BLOG

Lapos has diéta, étrend és edzésterv

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

Mi a lapos has titka és hogyan érhető el? Mi a leggyorsabb és a legjobb megoldás? Fogyókúrától az edzésig megmutatjuk!

A lapos has, karcsú derék szinte minden ember álma. De miért van az, hogy míg egyeseknek alig kell valamit tenniük érte, mások szinte az egész életükben az ideális alakért küzdenek? És ami még fontosabb: mit tehetsz, ha te az utóbbi kategóriába tartozol és eddig sehogyan sem sikerült elérned a vágyott alakot? Lássuk a legjobb lapos has diétát!

Lapos has titka

Az önmagától is lapos has sajnos nagy mértékben a szerencsén, jobban mondva a genetikán múlik. Az, hogy milyen a testalkatod, hogy a tested melyik részére hízol, milyen a zsírégetésed, már a születésedkor benne van a génjeidben, csakúgy mint az is, hogy milyen könnyű lesz kockás hasat gyúrnod. Bár a genetikán nem, de a nem megfelelő táplálkozáson, a mozgásszegény életmódon, a különböző emésztési zavarokon, a zsigeri zsíron te is tudsz változtatni. 

Természetesen bárkinek lehet lapos, kocás, feszes hasa, mint ahogy a vékony testalkat sem csak a gyors anyagcserével rendelkezők kiváltsága. És hogy még egy bíztatót mondjunk már így a legelején: tulajdonképpen mindenkinek kockás is a hasa, hiszen ezek a törzsizmok folyamatosan dolgoznak, állandóan edzésben vannak. Ma arról lesz szó, hogyan hozd felszínre ezeket a kockákat.

Hasizom felépítése, anatómiája

lapos has titka

Mielőtt a hasizomról beszélnénk, először azt kell tisztázni, hogy mi is az a hasizom. Nincs olyan, hogy „A” hasizom, hiszen az, amit mi kívülről kockáknak látunk, valójában több izomcsoport együttese. Lássuk, melyek ezek!

  • Haránt hasizom: a haránt hasizom a legmélyebben lévő hasizom fajtánk, ennek a feladata, hogy stabilan tartsa a törzsünket, megtámassza a szerveinket. 
  • Egyenes hasizom: az egyenes hasizmot sokan úgy ismerik, hogy ezekből lesznek a kockák. Ez az izom a bordáinktól a szeméremcsontig húzódik, és amellett, hogy jól néz ki, a törzsünk fő mozgatórugója is. 
  • Külső ferde hasizom: a külső ferde hasizom a két oldalunknál található, és a törzs csavarodását segíti elő. Éppen ezért pont az ilyen jellegű gyakorlatokkal lehet jól edzeni.
  • Belső ferde hasizom: a belső ferde hasizom neve nem sok kétséget hagy afelől, hogy mi a funkciója. A külső ferde hasizom munkáját támogatja, általában ellentétes oldalon. Hogy ez mit jelent? Ha egyenesen állva elfordulsz a felsőtesteddel balra, akkor a bal oldali külső ferde hasizom és a jobb oldali belső ferde hasizom együttes munkájával hajtod végre ezt a feladatot. Próbáld ki, így könnyen megtalálhatod, hol is van egy a két izomcsoport. 

Tévhitek a has fogyasztásával kapcsolatban

lapos has gyorsan

Most, hogy már tudjuk, hogyan épül fel a kockás has belülről, könnyű lenne azt gondolni, hogy napi 100 felülés, vagy egy gyors fogyókúra és meg is vagyunk. Ez természetesen nincs így, mint ahogy az sem igaz, hogy a különböző, méregdrága masszázsövek, fogyasztó gélek, rezgő masinák készítik a kockás hasat. 

Mielőtt továbbmennénk, hadd cáfoljuk meg a 3 leggyakoribb tévhitet a kockás, lapos hassal kapcsolatban:

1.    Koplalással, szigorú diétával lehet előcsalogatni a zsírpárnák mögül: Nos, bár értjük a logikát, és van is benne valami, hogyha zsírréteg fedi a hasat, nem látszanak a kockák, ám a koplaláspártiak egy valamit nem vesznek figyelembe. Amikor a szervezetet kiéheztetjük, az nem csak a zsírt, hanem az izmokat is elkezdi lebontani, hiszen az izmokból könnyen nyerhető energia. 

2.    Minél több hasizom edzés, annál biztosabb a siker. Ez a gondolkozás az előző pont fordítottja, és éppúgy csak félig igaz. Csinálhatsz bármennyi felülést és planket, ha a pocakodat nem tünteted el megfelelő fogyókúrával, az eredmény láthatatlan marad.

3.    A különböző csodakütyükkel megspórolhatod a munkát. Ma már a világ összes termékét megvehetjük a feszes has, lapos has elérése érdekében, vannak látványos eredményt ígérő rezgető és melegítő övek, krémek, masszázs szerkentyűk, ám ezek valójában nem sokat érnek. Diéta és edzés nélkül bizony nem reménykedhetünk kockás hasban. 

De akkor mit tehetünk?

Tanácsok a lapos has eléréséhez

lapos has

Azok után, hogy jól elkedvetlenítettünk mindenkit, lássuk mik azok a dolgok, amik tényleg hatékonyak, ha a lapos has titka a kérdés.

Étkezz rendszeresen. Rengetegszer írtunk már róla, hogy a kiegyensúlyozott, nem koplaltató diéta előfeltétele a csinos egészséges alaknak. A gyors fogyással kapcsolatban itt tudhatsz meg többet, az életmódváltással pedig itt foglalkoztunk. 

Kiadós reggelivel kezdd a napot. A lehető legrosszabb, amit tehetsz, hogy kihagyod a reggelit. Ilyenkor egyáltalán nem azt éred el, hogy még jobban beindul a zsírégetés, hanem felborítod a szervezeted napirendjét. Éhgyomorral nehezebb lesz teljesítened, ebédre viszont olyan farkas éhes leszel, hogy a kelleténél sokkal többet fogsz enni. A diétás reggelikkel egy egész cikken keresztül foglalkoztunk, így ha érdekel a téma, itt mindent megtudhatsz az egészséges diétás reggelikről

Fogyassz megfelelő mennyiségű folyadékot! A megfelelő vízfogyasztás legalább olyan fontos a lapos has elérése szempontjából, mint a szénhidrátbevitel csökkentése. Egyfelől ha nem iszol eleget, az belassítja az anyagcseréd, ráadásul a szomjúságot az agyunk gyakran összetéveszti az éhséggel. Ha nem iszol eleget, többet fogsz enni.

Kerüld a gyorséttermeket! Ezt talán nem is kell túltagozni, a zsíros, szénhidrátban tocsogó kalóriabombák a lapos has ősellenségei. 

Fontos a magas fehérjebevitel. A fehérje az ideális alak építőköve. Akár fogyni, akár izmosodni szeretnél, magas fehérjetartalmú ételekre lesz szükséged, amik az izmaid védelme mellett segítenek elérni a vágyott alakot. 

Alacsony szénhidrátbevitel: A megemelt fehérjebevitellel párhuzamosan a szénhidrátbevitelt csökkentetni kell. A túl sok egyszerű szénhidrát a pocak fő okozója, így ha lapos hasat szeretnél, búcsút kell mondanod a péksüteményeknek és a cukros üdítőknek. Ha pedig egy étel kenyérfélét is tartalmaz, akkor fontos, hogy teljes kiőrlésű pékárut, tésztafélét válassz.

És ha már cukrok: a lapos has érdekében kerülni kell pár alapvetőnek hitt adalékot is. Ilyen a cukor, só, keményítő, de a túl fűszeres ételek is. A cukor hizlal, a só vizet tart vissza, a fűszerek pedig az emésztőrendszert terhelik meg. Ha a cél a lapos has, barátkozz meg az ételek természetesebb ízével ezek nélkül az ízesítők nélkül!

Alakíts ki egy változatos hasi edzéstervet! Fontos, hogy a megfelelő diétát mozgással is kiegészítsd, ha kockás hasat szeretnél. Nézd meg női edzéstervünket vagy férfi edzéstervünket és dolgozz azokon a kockákon.

lapos has diéta

Végezz tervszerű súlyzós és kardió edzéseket is, hiszen a kardió edzés a zsírpárnák eltüntetését segíti, a súlyzós edzés pedig a tökéletes izomzat épülését szolgálja.

Végezz teljes testes ellenállásos edzéseket is, mint amilyen a TRX, G-flex vagy CrossFit. Ezek a teljes törzsizom megdolgoztatásával olyan feszes és lapos hasat eredményeznek, amit öröm lesz nézni. 

Edzés előtt és után, illetve étkezések kiváltására fogyassz komplex összetételű fehérjeturmixot. Ez azért fontos, mert így biztosíthatod, hogy a tested hozzájusson a megfelelő mennyiségű fehérjéhez és közben a többi tápanyagból se szenvedjen hiányt. A IdealBody® turmixokat például úgy alakítottuk ki, hogy a 40% fehérje mellett tartalmazza a szükséges mennyiségű rostot, zsírsavat és szénhidrátot, így edzés után is ideális táplálék a testednek. 

Ajánlatunk
-10%

BANÁN ízű IdealBody® diétás fehérje turmixpor

GLUTÉNMENTES, 15 adag

Fogyj eredményesen, akár sport és életmódváltás nélkül is az egzotikusan lágy BANÁN ízű IdealBody® turmixszal, ami valódi különlegesség, egyedi ízvilágot képvisel. Az étkezéshelyettesítő turmix fogyókúránkkal éhezés nélkül is leadhatod a plusz kilókat. Ez a több mint 19 éve működő diétás módszer több százezer embernek segített már lefogyni, és egyedi összetételének hála, a jojó effektustól sem kell tartanod. Gluténmentes, így az erre érzékenyek is bátran fogyaszthatják.

9 190 Ft helyett8 271 Ft 16 Ft/g

Törlés

A táplálkozással kapcsolatban a gyümölcsfogyasztásra is érdemes odafigyelni. A gyümölcsök magas rosttartalmuk és vitamintartalmuk miatt hasznosak, ám meglepően sok kalória van bennük. Némely gyümölcs ráadásul felfújódáshoz is vezet, ezért a lapos has elérése érdekében válassz rostban gazdag, alacsony kalóriatartalmú gyümölcsöket, például bogyós gyümölcsöket, epret, meggyet, grapefruitot.

Lapos has diéta nőknek

Most, hogy már tudjuk, mi kell a lapos has eléréséhez, lássuk, hogy néz ki az ideális étrend a lapos has diéta alatt. Az egészséges táplálkozás kialakítása kihagyhatatlan, a lapos has ugyanis megfelelő táplálkozás nélkül csupán álom marad!

Lapos has étrend - a reggeli:

A lapos has érdekében reggelire válassz könnyű, fehérjében gazdag, de szénhidrátszegény ételt. Jó választás minden zsírszegény tejtermék, joghurtok, túró, hiszen ezek nagyszerű fehérje források. Az ideális reggeli lehet a natúr joghurt granolával, házi málnás túrókrém mandulával vagy egy finom paradicsomos bruschetta. Amit felejts el: a gyorsan bekapott péksütik egyből pocakra mennek, ráadásul pár óra múlva farkas éhes leszel. 

Lapos has étrend - az ebéd: 

Az ebédötletek tárháza szinte végtelen. Koplalásra egyáltalán nincs szükség, egy 600 kalóriás, egészséges, fehérjedús ebéd tökéletes társad lesz a lapos has eléréséért folytatott utadon. Ebédre olyan fogásokban gondolkodj, mint a Fűszeres csirkecomb borsos édesburgonyával, a Mézes-mustáros-currys csirkével töltött cukkini vagy a Különleges rakott kel. További receptötletekért pedig szerezd be a nemrég megjelent Diétás receptek izgalmas ízek című szakácskönyvet, és töltsd le hozzá 3 extra receptkártyánkat is. 

Ajánlatunk

Szakácskönyv: Diétás receptek, izgalmas ízek

60 reggeli és ebéd recepttel

Ízletest és diétásat enni minden fogyókúrázó álma – és szerencsére a megfelelő receptekkel nagyon is lehetséges. Első saját szakácskönyvünkben 60 recepten keresztül mutatjuk meg, hogy a jó diéta nem jár koplalással, hanem úgy járul hozzá az egészségesebb életmód kialakításához, hogy közben még finomabbakat eszünk, mint előtte.

4 500 Ft

Törlés

Lapos has étrend - a vacsora:

Vacsorára a reggelinél lefektetett elvek szerint étkezz, vagy próbálj ki egy diétás, étkezéshelyettesítő turmixot. Az IdealBody® turmixok nem terhelik le az emésztésedet, és még azt az illúziót is megadják, hogy édességet ettél vacsorára, hiszen olyan finom ízekben kaphatók, mint a csoki, vanília vagy a banán. Ezekkel a turmixokkal már akkor is tapasztalhatod a fogyást, ha tudatos étkezés mellett csak a vacsorádat váltod ki egy-egy shake-kel.

Ajánlatunk

CSOKI ízű IdealBody® diétás fehérje turmixpor

GLUTÉNMENTES, 15 adag

Fogyj eredményesen, akár sport és életmódváltás nélkül is a legnagyobb közönségkedvenccel, a nugátos CSOKIS IdealBody® turmixszal, mely ízével minden édesszájúnak élvezetessé teszi a fogyókúrát. Az étkezéshelyettesítő turmix fogyókúránkkal éhezés nélkül is leadhatod a plusz kilókat. Ez a több mint 19 éve működő diétás módszer több százezer embernek segített már lefogyni, és egyedi összetételének hála, a jojó effektustól sem kell tartanod. Gluténmentes, így az erre érzékenyek is bátran fogyaszthatják. 

9 190 Ft 18 Ft/g

Törlés

Lapos has edzésterv

A lapos has formázásra rengeteg hatásos gyakorlat van. Lapos has edzés otthon, bármilyen eszköz nélkül is lehetséges, ezért nem lehet kifogás, ha zárva, vagy messze az edzőterem. A lapos has diéta után lássuk a legjobb lapos has gyakorlatokat is!

Hasprés: Feküdj a hátadra, a lábad emeld fel behajlított térdekkel derékszögben. Végezz 3x20 félfelülést, azaz hasprést.

Haránt hasizom erősítés: Szintén hanyattfekvésben húzd fel a lábaidat, és az egyiket tedd keresztbe a másikon. Az egyik lábad bokáját a másik térdedre helyezd, tedd tarkóra a kezed, és ellentétes könyökkel próbáld megérinteni a keresztbe tett lábad térdét. Mindkét oldalra végezz 3x15 emelést.

Plank: Feküdj hasra, majd told fel magad alkartámaszba. A tested egy egyenes vonal legyen, ahol a fejed búbjától a sarkadig egyenes vagy. Ezt a pózt tartsd ki 20 másodpercig, majd napról napra emeld az időt plusz 5 másodperccel.

Side plank: feküdj az oldaladra, és támaszkodj az alkarodra nyújtott lábbal. A törzsedet, fenekedet emeld fel, hogy itt is egyetlen egyenes vonalat kapj. Tartsd ki 3x15 mp-re oldalanként.

Térdhúzás: Ülj egyenes háttal, enyhén hátradőlve. Emeld fel a kinyújtott egyenes lábaidat, hogy V alakot formálj. Tedd tarkóra a kezed, és felváltva húzd közel magadhoz a térdeidet, miközben az ellentétes könyököddel megpróbálod megérinteni. Olyan mozdulatsort végzel így, mintha bicikliznél.

lapos has edzés

Mit tanultunk ebből?

A lapos has titka a táplálkozáson és a sporton egyaránt múlik.

A lapos has gyorsan elérhető megfelelő étrenddel és lapos has torna segítségével.

A lapos has diéta magas fehérje-, és alacsony szénhidráttartalmú ételekből áll, amikre bőven találsz példát a receptoldalunkon, vagy a Diétás receptek, izgalmas ízek című könyvben.

A diétás étrend mellé kell egy jól összeállított lapos has torna is. 

A hasizom több izomcsoportból áll, ezeket mindet edzeni kell a legjobb eredményért. 

BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség