fogyókúrás ételek, és milyen recepteket érdemes ismerni, amelyek ezekből az alapanyagokból dolgoznak?

A 21. század egyik legnagyobb problémája a túlsúly: világszerte több százmillió embert érint. Ezért nem is meglepő, hogy az interneten böngészve a fogyókúrás receptek, fogyókúra ételek és a legjobb diétás ételek témakör milyen gyakran jön elő. A diétázók időt és energiát nem kímélve próbálnak rájönni, hogyan lehet fogyni 2 hét alatt vagy, hogy melyik a legjobb 5 napos diéta, természetesen megszorítások nélkül.  

Bár a közszájon forgó, népszerű diétás módszerek közül sok a megalapozatlan elmélet, azt legtöbbször jól gondolják a fogyni vágyók, hogy a fogyás diéta nélkül az esetek többségében nem lehetséges. Ez azért van, mert a testsúlyunkat 80%-ban a táplálkozás határozza meg, és csak a maradék 20%-ot teszi hozzá a mozgás. Fogyókúrás receptekkel tele van az internet, ám a megfelelő diétás étrendet kialakítani nem mindig egyszerű.

A fogyókúrás ételek mítosza

fogyókúrás receptek

A legjobb diétás ételek összegyűjtése előtt tisztázzuk: miben mások a fogyókúrás ételek a többitől?

Röviden a kalóriatartalmukban és a tápanyag összetételükben. A fogyókúrás kaják alacsony kalória- és szénhidráttartalmú ételek, ami általában magas fehérjetartalommal párosul. Sok bennük a rost, kevés a zsír, és jó esetben hosszú ideig eltelítenek. Tévhit ugyanakkor, hogy a fogyókúrás receptek kis adag ételt jelentenek, mert egészséges táplálkozás mellett nem lesz koplalás a diéta. 

A fogyást okozó ételek mítosza 

Mivel ennyire népszerű téma, szinte természetes, hogy a fogyókúrás ételekkel kapcsolatban számos tévhit is kering. Nézzük, mik ezek!

1.    Van olyan étel, ami fogyaszt.
Bár lenne. Igazából nem egy adott étel fogyaszt, hanem ha az elfogyasztott ételekből nyert energiamennyiség nem fedezi a tested napi szükségletét. Éppen ezért ne dőlj be a negatív kalóriás ételeknek sem. Kalóriát természetesen ezek is tartalmaznak, csak nagyon keveset.

2.    A fogyókúrás ételek olcsón nem beszerezhetők. 
Ez az állítás akkor sem igaz, ha a különböző étkezéshelyettesítő termékeket vagy a fehérjeporokat nézzük, de ha a saját magad által elkészített fogyókúrás receptekről van szó, akkor az ár semmiben sem tér el a hagyományos étkezésektől. Zöldség, hús, hüvelyesek, sovány tejtermékek adják az alapját, aminek hizlalóbb verziói eleve megtalálhatók a háztartásban. 

fogyókúrás kaják

3.    A szénhidrát ellenség
Ahhoz, hogy sikeres legyen a fogyás, a szénhidrátot nem kell kiiktatni az életünkből, sőt! Szénhidrátra szüksége van a szervezetünknek, a lényeg a mennyiségben és a minőségben rejlik. Az egyszerű, gyorsan felszívódó szénhidrátok helyett válaszd az összetett szénhidrátokat, amik hosszú időre eltelítnek, és ezekből is limitáld az elfogyasztott mennyiséget. Kiegyensúlyozott diétában a reggeli 30-40 gramm, az ebéd pedig 50-60 gramm szénhidrátot is tartalmazhat.

4.    A light termékek automatikusan diétásak
A light feliratot a zsírszegény termékeken szokás feltüntetni, ám hogy az alacsonyabb zsírtartalom mellett mi a többi összetevő, arról ez a felirat nem árulkodik. A light felirat csak annyit jelent, hogy az adott termék az eredeti változathoz képest arányaiban más zsír- és szénhidrát tartalommal rendelkezik, a kalóriaérték ettől még lehet magas.

5.    Minél kevesebb kalória van az ételben, annál gyorsabban fogysz.
Ezt a tévhitet akárki meg tudná cáfolni, aki megtapasztalta már a jojó effektust, mégis szilárdan tartja magát a köztudatban. Az első pár nap alatt lehet, hogy látványos lesz a mérlegen látott eredmény, ám ez később visszaüt. Amikor a szervezet rájön, hogy koplaltatod, vészüzemmódba kapcsol, raktározásba kezd, a fogyás pedig meg fog állni. Az anyagcseréd ezzel egy időben lelassul, így amikor visszatérsz a megszokott étkezésedhez, a szervezet már nem tud mit kezdeni azzal a kalóriamennyiséggel, így visszajönnek a kilók – kamatostul.

Legjobb fogyókúrás ételek 

Na jó, de akkor mégis mit egyek? – kérdezhetnéd. Már mutatjuk is, íme a legjobb fogyókúrás ételek listája!

Tojás

fogyókúrás receptek

 
A tojás a fehérjedús, diétás étkezés alfája és omegája, aki diétázott már, az biztosan tudja, mennyire hasznos is ez az étel. A tojás az egyik legjobb természetes fehérjeforrás, hosszú távon teltségérzetet biztosít, olcsó, és rengeteg féle képpen elkészíthető. Csinálhatsz belőle rántottát, tükörtojást, főtt tojást, omlettet, kombinálhatod zöldségekkel vagy húsfélékkel… a variációk száma végtelen.

Burgonya

Igen, tényleg a krumplit ajánljuk, mint diétás ételt. A krumplinak nagyon rossz a híre, mert kevesen tudják, hogy igazából nem magával a növénnyel, hanem az elkészítési módjával van baj. Míg a majonézes, ketchupbe mártott sültkrumpli természetesen egyáltalán nem diétás, addig a vízben, héjjában főtt burgonya tökéletes választás. 

Joghurt

A görög vagy natúr joghurt szuper édesség lehet a diéta alatt. Megfelelő arányban tartalmazza a fehérjét, zsírt és szénhidrátokat, segít szinten tartani a vércukorszintet és elűzi az éhségérzetet. De vigyázz! Az ízesített bolti joghurtokról mindez már nem mondható el!

Túró

legjobb diétás ételek

A túró nem véletlenül a diétázók egyik kedvenc étele: nagyon magas a fehérjetartalma, kiválóan laktat, fogyasztható sósan és édesen is, jó kombinálható zöldségekkel, gyümölcsökkel, felvágottal. Mindemellett pedig a zsírszegény változat mindössze 80 kalória!

Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség

Zöldségek 

Zöldségekből nem lehet annyit enni, hogy az megártson a diétának, nem véletlen, hogy a diétás étrend egyik alappilére lett. Választhatod a különböző salátaféléket, paradicsomot, paprikát, hüvelyeseket, répát, spárgát, szinte tényleg lehetetlen mellélőni. A zöldségekből diétás zöldséglevest is főzhetsz, amivel a napi folyadékszükségleted egy részét is pótolhatod, és egy újabb ízt viszel be az étrendedbe.

Húsok

A zöldségek mellett a húsok a másik élelmiszer, ami minden diétázó tányérján megtalálható. Itt azonban nem csak a száraz csirkemellre kell gondolni! A marhahús tökéletes fehérjeforrás, ami már kis adagban is laktat, és az izmok védelmében is segít. Ha szereted a halakat, szintén jó választás a lazac, mert a benne található Omega-3 zsírsavak még az inzulinszint csökkentésében is segítenek. Arra figyelj, hogy a húsokat inkább párold, ne bő olajban süsd!

Teljes kiőrlésű kenyér

fogyókúra ételek

Ha valamihez nagyon szeretnél egy kis kenyeret fogyasztani, vagy szükséged van egy kis jó szénhidrátra, akkor a teljes kiőrlésű kenyér lesz az, ami a legjobban illik a diétás étrendbe. A fehér kenyérrel ellentétben a teljes kiőrlésű változatnak nagyon magas a rosttartalma, a lassan felszívódó szénhidrátok pedig hosszú időre eltelítenek.

Piros bogyós gyümölcsök

Ha gyümölcsre vágysz, a piros bogyós gyümölcsökkel nem lőhetsz mellé. Ezek kevés kalóriát tartalmaznak, viszont magas az antioxidáns- és rosttartalmuk, és kielégítik az édesség utáni vágyat. Tipp: a bogyós gyümölcsöket összekeverheted a joghurtoddal is.

Rizs

Rizst általában nem esznek a diétázók, pedig kis mennyiségben nagyon hasznos! Magas a rosttartalma és gazdag összetett szénhidrátokban, aminek köszönhetően hosszú időre biztosítja a jóllakottság érzését. Ráadásul a tévhittel ellentétben a szénhidrátokat nem kell teljesen kiiktatni diéta alatt sem, csak kisebb mennyiségben kell fogyasztani, az egyszerű szénhidrátok helyett az összetett szénhidrátokat választva. 

Zab

A zab titka szintén a magas rosttartalomban rejlik, éppen ezért a diétázók egyik legjobb barátja. A zabot szinte bármire használhatjuk: készíthetünk belőle lisztet, keverhetjük a joghurtba vagy kefírbe, süthetünk, főzhetünk vele. A zab az egyik leglaktatóbb alapanyag, ami hosszú órákra jóllakottság érzést biztosít, így használd mindenben, amiben csak lehet.

Legjobb fogyókúrás receptek

fogyókúra receptek

Az alapanyagokat már ismerjük, de mit főzzünk ezekből a hozzávalókból? A helyes mennyiségek és arányok kialakítása nem is olyan bonyolult. Diéta alatt sem szabad koplaltatni a szervezetet, ezért fontos, hogy rendszeresen étkezz. Ebédre egy nagyjából 600 kalória értékű fogás a legideálisabb, a nap többi étkezése pedig 300 kalóriás diétás étel legyen. 

Ezeket a kalóriaértékeket könnyen kiszámolhatod az interneten található kalóriakalkulátorral, de mutatunk egy offline is működő módszert. A 600 kalóriás ebéd kiszámításához nagyon jó közelítő értéket kapsz, ha a tenyered segítségével méred ki az összetevőket: 

600 kcal = 1 tenyérnyi sovány hús + 1 ökölnyi zöld köret + 1 ökölnyi gabonaköret

Ezeket az arányokat és alapanyagokat betartva készíthetsz például mézes-mustáros-currys csirkével töltött cukkinit, fűszeres hekket serpenyős-hagymás burgonyával, kakukkfüves kefires csirkecsíkokat gerslivel, sajtos parajjal töltött csirkemellet vagy épp sült csirkecombot párolt barna rizzsel, céklasalátával.

Ha ezeket a finomságokat látva kedvet kaptál a főzéshez, és örülnél egy egész diétaprogramra való reggelinek és ebédnek, akkor rendeld meg első saját receptkönyvünket! Az IdealBody® szakácskönyvben 60 receptet találsz változatos ízvilágban, egyszerűbb és különlegesebb receptekkel az egész család számára. 

Ajánlatunk

Szakácskönyv: Diétás receptek, izgalmas ízek

60 reggeli és ebéd recepttel

Ízletest és diétásat enni minden fogyókúrázó álma – és szerencsére a megfelelő receptekkel nagyon is lehetséges. Első saját szakácskönyvünkben 60 recepten keresztül mutatjuk meg, hogy a jó diéta nem jár koplalással, hanem úgy járul hozzá az egészségesebb életmód kialakításához, hogy közben még finomabbakat eszünk, mint előtte.

4 500 Ft

Törlés

Mit tanultunk a legjobb diétás ételekről?

A fogyás 80%-ban a táplálkozáson múlik, ezért az étrend összeállítása nagyon fontos.

Nincsenek direkt “fogyasztó” ételek, a kulcs a mennyiségben és a minőségben rejlik.

A fogyókúrás ételek attól fogyókúrásak, hogy alacsony kalóriatartalom mellett tesznek jóllakottá hosszú időre.

A diétás ételek fogyáshoz és az egészséges életmód részeként is fogyaszthatók.

Ha nem szeretnél saját magad kitalálni fogyókúra recepteket, akkor rendeld meg a IdealBody® szakácskönyvet, vagy meríts ihletet az online diétás receptgyűjteményből.

Mielőtt belekezdenél a diétába, tudd meg, melyik az elvárásaidhoz és céljaidhoz legjobban illő diétamódszer. Töltsd ki a diétaválasztót!

Próbáld ki termékeinket:

UTÁNRENDELŐ csomag

5 turmix + Antioxidáns kapszula

Fogyj eredményesen, akár sport és életmódváltás nélkül is, az IdealBody 30 napos turmix diétával! Étkezéshelyettesítő turmix fogyókúránkkal végre éhezés nélkül is leadhatod a plusz kilókat. Ez a több mint 19 éve működő diétás módszer több százezer embernek segített már lefogyni, egyedi összetételének hála a jojó effektustól sem kell tartanod. Bízd magad a korábbi Turbó Diétára, melynek új neve IdealBody. Ne feledd, a minőség a régi, csak a neve változott!

48 940 Ft

Törlés

EPER ízű IdealBody® diétás fehérje turmixpor

15 adag

Fogyj eredményesen, akár sport és életmódváltás nélkül is a zamatos és habos EPER ízű IdealBody® turmixunkkal, ami valódi különlegesség, egyedi ízvilágot képvisel. Az étkezéshelyettesítő turmix fogyókúránkkal éhezés nélkül is leadhatod a plusz kilókat. Ez a több mint 19 éve működő diétás módszer több százezer embernek segített már lefogyni, és egyedi összetételének hála, a jojó effektustól sem kell tartanod.

9 190 Ft 18 Ft/g

Törlés
BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség