BLOG

Karácsonyi menü: Az egyszerű ételektől a különlegesekig

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

Van, aki hagyományőrző, így a szokásos egyszerű karácsonyi ételeket favorizálja - míg más szereti kipróbálni az új, különleges recepteket. Most mind a kétfélére mutatunk szuper példákat.

Ha van az évnek kiemelt időszaka, az kétség kívül a karácsony. A vallási eredetű ünnepből mára a legnagyobb, legizgalmasabb és legstresszesebb időszaka lett az évnek, amikor a háziasszonyok nem csak azon aggódhatnak, hogy megreped-e a bejgli vagy megérkezik-e az interneten rendelt ajándék, hanem a családi kassza állapota miatt is. 

Mivel az ajándékrendeléseken valószínűleg már a legtöbb ember túl van, ezért most azt a témát járjuk körül, ami még előttünk van: a karácsonyi menü összeállítása! A karácsonyi ételek Magyarországon a töltött káposzta mellett jelentik az aszalt szilvával sült pulyka, a mákos guba, vagy ízlés szerint akár a palacsinta recepteket is, de ne szaladjunk ennyire előre. 

Mivel ahány ember, annyi féle igény, ezért mutatunk egy hagyományos, egy modern és egy diétás menüsort is, hogy biztosan megtaláld a kedvenc receptjeidet. Ha pedig igazán profinak akarsz tűnni, főzz meg több féle ételt is, hogy bizonyosan minden családtag megtalálhassa az elvárásaihoz illeszkedőt. 

Legyél akár hagyománytisztelő szakács, akár modern konyhatündér, mutatjuk a legjobb karácsonyi menü ötletek listáját, azaz a karácsonyi menü 2020 kategória győzteseit.

karácsonyi menü

Egyszerű, klasszikus karácsonyi menü

Ha te is azok közé tartozol, akiknek a karácsonyi menü minden évben ugyanaz, és aki a nagymamája konyhájából leste el a menüsor összetételét, akkor ez a klasszikus menüsor lesz az, amivel a legszebb lesz a karácsonyod. Lássuk, mit eszik december 24-25-én, aki ezt választja!

Karácsonyi főétel receptek

A klasszikus karácsonyi ételsort valószínűleg minden magyar ember el tudná mondani: hagyományos húsleves vagy halászlé és töltött káposzta. A karácsonyi receptek 2020-as listája sem lenne teljes ezek nélkül a fogásgok nélkül, és ha egy egészen picit változtat az ember a recepten, még a diétát sem borítja fel teljesen. Bár az ünnepekkor még egy kis kilengés is bocsánatos bűn. 

karácsonyi ételek

A hagyományos húsleves titka a lassú főzés, és hogy a csirkének olyan, kevésbé divatos részeit is belefőzik, mint például a nyak. Ha az ünnepi asztal mellett is figyelni szeretnél a bevitt kalóriára, akkor kevesebb tésztát és több zöldséget szedj a levesbe!

Azoknál a családoknál, ahol nem húsleves kerül az asztalra, szinte biztos, hogy halászlé lesz a karácsonyi menü. A halászlét ilyenkor nem bográcsban a kertben, hanem egy jó nagy lábosban a tűzhelyen készítjük, és a végeredmény így is az ünnep fénypontja lesz.

karácsonyi receptek
Ha pedig a leveseken túlvagyunk, jöhet a karácsonyi főétel: a töltött káposzta. A töltött káposzta a karácsonyi húsételek királya, így kihagyhatatlan fogás. Ha te magad vagy a szakácsnő, akkor megteheted, hogy kevesebb rizzsel készíted a tölteléket, hogy diétásabb legyen, vendégként pedig a szaft-tunkolós kenyérfogyasztást foghatod vissza.

Ami viszont mindegyik esetben, és a további receptekre is igaz: nem kell pukkadásig enni! A karácsonyi menüből mindig marad másnapra is, így ha egy fogásból már nem tudsz jó szívvel enni, akkor inkább ne egyél belőle. Még a legjobb receptekkel is lehetséges a túlevés, mindenkinek magának kell érezni, hol van a gyomor kapacitásának határa.

Karácsonyi vacsora ötletek

Ha maradt még hely az ünnepi ebéd után, akkor este karácsonyi vacsorát is szoktak tartani a családok. Az igencsak laktató karácsonyi ebéd után vacsorára az olyan egyszerűbb fogások kerülnek elő, mint a pácolt, sült zöldségek vagy a töltött csirkemell. 

Ezek alapvetően diétás fogások, hiszen mind a zöldség, mind a csirkemell alacsony kalóriatartalmú étel, ám itt is érvényes: ne egyél többet annál, mint amennyit kívánsz.

A karácsonyi menüsornak még egy buktatója van: az alkoholfogyasztás. Az ünnepi étkezésekkor a magyar ember pezsgőzik, étkezés előtt lehúz egy pálinkát, két fogás között meg előkerül a forraltbor. A sok és vegyes alkoholfogyasztásra nem csak a józanság miatt kell odafigyelni, hanem az alkoholos italok kalóriatartalma miatt is. Egy deci édes pezsgő is 84 kalória, egy deci forralt bor 83 kcal, 4 cent pálinka viszont 104 kcal. 

És ha ez nem lenne elég, beszéljünk kicsit a süteményekről…

Karácsonyi sütemények

karácsonyi desszertek


A karácsonyi menüsor esetén kétség kívül a sütemények teszik fel az i-re a pontot. A magyar konyha szerencsénkre – vagy szerencsétlenségünkre – rengeteg jobbnál jobb süteményreceptet ismer, így karácsonyi menü is többféle süteményt tartalmaz. 

Ami biztos, hogy minden házban az ünnepi asztalra kerül, az a bejgli. A klasszikus diós és mákos bejgli mellett már számtalan izgalmas ízű változatot is készíthetünk vagy vehetünk, például narancsos, levendulás vagy Nutellás bejglit.

karácsonyi bejgli
Szintén a legtöbb családban kerül az ünnepi asztalra zserbó és mézeskalács is. Ez utóbbi ráadásul egyszerű, akár gyerekkel is elkészíthető, a díszítés pedig közös családi programnak is ideális. 

Különleges karácsonyi ételek

A hagyományos karácsonyi ételek mellett egyre többen választanak különleges fogásokat az ünnepi asztalra. Van, aki azért változtat a hagyományokon, mert gyors karácsonyi menüre van szüksége, mások pedig egyszerűen csak unják a hagyományos karácsonyi menüt. Karácsonyi menü receptek szerencsére ebben a modernebb kategóriában is szép számmal elérhetők.

Karácsonyi főétel

karácsonyi főétel receptek
A különleges karácsonyi ételek kedvelőinek számos lehetősége van tíz pontos karácsonyi menüt összedobni. A legegyszerűbb húsleves is kaphat egy izgalmas csavart, ha különleges húsból, például marha- vagy kacsahúsól készítjük, de aki még jobban eltávolodna a megszokottól, számukra jó ötlet lehet a sajtleves. Ez a meleg, krémes, ízletes leves önmagában is kitesz egy étkezést, de persze első fogásként is tálalhatod. 

Azért, hogy az emlékezetes karácsonyi ebédek ranglistáján biztos előkelő helyre kerülj, a modern karácsonyi főételek közül idén próbáld ki a rántott halat diós panírral! A dió ugyanis nem csak a bejgli töltelékeként az ideális karácsonyi kaják egyike, hanem húsokhoz is remekül passzol. Ráadásul a halételek enyhe ízének kimondottan jót tesz a dió karakteres, jellegzetes íze. 

Karácsonyi vacsora

karácsonyi vacsora ötletek
A modern, hagyományoktól eltérő karácsonyi vacsora menü nagyon tág kereteket enged a háziasszonyoknak. A zöldségkrémleves könnyű, és gyomrot pihentető étel, így a lakoma közepén kimondottan jó választás lehet, csakúgy, mint a garnéla vagy más tenger gyümölcsei sonkába tekerve.

Ezek a fogások nem csak azért szuperek, mert különlegesek, hanem azért is, mert a hagyományos magyaros ételeknél jóval kevesebb kalóriát tartalmaznak, így a diétázó ismerősök is bátrabban fogyaszthatják őket. 

Karácsonyi sütemények

karácsonyi sütemények

A karácsonyi desszertnek sem kell kimerülnie a zserbó-bejgli párosnál – bár valószínűleg a legtöbb vendégnek ez is tökéletesen elég lenne. Az utóbbi években a recept válogatások között idehaza is egyre elterjedtebb a kuglóf, amit a megfelelő sütőforma birtokában igazán egyszerű elkészíteni. 

Szintén egyre népszerűbbek a különböző pohárdesszertek is, az egyszerű gyors karácsonyi ételek rajongói szinte minden ünnepi alkalommal a menüre teszik. Ezeknek a pohárdesszerteknek számtalan formája létezik, diétás verzióban ricottával, túróval vagy natúr joghurttal, kevésbé diétás verzióban pedig mascarponéval és tejszínhabbal is készíthetjük.

karácsonyi recept

Diétás karácsonyi receptek

Na de mi tévő legyél, ha karácsonykor sem szeretnéd teljesen feladni a diétádat? Vendégségben szedj pici adagokat, és ügyelj arra, hogy ne edd degeszre magad. Otthonra készíts diétás karácsonyi ételsort, leveseket, főételeket, ezekre mind találsz ötleteket a receptes oldalunkon.

A saláta receptek közül az egyik kedvencünk a gyömbéres-fenyőmagos zöldségcsíkok, főételek közül szuper választás lehet a pisztráng roston sült zöldségekkel, zöldfűszeres bulgur körettel, a karácsonyi sütemények közül pedig nagy kedvenc a diétás puncs szelet, ami a legjobb karácsonyi ételek listáján biztosan szerepel.

További ötletekért pedig látogass el a karácsonyi receptoldalunkra, ahol még számos ünnepi ötletet találsz, vagy szerezd be első saját receptkönyvünket! A Diétás receptek, izgalmas ízek könyvben 60 ínycsiklandó és diétás fogást mutatunk, amik között te is megtalálhatod azt az ételt, amit még az ünnepi asztalon is szívesen látnál.

Ajánlatunk

Szakácskönyv: Diétás receptek, izgalmas ízek

60 reggeli és ebéd recepttel

Ízletest és diétásat enni minden fogyókúrázó álma – és szerencsére a megfelelő receptekkel nagyon is lehetséges. Első saját szakácskönyvünkben 60 recepten keresztül mutatjuk meg, hogy a jó diéta nem jár koplalással, hanem úgy járul hozzá az egészségesebb életmód kialakításához, hogy közben még finomabbakat eszünk, mint előtte.

4 500 Ft

Törlés

Mit tanultunk ebből?

Karácsonyi menü kitalálása nem egyszerű feladat, de szerencsére azért létezik egyszerű karácsonyi menü is.

A hagyományos karácsonyi menük mellett egyre népszerűbbek a modern, újragondolt karácsonyi menük.

Mivel a vendégek ízlése is megoszlik, érdemes hagyományos és különleges ételt is készíteni, így mindenki megtalálja a neki leginkább tetszőt. 

A karácsonyi menük receptje lehet diétás is, ehhez számos receptötletet találsz karácsonyi receptoldalunkon.

BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség