BLOG

A legnépszerűbb diéta típusok és fajták összehasonlítása

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

Melyek a legnépszerűbb diéta típusok, és hogyan csoportosítsuk őket? Nézzük meg egy összehasonlítás keretében!

Diétázni valószínűleg mindenki diétázott már. Az ideális alak iránti vágy egyidős az emberiséggel, és ez az ideális alak hosszú évtizedek óta a vékonyságot jelenti. A 21. századra a fogyás, fogyókúra köré egy egész iparág épült, diéta fajták tucatjai ígérik a tökéletes alakot. Ma annak járunk utána, hogy mit tudnak az egyes diéta típusok, hogy milyen az egészséges táplálkozás, és hogy létezik-e olyan, hogy legjobb diéta. 

A legjobb diéta típusok

diéta típusok

Amikor súlyvesztésről van szó, természetesen mindenki a legjobb diétát keresi. Ám mint említettük, a diéták száma szinte végtelen. Mégis, ha röviden össze akarnánk foglalni, milyen a jó diéta, azt mondanánk: az egészséges fogyás elvét követi. 

Testünknek vannak alapvető szükségletei. Ilyen, hogy meg kell innunk napi 2-2,5 liter folyadékot, hogy elegendő időt kell aludnunk, hogy a fehérje szénhidrát bevitel elérjen egy szükséges mennyiséget, fogyasszunk vitaminokat és ásványi anyagokat, és hogy egy bizonyos kalória mennyiség alá ne menjünk. 

Mivel szinte minden diéta valamilyen megvonáson alapul, az alapvető szükségleteink némelyike sokszor csorbát szenved a diétázás során. A zsírdús diéták során rostot és vitaminokat nem viszünk be elegendő mértékben, a gyümölcsdiéta alatt fehérjéből lesz hiány, és még sorolhatnánk. De lássuk inkább a legnépszerűbb diéta fajtákat egyesével! 

Milyen diéták vannak? Íme a népszerű diéta fajták 

IdealBody® 

Minden szentnek maga felé hajlik a keze. Nézzétek el nekünk, hogy a diéták fajtáinak ismertetését saját magunkkal és a fehérje diéta ismertetésével kezdjük. 

A IdealBody® lényege, hogy a nap bizonyos étkezéseit étkezéshelyettesítő turmixokkal váltjuk ki, így segítve elő a fogyást. Az IdealBody® turmixok azért étkezéshelyettesítő termékek, mert összetételüknek köszönhetően egy turmix kivált egy teljes értékű étkezést

A 40% fehérje mellett tartalmaz rostokat, zsírsavakat, a szervezet számára elengedhetetlen mennyiségű szénhidrátot, vitaminokat és ásványi anyagokat, így a turmix a diéta alatt sem idéz elő hiányállapotot a szervezetben. Mivel kíméletes módszer, ami nem a koplaláson alapul, ezért használatával a jojó effektus is elkerülhető. 

Az IdealBody® turmixokat több különböző diétás program szerint is fogyaszthatod:

  • Az 5 napos diéta igazi gyorssegély, elsősorban akkor ajánljuk, ha egy adott eseményre, vagy találkozóra szeretnél laposabb hasat és több magabiztosságot. 
  • A 14 napos „csak turmix” diéta igen kedvelt, látványos módszer, hiszen a 2 hét alatt remekül beindítja a fogyást. Ebben a 14 napban csak turmixot fogyasztanak a diétázók, így a rágás hiánya okozhat gondot, de az eredmény a visszajelzések alapján megéri.
  • A 21 napos diéta már a picit hosszabb távban gondolkozóknak szól, ám még mindig nem igényel komoly előkészületet. Az első csak turmix nap után itt végig lehet szilárd ételt ebédelni, 600 kalória értékben, így könnyen betartható diétának számít.
  • A klasszikus 30 napos diéta a kezdetek óta a legnépszerűbbnek mondható. Ebben 3, egyre könnyebb szakasszal folyamatosan vezetjük vissza az étkezést az életünkbe: az első 3 napon elfogyasztott csak turmix szakasz után következik a szilárd ebéddel kombinált időszak, a diéta végén pedig már a reggeli is lehet 300 kalória értékű étel. Ennek a módszernek a népszerűsége abban rejlik, hogy a fogyás mellett segít egészségesebb táplálkozási szokásokat is kialakítani. 
  • A 90 napos diéta igazi életmódváltó program. Gyakorlatilag 3 db 30 napos diétából áll, és ez alatt a 90 nap alatt egészen jelentős súlyfeleslegtől is meg lehet már szabadulni. Ráadásul a végére örökre leszámolhatnak a diétázók a rossz táplálkozási szokásaikkal, így ha nem pár extra kilóról van szó, mindig jó szívvel ajánljuk a 90 napos diétát. 

Mivel tudjuk, hogy így elsőre nehéz eldönteni, hogy melyik is lenne a célodhoz, élethelyzetedhez leginkább illeszkedő diéta, ezért készítettünk egy diétakalkulátort: ez pár alapadat megadásával megmutatja, szerintük melyik diétánkba lenne legjobb belevágnod. 

Ha pedig igazi diétás profi szeretnél lenni, töltsd le ingyenes Diétás kisokosunkat, és tudj meg mindent a különböző diétákról, egészséges életmódról, táplálkozásról.

Paleo diéta 

A paleo diétát a köznyelv úgy ismeri, mint az ősemberek diétáját, hiszen a paleolit táplálkozás őseink konyhaművészetén alapul. A paleo étkezés mellőz minden feldolgozott élelmiszert, főként gyümölcsökön, zöldségeken, tojáson, magokon, húson alapul. Mivel szénhidrátot csak a zöldségekből, gyümölcsökből visznek be a paleolit diéta követői, így egyfajta ketogén diétának is tekinthető. A paleolit táplálkozás követői azt is vallják, hogy ezzel egy sor civilizációs betegség, például a magas vérnyomás is kordában tartható.

Ketogén diéta

A ketogén diéta sem maradhat ki a népszerű diéták felsorolásából. Lényege, hogy a test energiaigényét főként zsírból fedezzük. Ez azt jelenti, hogy míg normál táplálkozás esetén a testünk a bevitt szénhidrátokból nyeri az energiát a működéséhez, ennek hányában képes zsírból is energiát előállítani. Igen, az elraktározott zsírból is. Így aztán a ketogén diéta extrém alacsony szénhidrátbevitelen (napi 30 gr) alapul, fő táplálékul pedig a különböző húsok, zsíros ételek szolgálnak.

diéta fajták

Zóna diéta

A zóna diéta onnan kapta a nevét, hogy megalkotója szerint alkalmazásával a szervezet hormonháztartását a megfelelő “zónában” tarthatjuk, így tehát egészségesebben élhetünk, és mintegy mellékhatásként csökken a súlyunk is. A diéta lényege, hogy minden egyes étkezésnek a megfelelő arányban kell tartalmazni a tápanyagokat. Ez 40% szénhidrátot, 30% fehérjét és 30% zsírt jelent.

Szakaszos böjt diéta

A szakaszos böjt diéta pont azt adja, amit a neve sugall: a nap egy részében ehetünk, a többi részében viszont szigorú böjtöt kell tartanunk. Több fajtája létezik, a Lean Gains 16 óra éhezés után 8 óra táplálkozást ír elő, a Warrior Diet 20 óra éhezés mellett csak 4 óra táplálkozási időszakot jelöl ki, az Alternate-day fasting pedig 24 óra éhezés, 24 óra táplálkozás felosztásban működik. Kritikusai szerint ez a módszer azért nem ajánlott, mert az éhezéses időszak után többet eszünk a kelleténél, és a test is raktározásba kezd.

Lúgosság-savasság

A test elsavasodásához kapcsolódó életmód programok az utóbbi évtizedben lettek nagyon népszerűek, és legalább annyi ellenzőjük van, mint hívük. A lúgosító diéta alapelve, hogy a modern életnek köszönhetően szervezetünk elsavasodott, és rengeteg betegség mellett ez vezet az elhízáshoz is. A lúgosító diéta így nem kalória vagy szénhidrát tartalom alapján, hanem az ételek lúgosító, savasító hatását figyelembe véve tesz táplálkozási ajánlásokat.

diéták fajtái

Candida diéta

A candida diéta első sorban nem súlycsökkenést, hanem az egészség helyreállítását célzó diéta. A Candida egy gombafajta, ami az emberi bélflórában természetes módon jelen van, segíti az emésztést, a tápanyagok lebontását, így hasznos kis bérlőnek számít az emberi szervezetben. Gondot akkor okoz, ha felborul az emésztőrendszer egyensúlya, és túlságosan elszaporodik. Ez történhet betegség, egészségtelen táplálkozás, és számos más ok miatt. A diéta lényege, hogy ki kell éheztetni a gombát, így meg kell vonnunk magunktól is a táplálékát, tehát a cukrot és élesztőt.

Gluténmentes diéta

Gluténmentes diétára is első sorban egészségügyi okokból van szükség. Gluténérzékenység esetén a búzafélék egyik fehérjéjét nem tudja feldolgozni a szervezet, és olyan panaszokat okoz, mint a puffadás, hasmenés, hasi fájdalom, vagy a jellegzetes bőrtünetek. Gluténérzékenység esetén szigorú gluténmentes étrend javasolt, erről bővebben itt írtunk. 

Vércsoport diéta

A vércsoport diéta megalkotói szerint a vércsoportunk alapvetően befolyásolja, hogyan kellene táplálkoznunk, így azt is, hogy mitől hízunk. Más és más táplálkozási előírásokat tesz az A, B és 0 vércsoportú embereknek, így míg az egyik diétázónak a fehér húst ajánlják, a másiknak pont a vörös húsok lesznek valók, és olyan is van, akinek a teljes kiőrlésű gabona lesz a táplálkozás egyik építőköve.

Makrobiotikus diéta

A makrobiotikus táplálkozás lényege, hogy a bio, helyben termesztett, természetes alapanyagokat, ételeket helyezi előtérbe, és kerül minden feldolgozott mesterséges ételt. Ebben a diétában bár a gabona engedélyezett, ám a belőle készült kenyér például nem, csakúgy mint a tejtermékek, amik szintén tiltólistásak. A makrobiotikus diéta is az egészséges életmódot célozza első sorban, a súlyvesztés itt is csak másodlagos. 

  

Mit tanultunk ebből?

Legjobb diétatípust nehéz meghatározni, ám vannak jó és egészséges, és kifejezetten káros diéták is.

Több különböző diéta típust különböztethetünk meg, a szerint, hogy mire, milyen tápanyagra helyezik a fő hangsúlyt.

A diéták fajtái közül mindenkinek egyénileg kell megtalálni a hozzá legjobban illő módszert.

A diéták hatékonysága mellett az is fontos szempont, hogy ne okozzanak később jojó effektust, a túl szigorú megvonásnak köszönhetően.

Válassz olyan diétát, ami nem koplaltatja a szervezeted, hanem minden alapvető tápanyaggal ellátja azt. 

Ha nem tudod, milyen diéta lenne legjobban hozzád illő, próbáld ki a diétaválasztót, ez segít eligazondi az IdealBody diéták típusai között. 

diétaválasztó

BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség